Ez történik a weben egy perc alatt

2013. július 31. 09:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Infografikás sorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy röpke 60 másodperc alatt mennyi minden zajlik az internet világában, a közösségi oldalakon, a Skype-on, a YouTube-on és egyéb helyszíneken. Azt persze tudtuk, hogy sok minden, csak azt nem, hogy ennyire.

A "hány vírusfertőzés történik világszerte egy perc alatt" kérdésre ezúttal nem találtunk választ, de ígérjük, amint erre nézve találunk konkrét és részletes adatokat, visszatérünk majd rá. Most pedig következzenek a számok, mi minden fér bele abba az egyetlen percbe.

Jack Bauer teljes 24 órája helyett szűk 60 másodperc alatt a következők történnek: 216 ezer fényképet osztanak meg a felhasználók az Instagramon, 1.8 millió lájk és 41 ezer új poszt keletkezik a Facebookon, és 83 ezer USD forgalmat bonyolít le az Amazon webáruház. 204 millió e-mail üzenetet küldenek világszerte, 278 Twitter bejegyzés születik, de új weblapok is keletkeznek, szám szerint 571 darab. Az egy perc időtartam alatt 70 új domén bejegyzése is megtörténik, 72 órányi videót töltenek fel a felhasználók a YouTube rendszerébe, 15 ezer dalt töltenek le ezalatt az iTunes-ból, de Google keresésből is 2 milliót indítanak a netezők.

Nyilván van ennek egy statisztikai érdekessége is, meg hát az infografika is igen látványosan szedi össze a tény morzsákat. Egy évvel korábban a hasonló adatokat egybegyűjtő Go-Globe adataihoz hasonlítva a friss értékeket például a percenként küldött e-mailek száma 44 millióval lett magasabb. Ám túl ezeken az elképesztő méreteken, érdemes a gigászi számok olvasása mellett arra is gondolni, hogy vajon ebből mennyi a spam, hány kártevőre mutató link juthat a percenkénti 2 millió keresésre, és vajon hány átverős poszt íródik minden egyes percben a Facebookon a megjelenő 41 ezerből?

A statisztikák ugyanis már évek óta egyre jelentősebb mennyiségű fertőzött weboldalt, csalást, átverést, kártevőt mutatnak, így a naprakész rendszerünk és rendszeresen frissített vírusirtónk, internetbiztonsági csomagunk mellé érdemes egy biztonságos böngészőt is hadrendbe állítani, néhány válogatott böngészőkiegészítővel (NoScript, AdBlock, Netcraft Toolbar, DoNotTrackMe, HTTPS Everywhere, stb.).

Biztonságos Facebookos jelenlétünkről az ESET Social Media Scanner segíthet gondoskodni. Ez ellenőrzi az üzenőfalon megjelenő posztokat, híreket és felhasználói üzeneteket is, hogy azok ne tehessenek kárt a gépben. A Social Media Scanner alkalmazás ismerőseink üzenőfalát is képes ellenőrzi, ezt az alkalmazást bárki, platformfüggetlenül szabadon ingyenesen letöltheti, telepítheti.

Mindezek mellett persze az sem árt, ha nem kattintunk gondolkodás nélkül mindenre, ami mozog, és a Certified PEBKAC ("Problem Exists Between Keyboard And Chair") helyett inkább a biztonságtudatosságot választjuk haladó iránymutatásnak.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.30. 22:54:38

'A Social Media Scanner alkalmazás ismerőseink üzenőfalát is képes ellenőrzi, ezt az alkalmazást bárki, platformfüggetlenül szabadon ingyenesen letöltheti'

linuxszal nem kompatibilis :s

nem, beszélni hülyeséget a pc analizálását nem tudta elvégezni

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.08.31. 08:32:59

A "PROFILELLENŐRZÉS FUTTATÁSA" című Social Media Scanner megy mindenhol: Win, Mac és Linux, kipróbáltam már mind a hármon, szóval ez tuti.

Az ESET Online Scan, azaz a "SZÁMÍTÓGÉP ELLENŐRZÉSE" az már más tészta, az valóban csak Wines, Az nem Facebookos dolgokat néz, hanem egy kvázi telepítés nélküli komplett vírusellenőrzés a teljes számítógépen.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.31. 12:12:01

@Csizmazia István [Rambo]: rájöttem közben, csak spanyolra van állítva a nyelv, és vannak fennakadások a megértésben :)
süti beállítások módosítása