A Justin Bieber átverés

2013. február 06. 13:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Magunk részéről teljesen rezisztensnek érezzük magunkat ezzel az incidenssel kapcsolatban, komoly agytorna után is csak nulla olyan esetet tudunk elképzelni, hogy egy bármilyen Justinos linkre kattintsunk, és remélhetőleg ez sokáig így is marad ;-) De persze ízlések és pofonok nem egyformák, meg persze a korosztályok is, így csak annyit mondhatunk, a Facebook-on innen és túl mindig érdemes vigyázni a szenzációkat ígérő átverős linkekkel.

Mostani esetünk egy valamiben azért különbözik a korábbiaktól, az új 6-os NOD32 és Smart Security megjelenésével debütált Social Media Scanner is epizódszerepet kapott benne. Nos a történet szokványos, kapunk ugye egy "Az emberek 98% nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót", vagy "meghalt Eminem", "meghalt Johnny Depp", esetleg feltámadt Bobby a Dallasból ;-)

A szokványos panelt egy meghökkentő vagy erotikus fotóval kell fűszerezni, és máris megvan a kattintásmágnes. Mai esetünkben Justin Bieber és Selena Gomez színésznő közös tengerparti fotója játssza a főszerepet: botrányos meztelen videót ígér, a mellékelt kép meg van csillagozva, hogy SFW (safe for work) legyen.


A lefolyás is szokásos, a kíváncsi kattintás után tudtunkon kívül a nevünkben elküldi az üzenetet az összes ismerősünknek, így aztán egyre csak terjed a kattintásvadász csalás, mert persze nem adja az ígért videót, hanem egy űrlapkitöltögető helyre vezet, melynek látogatottsági forgalma után a bűnözők részesedést kapnak.

Két érdekességet is érdemes megemlíteni, egyfelől nem ez az első, hogy kettőjükkel kapcsolatosan hamis spamkampány zajlik, legutóbb decemberben volt szerencsénk ilyenhez. A másik figyelemre méltó dolog, hogy egy ártatlan fotó "fotosoppolásával" készült ez a mostani átverés, kis keresgélés után ugyanis megtalálhatjuk az eredeti fényképet is, amin szó sincs meztelenkedésről.


Több féle képpen is védekezhetünk az ilyenek ellen. Az első az óvatosság, óvakodjunk az olyan linkektől, melyek „sokkoló” híreket, videókat vagy képeket ígérnek. De emellett jól jöhet a naprakész antivírus, a jó kis script blokkoló NoScript böngésző kiegészítő, és mostantól ide sorolhatjuk az ESET Social Media Scannert is, amely ellenőrzi az üzenőfalon megjelenő posztokat, híreket és felhasználói üzeneteket is, hogy azok ne tehessenek kárt a gépben. A Social Media Scanner alkalmazás ismerőseink üzenőfalát is képes ellenőrzi. Ezt az alkalmazást bárki, platformfüggetlenül szabadon letöltheti, telepítheti, és remélhetőleg az új kihívásoknak megfelelően folyamatosan fejleszteni is fogják.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása