650%-kal több kormányzati incidens az USA-ban

2011. október 07. 10:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az Egyesült Államok kormánya szerint öt év alatt emelkedett ilyen szintre a kibertámadások és biztonsági incidensek száma

Ismerve a vírusok (vagy inkább számítógépes kártevők) számában évek alatt bekövetkezett meredek evolúciót - amelyre mostanában a 70+ milliós számot szokták  használni - aztán a kínai eredetűnek tartott sorozatos kémprogramos eseteket, meg figyelembe véve az ottani törvény által előírt bejelentési kötelezettséget, a szám abszolút hihehetőnek tűnik, sőt igazság szerint szinte még alacsonynak is látszik. Nyilván kiemelt erőfeszítések történnek egy ilyen kulcsterület védelme érdekében, ám a támadások, az információk jogosulatlan kifürkészése érdekében meg még kiemeltebb ;-) erőfeszítésekről beszélhetünk.

Egy most napvilágot látott 49 oldalas GAO (Government Accountability Office) jelentés szerint a jellemző esetek a jogosulatlan hozzáférés megszerzésétől kezdve a túlterheléses támadásokon át a hozzáférés megszerzésének kísérlete mellett a kártékony kódok felfedezéséig terjednek, melyeket az US-CERT felé jelentettek, illetve ott vizsgálták ki azokat.

A számszerűsített kimutásból az is kiderül, hogy a táplálkozási lánc csúcsán a számítógépes kártevők állnak a legnagyobb 30%-os tortaszelettel, de a jogosulatlan hozzáférések mellett olvasható 14% is elég nagy szám ahhoz, hogy sok helyen nyugtalanul érezzék magukat.

A rendellenes tevékenységek összefoglalója az okok keresése során arra is kitér, hogy a szakmailag indokolt és kötelezően előírt biztonsági intézkedéseket nem minden esetben tartották be, és nyilván ez a körülmény is hozzájárulhatott némiképp az incidensek számának növekedéshez. A szervezet fokozott biztonsági erőfeszítések megtételét, rendszeres tanfolyamokat és felkészítéseket lát szükségesnek ahhoz, hogy az ismertetett különféle kormányzati IT gyengepontok a jövőben megszüntetésre kerülhessenek.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása