"Abc123" és "password" elmentek vadászni

2012. október 26. 21:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mai posztunkban kétféle szemszögből is megnézzük a felhasználók által használt gyakori jelszavakat, ám az teljesen egyértelműen látszik, hogy sajnos roppant kevés erőfeszítéssel igencsak primitív szavakra bizzuk értékeinket.

Egyfelől tükröt tartunk, mik is azok a legkitalálhatóbb, ezáltal leggyengébb jelszavak, amelyek minden figyelmeztetés, figyelemfelhívás dacára vezetni tudják ezt a 2012-es, tehát friss negatív ranglistát. Az első  négy helyezett a SplashData mobilbiztonsági cég adatai szerint: password, 123456, 12345678 és abc123. A listát annak alapján állították össze, hogy az év során melyek voltak azok az internetre kiszivárgott lopott jelszavak, amelyek a legnagyobb gyakorisággal szerepeltek.


Sajnos ez a lustaság, fantáziátlanság bár sokszor terítékre került, nem igen látszik változni, legutóbb például a Linkedin illetve a Yahoo incidens kapcsán írtunk róla, és persze az ottani statisztikák is elszomorítóak voltak.


Ezt ötvözzük most egy látványos infografikával, amely olyan adatokat mutat meg nekünk, mint hogy a felhasználók 73 százaléka használja a jelszavát több különböző oldalon, míg ebből 33 százalék egyenesen egylövetű ha jelszóról van szó: magyarán egyetlenegy azonos password nyitja minden egyes belépését. Az erős jelszó iránti múlhatatlan igény is csekélynek látszik, erről árulkodik az, hogy mindösszesen 4% használ jelszavában speciális karaktereket is, míg 40% csak kisbetűs szavakat választ, pedig ha megnézzük a különböző hosszúságú és változatosságú jelszavak feltörési idejét, jól láthatóak a különbségek.


Természetesen arra is szolgál tanáccsal az infografika, milyen jelszót nem érdemes választani: ne legyen korábban már használt szó, saját vagy családtagjaink neve is ellenjavallt, ugyancsak érdemes elkerülni a szótárban található hétköznapi szavakat, akárcsak a billentyűzeten egymás mellett található karaktercsoportokat, mint a qwerty vagy asd. Hasonlóképpen a felhasználó névvel megegyező jelszó használata sem egy atombiztos ötlet. A grafika mottója pontosan foglalja össze mindezt: "a könnyű és jól csengő jelszót, amit könnyű megjegyezni, feltörni vagy kitalálni is könnyű". Az adatlopások megelőzése érdekében érdemes erősebb, változatos karakterekből álló és gyakrabban cserélt egyedi jelszavakat kreálni, ellenkező esetben viszont nem szabad csodálkozni, ha jelszavunk az ilyen listákon előkelő helyen szerepel.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása