Hamis Android alkalmazás - már magyarul is

2012. január 09. 15:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"Nem ér haza kedvenc műsorára? Indítsa el online a felvételt!" - mondja a szlogen. Először is megnyugtatjuk a kedélyeket, a példaként felhozott és hamis UPC Távrögzítő alkalmazás azóta már nem szerepel az Android Market kínálatában. Azonban ennél is lényegesebb, hogy mindig és mindenféle Androidos alkalmazás kiválasztásánál, telepítésénél legyünk nagyon figyelmesek, mert a trükköt minden valószínűség szerint nem utoljára sütötték el.

A UPC Távrögzítő jó, a UPC Távrögzítő szép, ezzel a résszel nincs is mit vitatkozni. Aki esetleg nem ismeri, és netán UPC ügyfél, annak érdemes elolvasgatnia az idevágó tájékoztatót. Röviden, ha nem vagyunk otthon a settopboxtól kartávolságra, akkor is beprogramozhatjuk kedvenc műsorunkat, akár PC, akár okostelefon segítségével.

Ehhez pedig számítógép esetében a böngészővel, IOS rendszert futtató iPhone és iPad esetében pedig az AppStore-ból letölthető alkalmazás segítségével tudunk egyszerűen kapcsolódni, programozni.

Ám ami miatt most ez a poszt született, az a tény, hogy bár sajnos egyelőre a UPC nem készítette el még a program Androidos változatát, az rövid időre mégis feltűnt a tavalyi év vége felé az Android Marketen és éppen "UPC Távrögzítő" néven. Hogy pontosan mikor és ki készítette, és mit is tett az alkalmazás a felhasználók gépével, azt már nekünk sem sikerült kipróbálni, mert rövid pályafutását végül a kitiltás koronázta meg. Emellett a UPC is igyekezett egy sajtóközleménnyel tisztába tenni a dolgot, és bár ez végül is rendjén van, nagy kérdés, vajon hányan olvasták azok közül, akik előtte ilyet telepítettek.

Ám akár olvasták, akár nem, érdemes csokorbagyűjteni ilyen általános tanulságlevonó okosságot, hogy a jövőben hasonló trükkök ellen jól felvértezzük magunkat. Először is mindig ellenőrizzük le, pontosan ki is készítette azt az adott alkalmazást. Vélhetően itt nem a UPC neve szerepelt a fejlesztőnél, mégis sokan reflexből telepíthették azt, ám mi a fejlesztők ellenőrzésével máris tehetünk egy hasznos lépést.

Ha látunk egy UPC, eOn, T-Home vagy bármilyen logót, sajnos az még önmagában nem garancia semmire. Hasznos lehet emellett még az is, ha a közösség erejére támaszkodva elolvassuk a programra vonatkozó értékeléseket, visszajelzéseket. Ha nem is lehet ebből mindent készpénznek venni, azért ha feltűnően sok a negatív vélemény és minősítés, az mindenképpen ébressze fel a gyanakvásunkat. Egy-egy alkalmazás biztonságos telepítésénél érdemes lehet akár egy külön netes keresést, ellenőrzést is elvégezni - persze előre - hogy még időben kibukjanak az esetleges hamis alkalmazások. Végül aztán már csak a telepítéskori engedélyeket kell még alaposan megnézni, például egy kutyaközönséges ébresztő óra ne akarjon engedélyt fizetős szolgáltatásokhoz, SMS-ek küldéséhez, vagy éppen teljeskörű internetes hozzáférést.

Emellett persze a kártevők lelepleződését követően továbbra is bízhatunk a kártékony alkalmazások Android Marketről való eltávolításában, indokolt esetben akár a Google általi távtörlésében is, illetve használhatunk egy alkalmas vírusvédelmi programot is, az odafigyelés mellett ezek így együtt már jól lefedik a lényeget. Az mindenesetre elképzelhető, hogy a korábbi gyermeteg helyesírású magyar adathalász kísérletekkel szemben az ilyen típusú, neves szolgáltatók nevével fémjelzett okostelefonos trójai alkalmazások esetleg máskor is, és nyelvtanilag igényesebben fognak majd próbálkozni.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.10. 08:28:11

Eleg felelotlen ember az aki a mobiljara, tablerjere banki programokat rak fel, vagy bankol.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.03.28. 06:49:36

Ami késik, nem múlik, jó egy évvel később most már van valódi UPC app is:
prohardver.hu/hir/upc_mediabox.html
süti beállítások módosítása