Fúú, mit találtam rólad a neten!

2011. október 26. 12:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ez a fúú eleinte egy vicces képet jelentett, amire - állítólag - az önzetlen levélíró ismerősünk hívja fel a figyelmünket.

A kéretlen üzenethez mellékelt egy képet is, amin az alábbi üzenet olvasható: "Found a funny picture of you [LINK]". Itt megint a magyar nyelv megment minket sok mindentől, mert eléggé életszerűtlen, hogy Kovács úgy adja Takács tudtára, hogy milyen képet talált róla a neten, hogy szokásától eltérően nem magyarul emailez neki, hanem helyette angolul kommunikál vele a Twitteren át. Igaz, ha egy külhoni ismerősünk nevében érkezik mindez, azzal már valóban növekszik a csábítási és kattintási esély (Mit láthatott, amit mi nem?)

Ám még így is, ha a mellékelt képekre nézünk, valljuk be őszintén, veterán antivirus.blog olvasók körében mindez csak egy hervatag ajkbiggyesztést érhet, hiszen a csupa kétes ".ru" végződésű domain már elegendő ahhoz, hogy undorral és nagyon helyesen visszautasítsuk a kattintást. Ha belegondolunk, miért pont egy panmatrac.ru;-) vagy valami hasonló oldalon írnának rólunk dehonesztálóan - legalább egy vonzóbb nevű és .com végződésű lenne az Istenadta, az nem lenne annyira árulkodó, és nem lógna ki ennyire a csalás lólába. 

A módszer továbbfejlesztett változatánál szintén egy ismerősünktől kapjuk az alábbi kéretlen figyelmeztető üzenetet, melyszerint kedvesen tudtunkra adja, hogy egy számunkra kellemetlen blogot fedezett fel, a séma kísértetiesen hasonló, mint a fent: "I saw a real bad blog about you, you see this? [LINK]"

Ám sztahanovista módszerekkel lehet még erről a rókáról további bőröket is lehúzni, ehhez pedig mindössze a következőt kell írni: "so i googled your name and found some really funny stuff about you lol its archived here [LINK]", magyarul Fúú, rákerestem a nevedre a Gugliban, és ott aztán apám hű de micsoda dolgokat sikerült találni, itt vannak mind lementve!" Hát nagyjából itt tartunk most, ha esetleg valaki meggondolatlanul mégis belesétált a kelepcébe, az cseréljen mihamarabb Twitter jelszót, az 12345, abc és a kutyuska56 helyett valóban erős jelszavakért például itt is lehet keresgélni.

Ha valaki egyazon jelszót több helyszínen is használt volna - amellett, hogy sújtsa őt dolgozó népünk jogos megvetése ;-) - az számíthat rá, hogy a gmailjétől kezdve a facebookig bezárólag hamar rápróbálnak minden accountjára, így a további csalások elkerülése érdekében a változtatás ezeken a helyeken is mielőbb szükségessé válik, mostantól egyedi erős jelszó formájában. Kötelező szakmai olvasmányok lehetnek a tárgykörben Noszty fiú esete Sarah Palinnal valamint a Légy jó te büdös jelszó mindhalálig című korábbi opuszok.

A míves Twitter adathalász hasonmás oldal ötlete egyébiránt nem újdonság, hiszen már idén nyáron is zörögtek az orsók, zizegtek a damilok, akkor a jó öreg "Osama Bin Laden él" kezdetű csali himbálódzott az adathalászok horgán. Nehéz persze örökérvényű és egyetemleges tanácsot adni arra nézve, milyen ismerőstől és/vagy idegentől kapott érdekesnek ígérkező tartalomra lehet, illetve nem szabad kattintani. Ehelyett inkább arra érdemes fókuszálni, hogy ahová személyes név-jelszó accoounttal lépünk be, ott mindig ellenőrizzük le, valóban a megfelelő weboldalon járunk-e - URL, IP cím helyességének ellenőrzése például ShowIP kiterjesztés használatával, ahol csak lehet, legyen HTTPS, fusson valamilyen böngészési tanácsadó (például NetCraft, WOT), mely kiegészítő feketelista alapján figyelmeztet, ha gyanús vagy leleplezett adathalász oldalra tévednénk, ilyet egyébként a jobb antivírusok is tudnak. Ja és persze sokat használunk magunknak már pusztán azzal is, ha nem hiszünk el rögtön mindent.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.10.26. 16:59:41

"Ez a fúú eleinte egy vicces képet jelentett"
Azt hittem ez Mr. Furkó szavajárása volt vala - "Fúú, de jó vagy!"
spforever.uw.hu/Iskolai_alkalmazottak.html

Viccesnek épp vicces :)

BenkovicsTomi 2011.10.28. 17:50:09

Én nagyon szeretem az ilyen feladókat is:
noreply <noreply[kukac]facebookbeecham[pont]com>
A legszebb, hogy olyan címre jön a levél, amit még véletlenül sem használok a FB-n.
Szerencsére az ilyeneket a legtöbb levelező program kiszűri elsőre.
süti beállítások módosítása