Fej vagy gyomor?

2011. augusztus 01. 15:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Teszi fel az ellenállhatatlan eldöntendő kérdést Bruce Willis az Utolsó cserkész című filmben. Valahova valamilyen számítógépes csapás mindig érkezik, és ez a valahova újabban már jellemzően nem az email postafiók, hanem sokkal inkább átverős Facebook üzenet. Aztán azon belül már színes a paletta, most éppen Amy Whitehouse utolsó drogos videója a soros vagy egyenesen maga a Facebookos Gyilkos személyesen.

"Ha melléütök is meghalsz" jegyében ha csak a felhasználók 5 százaléka dől be az ilyennek, akkor is ez a mai 750 milliós számnál már 37 millió ember. A csalás pedig roppant könnyen kivitelezhető: kell hozzá egy ötletember, egy Osztap Bender, aki aztán a Google trendsből, meg a napi bulvár hírek feneketlen bugyraiból összemazsolázza a napi betevő csali híreket, és már jöhetnek is a balekok kattintásai.

Az egyik esetben Amy Whitehouse állítolagos véletlenül kiszivárgott, csak most, csak nekünk utolsó drogos videóját ajánlgatják az érdeklődőknek. A hozzábiggyesztett "Warning: 18+" valódi feladata pedig egyáltalán nem holmi szűrés, hanem sokkal inkább az érdeklődés további csigázása a várható nézőszám felsrófolása okán.

A kéretlen tartalom lájkolása ismerőseink üzenőfalának bepiszkításán túlmenően mindenféle online felmérésekhez, vagy emeltdíjas szolgáltatásokhoz vezet el, melyek után a csalók jutalékot kapnak.

Akik valamilyen rejtélyes ok folytán esetleg távoltartják magukat a rothadó kapitalizmus ilyen jellegű ópiumától, azoknak sem kell betevő kattintás nélkül maguk elé meredniük üveges tekintettel, mert van itt nekik Facebook Killer is, amely egy az Egyesült Államokban tanyázó sorozatgyilkosról számol be megint csak most, csak nekünk egy YouTube videó formájában. Ahol ugye előbb kattintanunk kell, elmúltunk-e már 13 évesek.

Minő meglepetés, a gomb pedig erre a "szokásos módon" mindenféle video nézegetés előtt/nélkül már suttyomban szépen meg is osztja azt a barátaink felé. Ez ráadásul duplán vicces, hiszen eredetileg maga a Facebook regisztráció is ezen 13 éves korhatáron alapul - persze szigorúan elvileg ugyebár, másfelől megnézve azt a kódot, ami az életkor ellenőrzés mögött található, további érdekesség vár minket:

Magyarán a GEO-IP adatok alapján továbbemelik a kíváncsiság tétjét, hiszen ki az a szőrös szívű fráter, aki még egy nyavalyás kattintást is sajnál akkor, mikor világosan látszik, hogy az emlegetett sorozatgyilkos pontosan az ő településén található.

A bulvár hírek esetleges rideg elutasítói pedig iPhone 4, MacBook Air vagy iPad 2 nyereményekről álmodozhatnak két megosztó kattintás között: "You have been selected as today's winner!, juhééé".

Jó kérdés, mi lesz majd akkor, ha tényleg egymilliárd Facebook felhasználó lesz a Földön. Egy fix pont azonban már látszik: egymilliárdnak nagyobb az 5 százaléka, mint a hétszázötven-milliónak ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása