iTunes, youTunes

2011. november 02. 17:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Facebook oldalas trükközések, valamint Twitter csalások után most az Apple következett a sorban, ezúttal az "Account Info Change" tárgysorral rendelkező, és igen élethűen kinéző ügyes levélnek határozottan jó esélyei vannak a táplálékláncban.

Az iTunesbeli account adataink változásáról értesítő kéretlen üzenet küldői szemlátomást nagy gondossággal jártak el, minden részletre igyekeztek ügyelni, így a levél feltüntetett feladója sem Lakatos Winettou, hanem "do_not_reply@itunes.com" lett, igaz a levél smtp.com-on keresztüli elküldése valamilyen Gmailes accountot sejtet.

Bár a valódi Apple levelek inkább az "id.apple.com" vagy az "InsideApple.Apple.com" címet használják, de egyfelől ez még így is sokaknak hitelesnek látszhat, másfelől a jó adathalász is holtig tanul, mindig vannak továbbcsiszolható részletek.

Kinézetre aztán már nem igazán találni kifogásolni valót, jó csalinak bizonyul a levél, azonban a végállomás az Apple és az iTunes helyett egy ingyenes tárhelyre felpakolt adathalász oldal. Az biztos, hogy az ilyen költség- és ráfordításmentes csalási módszer nagyon népszerű, mert a felelőtlenül rossz helyen begépelt személyes (pl. név, lakcím) és bankkártya adatokkal könnyű visszaélni.

A világhírű mouse hover módszer segítségével mindazonáltal a felhasználók túlélési esélyei mégis javíthatók, és remélhetőleg azért erre is csak kevesen kattintottak rá. Összefoglalva jól felismerhető az a tendencia, hogy spamek az elavult "Replica Rolex" és "Enlarge your Penis" módszerek helyett egyre inkább a legitim, valóságos és neves cégek, szolgáltatások valóságos leveleit lemásolva, azokat hamisítva terítik hamis gyógyszeres és egyéb kártékny kódokat tartalmazó weboldalakra irányító linkjeikkel felvértezett kéretlen leveleiket.

Ennek fényében a felhasználóknak hozzáállás terén is egyre inkább észnél kell lenni, például hogy a kéretlen leveleket hány fokos szögben dobják a kukába ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása