Hamis DEA levél - 50 fontos büntetés

2012. július 03. 11:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha nem jól felügyeljük a saját internetkapcsolatunkat, és ha arról esetleg mi vagy másvalaki szerzői jogsértést követne el, vajon mennyire reális, hihető az a végkifejlet, vagy gyógymód az, hogy egy megadott UKASH kódra 50 fontot befizetünk, és akkor azzal viszont már rendben is vagyunk?

A jó kolléga nem csak ígér, de be is tart - szól az örökbecsű mondás, és hogy így van-e, azt döntse el ki-ki maga. Mi azonban ígéretünkhöz híven valóban folytatjuk azt az egyik korábbi szálunkat, amelyet a hamis RIAA ügy kapcsán úgy zártunk, a "hogyan szerezzünk pénz munka nélkül" eme módszerével még biztosan fogunk többször is találkozni - és igen, ennek is eljött a napja, egérhegyre és billentyűzetre tűzzük ;-)


Mai szereplőnk egy olyan kéretlen levél, amit a Digital Economy Act 2010-re hivatkozva kapunk állítólagos jogsértésünkre hivatkozva. Mint emlékezetes, ezzel a rendelettel a brit parlament az illegális fájlmegosztással szembeni hatékonyabb fellépést szorgalmazta hasonlatosan a korábbi francia intézkedésekhez. A frissen keltezett és egyedi reference number azonosítóval is ellátott látszólag hivatalos levélben azt írják, hogy jaj, a mi internetkapcsolatunkról szerzői jogsértés történt - "It is your responsibility to supervise your installation and to make sure that it is not accessible by third party". Emiatt most aztán 50 GBP, azaz angol font sterling büntetés befizetése szükséges - ez kicsit a katolikus egyház korabeli búcsúcéduláihoz hasonlít, ahol nem a megbánás, gyónás vagy kirótt imádság penitencia, hanem elég érdekes módon a pénzért megvásárolható cédula biztosította a szükséges bűnbocsánatot. 


Ez a mostani átverés még egy olyan kezdeti próbálkozásnak látszik, ahol a pénzgyűjés volt a fő motívum, de igen valószínű, hogy későbbi verziókban a pénz mellett már valamilyen kártevővel, trójaival kombinált változatok is fel fognak majd tűnni. Szerencsére általában a gyenge helyesírás jól elirányítja sajkánkat a csalások háborgó tengerén, az állami hivatalok, hivatalnokok világszerte ugyanis csak a lehető legeslegritkább esetben építenek bele már gyárilag nyelvtani hibákat (khmm, khmm) hivatalos közleményeikbe, így aztán első szűrőnek ez is igen kiváló lehet, amelyet persze a levél tárgysorának vagy fő kulcsmondatainak Googlizása egészíthet ki hatékonyan


Ha aztán ott a kommentelők, hírforrások többsége már ordas nagy csalásról, spamről, átverésről beszél, akkor szerencsénkre nekünk nem kell mindezt szó szerint venni, így végül ebben a rekkenő hőségben sem muszáj a Postára szaladni, hogy befizethessük az állítólagos büntetést. Azért persze addig is mindenki viselkedjen jól, hogy hasonló eset a valóságban ne is történhessen hehe, úgy hogy kezeket a paplan fölé, és biztos, ami biztos, három filmnél többet semmi szín alatt ne osszon meg senki ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpcubes 2012.07.04. 11:27:42

Az ilyesmit nem könnyű ellenőrzni...

wpcubes.com
süti beállítások módosítása