Itt taroltak leginkább a kártevők

2013. március 06. 14:12 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Websense webes és mobil biztonsági jelentése megnevezi azokat az országokat, ahol tavaly a legjelentősebb pusztítást okozták a malware-ek. Kínát és Indiát sújtják leginkább a számítógépes kártevők, de Európán belüli országokat is találunk a tízes listán.

Az összefoglaló szerint a 2012-es év az előző esztendőhöz képes összességében 600%-os növekedést okozott a kártékony webes linkek tekintetében, persze aki itt ebben a múltat ismerve józan ésszel bármifajta csökkenésre számított, azt méltán kiérdemelheti a nagy Clueless Érdemérem Ezüst Térdszalagrendet. Ezen belül is a fertőzések harmadát a közösségi oldalakon rövidített linken érkező hivatkozások hordozták. Kicsit a suszter cipője lyukas érzés Kínát látni az áldozati lista élén, amikor tudva vagy bizonyíthatatlanul gyanítva megtaláljuk őket a kártevő készítők és terjesztők elitklubjában is. A másik legjelentősebb célpont India, de a listán szerepelnek az Egyesült Államok,Tajvan, vagy a Fülöp szigetek mellett olyan európai országok is, mint Franciaország és Olaszország. Az észlelt kártevők mintegy fele azonnal, már működésük első 60 másodperce alatt megkíséreltek kapcsolódni valamilyen távoli weboldalra.


Nyilvánvalóan azokat érdemes elsősorban támadni, ahol a megszerzett adatokat az átlagosnál gyengébben őrzik, könnyen megszerezhetőek, van is összeg a számlákon (magyarok fellélegezhetnek;-) és egyszerűen pénzt lehet velük csinálni közvetlenül a számláról leemelve, vagy a banki adatokat eladva. A napokban volt egy hír, miszerint egy számítógépes bankkártya csalásért elítélt a börtönben jelentkezett számítógépes tanfolyamra, ahol a csapnivaló adminisztráció miatt ezt engedélyezték is neki, ezekután pedig feltörte a büntetőintézet rendszerét. A jelentés szerint az internetre már nem tudott kijutni, de az ok, amiért ezt most egyáltalán szóba hoztuk az, hogy az illető az általa ellopott kártyaadatokat korábban saját weboldalán is árulta, hirdette. Illetve az is hozzátartozik mindehhez, hogy nem kell Einsteinnek lenni ahhoz, hogy gépek ezreit próbálja meg az ember megfertőzni, elég ehhez pár száz dollár, és a bérelhető botnettől kezdve a kártevő készítő exploit kit-ig bezárólag kartávolságban elérhető arzenál várja a bűnözőket.

(Itt egyébként külön öröm a kommenteket olvasni, az egyik hozzászóló elmondása szerint nemrég szabadult, és bár bűncselekménye miatt ő is el volt tiltva a számítógép-használattól, mégis Cisco tanfolyamra járhatott a börtönben, ahol az őrök olyan IQ bajnok jelszavakat használtak, mint az 1234567, de elmondása szerint arra is volt példa, hogy csökkentett módban simán új admin felhasználót tudott felvenni, amelyik teljes körű net hozzáféréssel is rendelkezett, a tag állítólag figyelmeztette is a személyzetet, de nem törődtek a dologgal.)


Végül arra is mutatunk egy jó kis karikatúrát a halmazelmélet szerelmeseinek ;-) hogy sokan ha valamit elfelejtenek menteni, mellényúlva rossz gombot nyomnak, bedőlnek egy lehúzásnak, netán figyelmetlenek, akkor is automatikusan a "biztosan egy vírus volt" kártyát húzzák elő, amikor korántsem vagy szinte bizonyosan nem ez okozta a bajt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása