Árcsökkenés, aminek mégsem örülünk

2013. március 04. 12:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mielőtt bárki tiltakozna azzal, hogy ilyen egyáltalán nem is létezik, gyorsan hozzátesszük, a fenti megállapítás a fekete piacon beszerezhető egyre olcsóbb kártékony kódok, botnetek és exploit kitek árára vonatkozik.

A tendencia persze már korábban elindult, emlékezhetünk például a Trend Micro egyik jelentésére, melyben az alacsonynak számító árak, és a tömeges előfordulások miatt a 2010-es esztendőt már akkor nemes egyszerűséggel a toolkitek évének titulálta. Vajon mit mondanának akkor most a mai helyzetre?


A témával mi is foglalkoztunk a blogon korábban, amikor a kártevők számának szűnni nem akaró meredek emelkedését boncolgattuk. Sok akkori mondat ma is ugyanúgy aktuális: "Eközben a kártevő terjesztés lassan bárki számára elérhető közelségbe került. Korábban csak bennfentesek, bűnözők által ismert, eldugott chatszobákban viszonylag jelentősebb - pár ezer dolláros, de persze megtérülő - összegért lehetett olyan kitekhez, készletekhez hozzájutni, amelynek segítségével érdemi számítógépes tudás hiányában is lehetett iparszerűen "dolgozni" és "pénzt keresni", mostanra már teljesen nyíltan zajlik mindez, és ezen a feketepiacon is óriási árcsökkenés tapasztalható."


Ezúttal a Webroot közölt információkat a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, melyből az derül ki, hogy az elsősorban DoS és kéretlen spammelési célból használt bérelhető botnetek árai még tovább zuhantak. Az ezer gépből álló zombihadsereg élére állhat, aki leszurkol ezért 120 USD összeget - ez alig pár hónapja még majdnem duplája, 200 dollár volt. Tulajdonképpen bárki, akár egy magánszemély is vásárolhat egy 10,000 gépből álló botnet szolgáltatást 1000 dollárért egy hónapra, hiszen ez a mai napi árfolyamon számolva mindössze 226 ezer jó magyar forintjába fog fájni neki.


Az árképzésnél érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államokban találjuk a legmagasabb árakat, hiszen a tapasztalatok szerint az ottani felhasználók PayPal és egyéb banki accountján találhatóak a zsírosabb összegek. Összehasonlításul Kanadában mindez 80 dollár, míg az EU-n belüli országokban egy ezer gépes botnet már "csak " 50 dollár, de természetesen országonként ez is változik. A gazdagabbnak számító, vastagabb bankszámlájú Németország vagy az Egyesült Királyság ezer gépes zombihálózatára váltott havi bérlet 80 USD.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása