FBI Ransomware vagy mi

2012. augusztus 21. 12:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Azok járnak jó nyomon, akik inkább a "vagy mi"-re teszik a hangsúlyt, ugyanis egyértelműen csalásról, átverésről van szó akkor, ha az FBI egy popup ablakban üzeni: jaj nekünk, mert jelen esetben szerzői jogsértés tényállásának fennforgása van.

A Szövetségi Nyomozóiroda (angolul Federal Bureau of Investigation, rövidítve FBI [efbíáj]) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve. Ha látszólag tőlük kapunk felugró ablakban üzenetet, előbb vegyünk egy mély levegőt és gondolkozzuk el az alábbi három dolgon.


1. Az üzenetet a felugró ablakban biztosan nem az FBI küldte
2. Nem hogy követni nem kell az ablakban megjelent utasításokat, hanem ellenkezőleg, egyenesen figyelmen kívül kell hagyni azokat
3. Azok a felhasználók, akiknek ilyen ablak jelenik meg a monitorukon, a Reveton kártevő fertőzte meg a számítógépüket. Akik már eleve használnak vírusirtót, és azt rendszeresen frissítik is, megóvhatják magukat az ilyen szituációktól, hiszen szemmel felismerni egy kártékony weboldal drive by download vagy egyéb láthatatlan és kéretlen átirányítását nem igazán lehetséges. Ahogy az a mítosz is jó ideje a porba hullt már, miszerint vannak jó weblapok és vannak a veszélyes (warez, pornó, hacker, stb.) weblapok (igazából csak veszélyesek vannak ;-) és aki csak legális helyeken böngészik, az állítólag ettől eleve biztonságban van.


Idősebbek és katonaviseltek még emlékezhetnek a felejthetetlen OneHalf-ra, amely  kb. 2000-ben jelent meg, és visszafelé haladva kódolgatta el jó alaposan a fertőzött merevlemez cilindereit. A váltságdíjasdi igazándiból nem is halt ki teljesen, úgy 4-5 éve különféle megjelenési formákban fel-feltűnik, a háttérben általában orosz bűnözői csoportokat feltételeznek.


A böngészőben felugró zsaroló ablak pár éve még cirill betűsen riogatta a nagyérdeműt a képernyőkön, de mára már nemzetközivé lett, és a korábbi RIAAA szerzői jogis módszer lényeges elemeit magán viselve tűnik fel rendre egyre újabb trükkökkel ékes angol nyelven, ezúttal éppen az FBI nevével visszaélve. Emlékezetes, hogy éppen idén júniusban tűnt fel a Reveton-nak egy olyan változata is, amely azzal ijesztgette a felhasználót, hogy gyermek pornó anyagokat azonosított be a gépén, és ha nem akar ezért megalázó bírósági procedúra elé nézni, inkább fizessen egy fix összeget egy megadott számlaszámra. Az FBI közben már serényen dolgozik az ügyön, és gőzerővel keresik a testület nevével visszaélő pénzt zsaroló elkövetőket.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása