Szex és Trója

2012. március 22. 12:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kétség sem férhet hozzá, hogy az informatikai biztonság terén ember a leggyengébb láncszem. Azon belül pedig különösen a férfiember, pláne ha az adott történetben a gyengébb nemet éppenséggel lenge öltözetű szupermodellek reprezentálják. Emellett persze az is látnivaló, hogy első nagy vihart kavart 2007-es keltezésű Macintosh kártevős beszámolónk óta e platformon is egyre gyakoribb trójai próbálkozások zajlanak.

Ezúttal egy csinos barna szupermodell látogat el a számítógépünkre, és nem, valóban nem is hallottunk még eddig róla sosem, ám az, hogy a 2012. márciusi FHM magazin címlaplánya volt, már elegendő ahhoz, hogy a rossz fiúk sikerrel bevessék őt social engineering csalinak az emberi gyengeséggel vívott küzdelemben. Irina Shayk - aki valószínűleg a tavaszi jó idő miatt szemlátomást "otthon hagyta a kardigánját" - egy kis ikon formájában várja a kattintásokat, és még mielőtt továbbmennénk, álljunk itt most meg egy röpke pillanatra.

Látja, nem látja, na látja! Igen, nem tévedés, valóban jól látszik, ami látszik, bölcs és derék Windows hagyományok szerint az OS X sem jeleníti meg alapértelmezésben az ismert fájlok kiterjesztését - 43 évvel a Holdra szállás után. Mert hát minek is összezavarni azt a derék júzert, még a végén esetleg nem kattintana a .JPG-nek gondolt .APP állományra. Hová vezetne ez?! Komolyra fordítva a szót érdemes nem csak a Windowson kikapcsolni ezt az idióta alapértelmezést, vagyis sose legyen rejtett a fájlkiterjesztések megjelenítése, és Clueley bácsi útmutatását szorgosan megfogadva immáron Macintoshon is tanácsos megfutni ugyanezt a kört.

Akkor most visszatérhetünk Odüsszeuszhoz Anatóliába;-) Az inkriminált trójai kártevő elindítása után hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és az összegyűjtött személyes adatainkat titokban egy távoli webszerverre továbbítja. Az antivírus programok jelentős része észleli az OSX/Imuler.B jelenlétét, és riaszt is rá. Az előző, A nevű tavalyi változatra pedig azok emlékezhetnek igen élénken, akik úgy gondolták, ugyan mi történhet ha Mac-en megnyitunk egy .PDF állománynak látszó tárgyat.

Mindenesetre az Élet egyik nagy kérdése az, hogy az ilyen és ehhez hasonló megtévesztések esetén a PEBKAC kattintások tekintetében vajon mennyire különbözik a Windows és az OS X tábor valójában, és ha van bármiféle előny biztonságtudatosságban, hogyan és miként változik majd mindez a későbbiekben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása