A Bing vagy a Google Search ad több kártevőt?

2013. április 15. 12:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy másfél éves időszak tízmillió keresési eredményeinek vizsgálata alapján az derült ki, hogy az egyiknél jóval nagyobb eséllyel ütközhetünk kártevővel fertőzött találatokba.

Gyakorlatilag ötször nagyobb arányban találtak valamilyen malware fertőzött linket az AV-Test labor felmérésének 18 hónapos periódusa alatt, ahol a 10,900,000 keresés alapján a Google 272, míg a Bing 1,285 ilyet jelenített meg. A találatok persze nem véletlenül jelennek meg, a kártevőterjesztők tudatosan, és a napi aktualitásoknak megfelelően folyamatosan változtatva igyekeznek mérgezni a keresőtalálatokat, a felkínált linkeken pedig sérülékenységeket kihasználó trójai programokat, sebezhető PDF állományokat helyeznek el. Amire ugye mindenki fújja, a naprakész antivírus, a folyamatosan frissített oprendszer és alkalmazások, valamint az okosan megválasztott böngésző, a még okosabb kiegészítőivel (pl. NoScript, AdBlockPlus, TrackMeNot, Ghostery, stb.) sokat segíthetnek a kockázat csökkentésében.

Hasznos, ha a HTTPS Everywhere is a barátunk, és persze emellett a kereséskor is nem árt vigyázni, óvakodjunk az olyan linkektől, melyek "sokkoló" híreket, videókat vagy képeket ígérnek. A megbízható, jó hírű weboldalakon keressünk információkat, és óvakodjunk az olyan "hírportáloktól", melyekről még korábban nem is hallottunk.

A keresőtalálatok trend alapján kártevőkkel való mérgezése már annyira bevett szokás, hogy lassan nem is érdemes külön posztot írni róla. Annyi mindenesetre biztos, a kártékony oldalak likvidálásában a keresőszolgáltatónak is minél rövidebb válaszidővel kell rendszeresen kivennie a részét, nem hagyhat mindent a kliensek Phishtank, WOT és hasonló szűrésére, hiszen ezek nem szüntetik meg a nemkívánatos oldalt, csak éppen helyben tünetileg blokkolják.

Történelmileg itt most sorolhatnánk, hányféle alkalommal is botlottunk már bele korábbi posztjaink során ilyesmikbe: például Eminem, Chuck Norris vagy Johnny Depp kitalált halálhíre, vagy éppen Kadhafi, Amy Winehouse, valamint Osama Bin Laden valódi halálhíre is mind-mind tömegesen generált ilyen kétes keresőtalálatokat, hosszú a lista. Egy biztos, minden új jövőbeni eseménnyel jönnek majd az újabbak, úgy hogy lehet rá készülni valemelyik keresővel ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása