Vegyük meg legalább a szelvényt

2011. augusztus 10. 14:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vannak bizonyos szükséges hozzávalók a biztonságban a céges környezetben (is), ahol olyan elemek szerepelnek, mint adatvagyon felmérése, biztonsági szabályzat, mentés szabályozott rendje, hozzáférés védelem, vírusvédelmi programok szabályozott és távmenedzselt használata meg hasonlók. Ám minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.

A klasszikus vicc szerint a lottósorsolás délelőttjén a szegény skót imádkozva jár föl-alá a szobában, és hangosan imádkozik: "Jaj Istenem, csak most segíts meg, hogy enyém legyen a főnyeremény! Csak most az egyszer segíts, hogy én nyerjek!" Egy idő után elunja a Teremtő az imádkozást és így szól a skóthoz: "Szívesen segítek, jóember! De legalább vegyél egy szelvényt!" Kicsit ehhez hasonlít, amikor a Zscaler legutóbbi State of Web felmérés eredményeit nézzük, különös tekintettel az Adobe Readerre. A tanulmányból az derül ki, hogy a vállalati felhasználók körében a számítógépek több, mint 56%-a régi, elavult, sebezhető PDF olvasót futtat.

Hogy ez a szám nem túlzás, hanem nagyjából megfelelhet a valóságnak, azt az is igazolhatja, hogy ugyannerre az Avast cég felmérése is közel ilyen, 60%-os használatot mutatott. Ráadáásul a címadó Adobe frissítések ingyen érhetők el, így kevésbe fogadható el az a magyarázat, ha a válságra meg a monetáris restrikcióra kenik az el nem végzett feladatot.

Nyilván nem a multicégek, hanem inkább a közszféra, na meg a kis- és középvállalatok használnak még emellett biztonsági szempontból erősen támadható Windows XP operációs rendszert (másfél évvel ezelőtt egy budapesti kórházban még a saját szememmel láttam ügyféladatokat rögzítő Windows 98-at Epson FX-1000-es mátrixnyomtatóval).

A biztonságért vívott küzdelemben megtett erőfeszítések csak akkor érnek valamit, ha annak minden frontján egyidejűleg tesszük meg a szükséges erőfeszítéseket, magyarán hiába használ valaki vírusirtót az ajtóban, ha közben nem teszi mellé az operációs rendszer, az alkalmazói programok és a benne a böngésző pluginek ugyancsak kulcsfontosságú biztonsági frissítéseit az ablakban. (Már ezt a linket is csak frissített olvasóval ér megnézni ;-) Ezt többek közt a Windows automatikus frissítések bekapcsolásával, alkalmazói programok esetén például az ingyenes Secunia PSI-vel, és mondjuk Firefox esetén a Plugincheck weboldallal tehetjük meg könnyedén.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.11. 11:03:52

Szerintem a Win98 már újra biztonságos, mert olyan kevés van már belőlük, hogy már nem írnak olyan vírust, ami fut rajta. :) Nekem otthon 2 gépemen is van Win98. Sőt nemérg egy WfW3.11-et installátam. :)
süti beállítások módosítása