Társkeresés + 419 = anyagi veszteség

2013. március 11. 10:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Évek óta ismerős lehet már némelyeknek az az internetes társkeresésbe oltott átverés, ahol néhány jól sikerült virtuális randi után a várva várt első személyes találkozó váratlanul elmarad, és "baleset", egy család tag hirtelen "betegsége" vagy állítólagos halála felborítja a terveket, és a behízelgő modorú "áldozat" anyagi elsősegélyt kér az újdonsült párjától.

A jószívű naivitás pedig itt igazi ballépés, az alig ismert herceg fehér lovon (vagy a kevéssé kiismert aranyhajú hercegnő) örökre eltűnik a kicsalt pénzzel, és bottal üthetjük a nyomát. Nem változtat ezen az sem, ha nem a számítógépen bonyolódnak a dolgok, hanem éppen okostelefonon, illetve a korábbi e-mailes módi helyett társkereső oldalakon, vagy Facebook üzenetekben zajlik mindez. Ahogy azt a PokerAgent-es incidens kapcsán is megjegyeztük, a Facebook accountok ellopása mellett a csalók, a kártevők például a rendszeren belül megadott fizetési, illetve hitelkártya adatokat is sikeresen kémlelhetik ki, ez még pluszban rátehet az átverésre egy extra lapáttal.


A Welivesecurity portál beszámolója szerint az ehhez hasonló esetek annyira elszaporodtak az utóbbi időben, hogy arra az FTC, azaz a U.S. Federal Trade Commission is rárepült, és a típus bekerült a személyiséglopásos, adó visszatérítéses kategóriák mellé. Az FTC adatbázisa szerint csak a tavalyi esztendőben mintegy 10 ezer ilyen pénzlehúzós társkeresési panasz érkezett hozzájuk, de nyilvánvalóan ez a szám a nem bejelentett esetekkel még sokkal magasabb lehet.


A 419-es vagy nigériainak is nevezett téma okán egyébként érdemes egy kis történelmi hátteret is bevilágítani, kicsit mint jó régen a Kossuth Rádió reggeli műsorában, amikor is Pintér Dezső mindig elmesélte, melyik keresztnévnek mi a pontos jelentése, mi az eredete. Ehhez most a 30. számú A Vírusok Varázslatos Világa cikkünkből idézünk: "A történeti hitelesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy bár világszerte valóban így vonult be a köztudatba, a 419 eredetileg egy másik, több száz éves átverésen alapul. Az úgynevezett "spanyol fogoly"-trükk 1588. óta ismert, amikor a spanyol csalók állítólagos gazdag rokonra, inkognitóban lévő tehetős ismeretlenre hivatkoztak, aki angol fogságban sínylődik. A zűrvaros angol–spanyol ellenségeskedés közepette természetesen pénzt gyűjtenek a szabadlábra helyezéséhez, és minő véletlen, ezt nagyon sürgősen kell intézniük, hiszen már az is nagy rizikó lenne, ha a fogoly valódi személyazonosságára fény derülne a börtönben. Viszont szabadulása után bőkezű jutalom várható a segítőnek, talán még a gazdag ismeretlen gyönyörű lányát is elveheti feleségül. A szélhámosok gyakran hivatkoztak arra, hogy ez a dolog bizalmas természetű, és titoktartást is kértek (naná, késleltették vagy megakadályozták ezzel a saját lebukásukat). 


Azt is gyakran hangsúlyozták, hogy alapos utánajárás után őszintesége, becsületessége, megbízhatósága alapján választották ki azt, hogy kitől is kérjenek segítséget. A pénz gyorsan kell, nincs hát idő a lacafacázásra, ám ha a kiszabadítás és a későbbi nagylelkű jutalom reményében a balek beugrott, a kezdeti nagy sietség után hamar lelassultak az események. Több különböző későbbi megkeresés alkalmával újabb lefizetendő őrökre, újabb felmerült nehézségekre és költségekre hivatkozva próbáltak ismételten további összegeket kérni.

Egy idő után a folyamat önjáró lett: ha valaki már egy ilyen ügy érdekebén valamennyit is fizetett, ezzel a "Na, még egy kicsit beteszek, de aztán már lassan tényleg elég!" alapon futnak a pénzük után. Nem ismerik fel, hogy már a legelső befizetés is butaság volt, és inkább veszteséggel, de azonnal ki kellene szállni. A további pénzekkel már szinte a józan észnek is fittyet hánynak – legalábbis a kívülálló szemében mindenképpen így látszik. Tehát a mindenki által feltett "Miért fizetnek újra meg újra?" logikus kérdésre ez lehet a válasz. Ez a motívum több száz év óta nem változott, de a köntös persze mindig új és más."


Szóval visszatérve az internetes társkeresés eme árnyoldalára, a mit lehet tenni ez ellen kérdésre is kellene valami választ találni. Érdemes vigyázni, mert aki itt a gyanús körülmények jelentkezése során nagylelkűen a pénztárcájához nyúl inkább a Google keresője, vagy a 419-re szakosodott portálok - pl. 419hell.com vagy www.419eater.com - helyett, szinte biztosan pórul jár. A másik hasznos tanács az lehet, hogy kölcsönös szimpátia esetén igyekezzünk mielőbb személyesen is találkozni, mielőtt a levelezésben elfajulnak a dolgok. És persze az egészséges gyanakvás sem hiányozhat. Nem hazudott John Rambo a film második részében, mikor azt mondta: "Én úgy tanultam, hogy az ész a legjobb fegyver". Muszáj mindenkinek megtanulni, hogy a vírusvédelem, a spamszűrés és a személyi tűzfal mellett az emlegetett józan észre nem csak Valentin napokon, hanem folyamatosan szükségünk van.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2013.03.12. 11:31:09

én nemrég ilyent kaptam, de valahogy nem tudom komolyan venni ....
"Írd ide amit gondolsz...Szia Kedves,
A nevem Örvendj, láttam a profilodat ma és lett érdekel benned, én is szeretném tudni, hogy több és estabilish kapcsolat bassed az igazság és a bizalom veled, azt akarom, hogy küldjön egy e-mailt az én e-mail címét, hogy tudok adni a képemet hogy tudja, ki vagyok. én e-mail id (rejoice_4doe@ymail.com)
Várom a levelet az email címemre pontot, kérem, nekem van valami nagyon fontos, el akarom mondani you.I hiszem, hogy tudunk kezdeni itt!
emlékszik a távolság vagy a szín nem számít, de a szerelem ügyekben sokat life.wait hallani you.Rejoice"
süti beállítások módosítása