Mai szavunk pedig: SOPA csalás

2012. január 18. 13:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A poszt aktualitását az adja, hogy éppen a mai napon a SOPA, azaz az amerikai Stop Online Piracy Act (SOPA) törvénytervezet miatti tiltakozásul több portál, weboldal is elsötétít.

Természetesen nem minden SOPA-t ellenző vállalat választja ezt a módját a tiltakozásnak, így tartózkodik a lekapcsolástól többek közt a Google, a Yahoo! vagy a Twitter is. Ám most még idejében, proaktívan az események elébe vágunk, és máris mondjuk, mire lesz érdemes ezzel kapcsolatosan vigyázni. Már rég meghalt Michael Jackson, Osama Bin Laden és Amy Whitehouse, amikor el kezdtek jönni a velük kapcsolatos álhírek, csalások, spamek, kártevők. Ám aki régóta követi a természeti katasztrófákra és celebhírekre szakosodott kártevőterjesztők kevésbé áldásos tevékenységét, az rögtön érzi ilyenkor is a mostani tiltakozó akcióra kihegyezhető kártevő terjesztő trükköket, mai kalauzunk ehhez pedig nem más, mint Aryeh Goretsky az ESET víruslaboratóriumából.

A tapasztalatok szerint minden jelentősebb eseményt lekövet a Google keresőmotor hamis találatokat produkáló blackhat SEO-t használó akciója, azaz itt is fokozottan érvényes, hogy aki pont e témával kapcsolatban végez ma keresést, annak érdemesebb jól megnézni, mire kattint. Ha egy korábban is ismert, neves portál ír cikket, az megbízhatóbb találatnak minősül, mint egy csak ezzel a témával foglalkozó, de névtelen weboldalé, amelyik domain nevében akár ráadásul elütést vagy helyesírási hibákat tartalmaz, Kínában vagy más olyan országban hosztolják, amit különben sosem látogatunk, illetve bizalmatlanságra adhat okot az is, ha a tutit megmondó oldalt a héten jegyezték csak be.

Bár konkrét, előkészített csalásokról egyelőre még nem tudunk, a tipikus forgatókönyvek alapján az a módszer is nagyon valószínű, amelyik az elsötétített tartalmakkal lehet kapcsolatos. Magyarán, ha olyan kéretlen levelet, üzenetet kapunk, amelyben arra buzdítanak minket, hogyan kerülhetjük meg a lekapcsolt weboldalakat, és olvashatjuk azokat mégis máshogy, máshol, esetleg egy új helyszínen, ehhez mindössze csak kattintsunk a mellékelt linkre, akkor ne tegyük. Megszaporodhatnak az ilyen hamis oldalak, és ezeket a kéretlen workaroundokat is fogadjuk egészséges gyanakvással. Ha mindenáron lapozgatni akarjuk ideiglenesen elsötétített kedvenc portáljainkat, akkor ehhez a megbízhatóbb Kapcsolat nélküli mentéssel és eléréssel próbálkozzunk inkább, vagy egyszerűen csak várjuk ki a visszakapcsolást.

Hogy aztán SOPA fronton a törvényhozás csatamezején győz-e végezetül az igazság, vajon sikerül-e érvényt szerezni a józan észnek a mániákus tiltás és korlátozás ellenében, csak remélhetjük, azonban a fenti okosabb, biztonságtudatosabb kattintásokkal vélhetően nem sétálunk majd bele néhány tipikus, a helyzetet kihasználó primitív csapdába.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2012.01.18. 14:52:50

Ami nem csalás és nem ámítás, az hogy a Wikipedia szóvivője tegnap igazolta, hogy a szolgáltatás mobil verziója változatlanul elérhető marad:
nonstopmobil.hu/hogyan-ferjunk-hozza-a-wikipedia-hoz-az-elsotetites-ideje-alatt-20120118.html
süti beállítások módosítása