Ki innen letöltesz, hagyj fel minden reménnyel!

2011. december 07. 10:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vagy valami hasonló lehetne a szlogenje mostani történetünknek, amely arra a szálra igyekszik egy újabb gyöngyöt felfűzni, amelyen már több ízben boncolgattuk a főállású letöltési oldalak hibáit, hiányosságait, mulasztásait. Ezúttal már kicsit többről van szó: maga a Cnet csomagol mindenféle kétes, nehezen kikapcsolható kéretlen reklám és trójai tartalmakat az egyébként tiszta szoftverekhez.

Ha van, aki számítógépes létére esetleg nem tudja mi az nmap, az megvilágosodása érdekében sürgősen vonuljon el a nagyvilágtól, kilenc éven át meditáljon egy barlang falával szemben ülve és közben hallgassa a hangyák beszédét ;-)

Szóval az nmap fejlesztője, Fjodor mester vette észre, hogy a Cnetes letöltésekkel valami gubanc van, saját programját onnan letöltve "esemény van", belecsomagolnak valamiket, amit nem kéne. Erről többek közt Clueley blogjában is olvashattunk, mindenféle Startnow Toolbar, Babylon Toolbar és egyéb nemkívánatos hulladékok települnek, ha valaki nem elég szemfüles, hogy az alapértelmezett "Igen, kérem, sőt követelem telepíteni ide nekem a sok trágyát" mellől kivegye a pipát.

A "halál vagy ungabunga" kérdésre nem véletlenül mondják a viccben, hogy "akkor inkább a halál", mert senki sem szereti, ha erre "na jó, de előtte egy kis ungabunga" a válasz. Ebben a helyzetben ugye az is egy kellemetlen mellékhatás, hogy a sok haszontalan toolbar láttán az emberek mindezt a letöltött szoftverrel - a példánkban az nmap-pel - kötik össze, és ennek a renoméját rontja, máskor nem fogja letölteni, mert nem akar szeméthalmazt látni a hagyományos böngésző ablak helyett.

Idősebbek és katonaviseltek még emlékezhetnek, amikor a békebeli C64 játékok elindítása nem közvetlenül a játékot futtatta, hanem előtte még egy rakás kitömörítő és kéretlen képernyőüzenetet kellett kivárni, végignyomkodni (Cracked Anno Domini by SatanSoft, greetz ennek, sucks amannak), a kurzor bal-felső villogása és a karakterek pörgése mellett, hogy aztán a felejthetetlen "Sándor ima uvek novo programme" üzenetről ne is beszéljünk. Ilyet pedig nem akar senki, a baaableves legyen baaableves, ez a tiszta helyzet.

Csak egy apró mellékszál, valószínűleg most is sikerül majd sok embert kattintásra bírni, ha várhatóan majd beindul a "mindenki ingyenes CarrierIQ detector programot kínál" biznisz. Már nem a Rolex óra, nem a Viagra, hanem várhatóan ez lesz a jó csali, és jönnek majd seregestül a spamek, adathalász cuccok, trójaiak, kártevők.

Visszatérve nem csak az okostelefonos, hanem a PC-s, vagy inkább minden típusú letöltésre: előbb-utóbb mindenkinek meg kell tanulni, hogy alkalmazást letölteni közvetlenül a gyártótól, fejlesztőtől, appstoreból, etc. a legmegbízhatóbb. Ha már további partnerek partnereinek partnerei aggregálják sokadiziglen a tartalmakat, akkor vagy nem kell onnan letölteni, vagy jóval nagyobb figyelem szükséges mind a vírusellenőrzésnél, mind pedig az elolvasás nélkül kapkodva elvégzett next-next-finish nevű nemzeti sport esetén.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása