Gyermekrák és babaszívműtét csalás a Facebookon

2012. január 11. 12:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ember mindig reménykedik, hogy már nincs lejjebb, de sajnos időnként az Élet erre rácáfol. A blog szerkesztője éveken át gyermekszívműtétek készenléti véradója volt, és talán emiatt is úgy véli: nincs nagyobb aljasság, mint beteg, kiszolgáltatott gyermekek nevével, fotójával, nehéz helyzetével, az emberek segíteni akarásával és jóhiszeműségével visszaélve csalni.

Ha kicsit kutakodunk az emlékezetünkben, vagy az ezt a részterületet megtestesítő Urban Legends kincses kalendáriumban, sok olyan hoax, spam, lánclevél előkerül, amik bár hamis segítségkérésnek bizonyulnak, mégis évekig keringenek a kibertérben. Lehet ez pénz vagy adománygyűjtő levél, állíthatja azt, hogy minden elküldött email után pénzt kap az adott beteg kisgyermek (hogy ki és hogyan mérné az elküldött levelek számát, rejtély), sőt az újabb kori üzenetek már a Facebookon is elkezdtek terjedni, azt állítva, hogy minden lájk után 3 centet kap az illető kislány.

Bodoky Tamás egyik korábbi cikkében nem volt rest, felkutatta egy konkrét, állítólag költséges szívműtétre váró argentin kisfiúval kapcsolatos levélben említett klinikát, és megkereste az ottani orvost: "a Narancs érdeklődésére a kórház illetékese kapcsolja a megnevezett orvos utódját, aki nevetve meséli, hogy a kollégája (egyébként neurológus, nem szívsebész) állást és lakóhelyet változtatott, mert több ezren érdeklődtek nála szegény Brian hogyléte és az internetes fund-raising állása felől, ráadásul a levélben a lakáscíme is szerepelt. A sztoriból persze egy szó sem igaz: a kéz-, gerinc- és idegsebészetre, valamint a reumás és sportbalesetes páciensekre specializálódott magánklinika nem foglalkozik transzplantációval, nem fekszik náluk Brian nevű kisfiú Buenos Airesből, és nem gyűjtenek pénzt az interneten senkinek."

A mostani Facebookon megjelent esetnél az üzenet küldői például azt állítják, a rákos gyermek megosztásonként 3 euró centet kap a műtétjéhez a Facebooktól. Hasonlóan hamis az a másik üzenet is, amelyben azt állítják, 10000 megosztás után a 18 hónapos beteg kislány ingyen kap új szívet. Az ilyen típusú levelekre puszta jó szándékból nem érdemes gondolkodás nélkül kattintani, lájkolni, megosztani.

Egy olyan országban, ahol anno decibel még Isaura felszabadítására is pénzadományt gyűjtöttek, a keményen dúló válság ellenére pedig rendre sok tízezer fizetős SMS "szavazattal" igyekeznek befolyásolni olyan világrengető események végkimenetelét, mint Való Világ vagy X Faktor, láthatóan van jó helyre is adható rejtett tartalék. A jótékonykodás persze jó dolog, Andre Agassi vagy Bill Gates szerint is ez egy felelősségteljes és az ember életét gyökeresen megváltoztató fontos döntés. Ezt hazai példákra támaszkodva is örömmel nyugtázhatjuk például a Mikulásgyár egyre nagyobb forgalmát látva vagy említhetjük a rendkívül sikeres karácsonyi cipősdoboz akciót is.

Az interneten azonban fontos, hogy a valódi segítséget a csalástól sikeresen meg tudjuk különböztetni, így erre is áll az a klasszikus tétel, mint az ismeretlen szoftverek telepítésére: akció előtt mindig keressünk rá a neten, igaz-e a dolog. Ha pedig igazán jótékonykodni akarunk, adjuk jó helyre adónk egy százalékát, vigyük felesleges, de még jó ruháinkat a Vörös Keresztbe, végezzünk valamilyen önkéntes munkát, adjunk vért, vagy hívjuk meg a sarki hajléktalant egy ebédre.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.11. 15:32:07

Internetes pénzgyűjtés. Na mégis, mire számítottál?

_hares_ 2012.01.12. 10:19:01

és ezzel mi a helyzet? a reklámját a natgeo-n is láttam, egyáltalán nem tűnik átverésnek!
http://www.facebook.com/#!/weday

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2012.01.13. 12:41:11

Szia _hares_!

Ezt nem ismerem, de utánanézek, és ha jutok valamire, visszakommentelek. Ha valami amerikai, sok pénze van reklámozni, ez önmagában pusztán még semmire sem garancia, lásd Postabank, vagy akár az angol nyelvű, csillivilli weboldalakkal "befektetéseket" reklámozó 7DayWealt Club a'la Company Express:
netkereset.ning.com/group/7daywealth/forum/topics/nyomozok-1

Mondjuk a T nevű szolgáltatónak én is elhittem árvízkor, hogy a károsultaknak gyűjtenek, és felhívtam az emeltdíjas számot. Remélem, tényleg nekik ment a pénz.

SusanneF 2012.04.16. 13:55:47

Köszönjük,megosztottam az ismerőseimmel.
Sajnos,mindig jön egy-egy ilyen-és elborzasztó képekkel sokakat megvezetnek,megtévesztenek.

scottish 2012.04.26. 09:25:23

Itt is megkérdezném, hogy az öt éve 27. hétre született kisfiú jobban van már? mert aggódok érte rendesen.
süti beállítások módosítása