Az USA megtámadja Iránt. Vagy mégsem?

2012. február 06. 13:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Pár napja már írtunk a Zynga játékok kapcsán az Adobe Flash Player frissítésével kapcsolatos trükkökről, amelynél néha valóban hamis frissítési linket ajánlgatnak, néha pedig csak egy "figyelmeztető" hoaxot indítanak az útjára. Vagy mégsem rovatunkban ezúttal arról szól a történet, hogy kapunk egy videó linkes Facebook üzenetet, miszerint az USA megtámadja Iránt és Szaúd Arábiát.

Már a breaking news sem a régi, és a váratlan szenzációs hírek kapcsán továbbra is tartja magát az az ökölszabály: ha a harmadik világháború kitöréséről szólnak, vagy hogy tegnap ufók landoltak a Vörös téren, esetleg frissiben látták Elvis Prestleyt egy jetivel pókerezni újholdkor a balmazújvárosi Négyszarvú Macska nevű csapszékben, akkor nem kell okvetlenül mindezt azonnal készpénznek venni.

Ha pedig valami über hihetőnek hangzó dologról van szó, akkor pedig néhány kattintással - de nem a kéretlen üzeneten - a BBC, CNN, Google, és egyéb hírportálokon, keresőkön érdemes előbb utánanézni, lehet-e más a politika.

Mai darabunk egy olyan hamis Facebook üzenet, melyben arról kapunk tájékoztatást, hogy az Egyesült Államok megtámadja Iránt és Szaúd Arábiát, és ezzel akár a III. Világháború is kitörhet: "U.S. Attacks Iran and Saudia Arabia. F**k :-( [LINK] The Begin of World War 3?". Természetesen linket is mellékelnek hozzá, amely egy hamis CNN honlapra mutat, rajta egy tankos videó az utcán.

És itt álljunk meg egy röpke pillanatra: ahogy a bankolást sem a kéretlen e-mailben kapott linken végezzük, hanem a saját begépelt vagy könyvjelzőzött https-es helyen intézzük, úgyanúgy egy kéretlen üzenetben kapott CNN sem biztosan valódi.

Akkor most vissza a linket tartalmazó üzenethez: egy olyan oldalra vezet, ahol mégsem tudjuk megnézni ezt a bizonyos videót, hanem előtte egy kis ungabunga, izé kodekfrissítés, izé egy ablakban kérik az Adobe Flasht frissíteni. Ezt megtenni azonban nem érdemes, mert egy trójai kártevőt telepítenénk ezzel. Ahogy már többször is írtuk, Adobe Flasht csakis az Adobe weboldaláról célszerű letölteni, frissíteni.

Hogy egy átlagfelhasználó számára ebben a becsapásban mi a hihetőbb, a harmadik világháború közelgő kitörése vagy az, hogy egy kéretlen üzenet linkje ad megbízható Flash Player frissítést, nem tudjuk. Az azonban valószínűnek látszik, ennek is meglesz a maga 5% áldozata, és ehhez zárásképp következzen egy kis múltidézés.

Még a hetvenes években végzett egy felmérést az USA-ban a Stockholmi Békekutató Intézet. Arra a kérdésre voltak kíváncsiak a lakosság körében, hogy ki ellen is vívták annak idején a második világháborút. Az eredmény lesújtó volt, a megkérdezettek jelentős többsége nem is tudta. Akik egyáltalán válaszolni tudtak, azok közül a legtöbb pedig a Szovjetuniót mondta, és csak egy elenyésző kisebbségük jelölte meg a helyes választ, Németországot.

Magyarán az átlag tájékozottság és az átlag kíváncsiság az angol nyelvterületen minden valószínűség szerint meg fogja hozni a kártevő terjesztők által várt eredményt. Ezt bizonyítja az is, hogy a Sophos beszámolója szerint már a csalás első 3 órájában 60000 ember kattintott erre a rosszindulatú hivatkozásra.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2012.02.06. 12:59:10

Hahaha. Pláne, hogy Szaud Arábi az USA szövetségese. :)
süti beállítások módosítása