Kártékony tartalmak szűrése a Facebook-on

2011. október 05. 11:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Facebook megerősítette a hírt, miszerint megállapodott a Websense céggel, hogy a jövőben a linkeket valós időben fogják átvizsgálni az úgynevezett ThreatSeeker Cloud felhőalapú megoldásával.

Ez a szűrési folyamat nagyjából úgy képzelhető el, hogy gyanús vagy kártékony linkek esetében kapunk egy felugró ablakot, miszerint a meglátogatni kívánt URL nem megbízható, ezért válasszunk: visszalépünk az előző oldalra, saját felelősségünkre mégis meglátogatjuk a kétes oldalt, vagy bővebb információt szeretnénk kérni az URL-lel kapcsolatban, pontosan miért lett megbízhatatlannak nyilvánítva. Ennek oka lehet vírus fertőzés, adathalász oldal, kártékony vagy trójai program, de lehet kártékony tartalom is, mint például rasszista megnyilvánulások, szélsőséges durvaság, stb.

Az üzemeltetők bíznak a rendszer sikerében, amely annyiban különbözik a Google linkellenőrzési rendszerétől, hogy nem fehér és feketelistákra támaszkodik, hanem valós időben ellenőriz. A Facebookon korábban bevezetett WoT (Web of Trust) szisztéma ezzel párhuzamosan továbbra is változatlanul megmarad.

Összességében elmondhatjuk, jó és rossz történik egyszerre, hiszen ez a szűrés dolog mindenképpen egy áldásos pozitívumnak tekinthető, nem is értjük, miért nem már korábban vezették be. Hogy Atko kolléga idevágó zseniális örökbecsű kommentjét idézzük: "Az uszodában ki van írva: 'mély víz csak úszóknak!' és mellette van úszómester is! Egy közösségi oldal meg olyan, mintha hivatalosan engedélyeznék a strandolást a Niagarában. Aztán ha valaki hamis mentőövvel vagy lyukas csónakkal kereskedik, vonogatják a vállukat és a fürdőzőkre mutogatnak."

Ám az ismét megváltozott kinézet és minden eddiginél szélesebb körű alapértelmezett megosztási mánia meg egy jókora negatívumnak tűnik, nem is beszélve azokról, amiket még nem vezettek be, de már tervezik. Szinte a szánalmas.hu-ra kívánkozik, hogy 600 millió embernek kell egyesével kézzel ilyen idézeteket kiteszegetni esdeklően az üzenőfalára, ahelyett ahogy maga a nagy Facebook üzemeltetői jobban figyelembe vennék a default megosztásoknál a plebejusok adatvédelmi szempontjait. Sajnos egyáltalán nem látszik közeledni a sokak által hőn áhított cél, az alapértelmezett opt-in. Adios privacy!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.10.05. 11:18:31

Na, szokásomtól eltérően elsőzök is rögtön :-D

Hogy a mai Blikkből idézzünk: "Jorge Csisztu dollármilliomos Beninben, egy afrikai országban tüdőrákban elhalálozott, aki aranykereskedő volt, és nem csekély, 10,5 millió dolláros (vagyis közel 2,5 milliárd forintos) örökséget hagyott a legközelebbi hozzátartozójára" - szólt a Facebook üzenet. Veterán antivirus.blog olvasóknak erre még az arcizma se rezzen (Winettou rulez :-)

Ám a folytatás - ha valóban igaz a dolog - már sokkal lesújtóbb a realitásérzékre nézve: "...folytatta a Csisztu, aki végül 2500 dollárt (vagyis 573 ezer forintot) küldött az ügyvédnek."

Részletek alant:
www.blikk.hu/blikk_aktualis/internetes-csalok-vertek-at-csisztut-2066701
süti beállítások módosítása