Így szerezd az öszvéredet

2011. március 28. 17:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Bár a kezdőképen a régmúlt kellemes C64-es emlékképeivel nyitunk, maga a téma azonban már nem lesz ennyire vicces, különösen, ha a munkanélküliek és munkát keresők jelentős számát tekintjük. Hova nem érdemes jelentkezni, az tüstént kiderül.

Hogy kik és honnan küldik a kéretlen álláshirdetéseket, azt már abban a korábbi jó kis posztunkban szabatosan leírtuk, melyben az online bűnözés elképesztő mértékű erősödéséről szóltunk. Aki esetleg még nem olvasta volna, annak beidézzük a mostani írásunk pontosabb megértéséhez szükséges főlényeget:

"Régebben, ha a kábítószerfutárok elvesztették az árut, bankot raboltak, hogy megtérítsék a kárt a főnökeik felé. Ma már tudnak egyszerűbb, és lebukásmentesebb verziót: inkább bérlik vagy megvásárolják egy ukrán szerző kártékony programját, és ezek segítségével csapolják meg tömegesen hétköznapi felhasználók, vagy cégek számláit. A hamis álláshirdetéssel toborzott balekok (mule) pedig egy kevés jutalékért elvégzik a piszkos munkát, vagyis átutalják a pénzt a lopott számlákról a bűnözőknek. Ha nagy ritkán el is kapnak az öszvérek közül valakit, az semmit sem fog tudni a szervezet nagy egészéről."

Ezek után nézzük az utóbbi pár nap friss termését a postafiókban. A leveleket nagy meglepetésünkre látszólag mi magunk írtuk saját magunknak, ám hogy az áhított munkaerőre milyen nagy szükség lehet, azt jól mutatja, hogy annak beszerzését nem a HR osztály végzi a szokott módon, hanem kiadták azt a dolgozóknak gebinbe. Kapunk ajánlatot a szabvány domainről Herscheltől, Perrytől, Kerrytől, sőt Dominiquetől is, Helenről nem is beszélve.

Sajnos az ilyen levelek nem kecsegtetnek valódi állással, hanem vagy címgyűjtő csalások, vagy pedig a már említett lopott bankkártya pénzek tisztára mosásában veszünk részt. Ha mégis alkalmaznának, a börtönbe is kerülhetünk a végén. Érdemi ajánlatokat ezért sokkal inkább az erre szakosodott jelentősebb állásközvetítő oldalaknál érdemes keresni, akik biztosan nem ilyen kétes, törvénybeütköző munkákra toboroznak.

Hogy aztán ezen felül a magyarországi munkaerőhelyzetnek vajon mi használhatna még, annak eldöntése nem a mi asztalunk, de pár remek ügyviteltechnikai ötletünk azért állampolgári jogon kikönyököl itt az asztal sarkán a valódi hirdetőknek is, amit a téma kapcsán nem tudunk visszatartani:

- az álláshirdetések ne csak idegen nyelven, hanem ezzel párhuzamosan magyarul is kötelezően mindig jelenjenek meg. ha már egy itteni cégalapításkor csak magyar hangzású lehet az új név, egyébként is magyar a hivatalos nyelv, akkor simán beleférne ez is, a nyelvtudást majd úgyis letesztelik a cv-ben, meg az interjún is

- mivel a munkavállalók amúgy is szerfelett kiszolgáltatott helyzetben vannak, minden hirdetőnek legyen kötelező a munkakörhöz tartozó nettó munkabér megjelölése is a hirdetésben a szokásos "fizetési igényének megjelölésével jelentkezzen" szófordulat helyett

- minden hirdető garantálja, hogy maximum 60 napon belül/60 naponként írásban visszajelez: felvettük, elutasítottuk, a hetvenharmadik kör várható hazugságvizsgáló műszerrel, vizeletmintával és önkéntes DNS teszttel - mondjuk legyen ez ingyenes email útján. fekete lyukba levelezni válaszok nélkül uncsi, modortalan és lélekromboló

Bármelyik elmulasztása esetén elsőre mondjuk lenne 1, másodikra 10, harmadikra 100 miller - tetszőleges alkalommal újra kiszabhatóan. Na de most már térjünk is vissza a fantázia világából a saját technikai jellegű vizeinkre. Ha utána akarunk nézni - és minden esetben akarjunk is :) - pontosan ki áll a hirdetés mögött, a cégnevet, a feladó nevét, a levél tárgysorát lehet megguglizni, és ott nyugtalanító jeleket lehet keresgélni.

Vannak ilyen speciális weboldalak is, ahol a hasonló szemetelőket, csalókat gyűjtik szép csokorba. Ha pedig megpróbálunk levonni valamiféle gyakorlatban is jól hasznosítható amolyan Dr Bubó féle összesített univerzális záróokosságot, az valami ilyesmi lehetne:

 "Ursula, kérem jegyezze fel: sose jelentkezzünk olyan álláshirdetésre, amely kéretlen emailben érkezett és/vagy a levél feladója vezeti a Google találatai tükrében az aktuális havi sztahanovista spamkibocsátó versenyt".

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása