De elfogadunk akár Bitcoint is...

2013. október 28. 12:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ez olvasható annak a legújabb verziójú zsaroló programnak a képernyőjén, melyet biztonsági kutatók fedeztek fel a közelmúltban. A CryptoLocker nevezetű ransomware program - mint az közismert - egy olyan váltságdíjat szedő kártevő, amely a merevlemezünk, illetve adataink - ezúttal már 2048 bites RSA kulccsal történő - elkódolásával fenyeget bennünket.

Eddig, ha a naiv juzer vissza akarta kapni az adatait, a lehetséges fizetési módok a Ukash, a MoneyPak és a CashU voltak. Ez egészült ki mostanra a Bitcoinos lehetőséggel is. Azt már számtalanszor elmondtuk, hogy zsaroló kártevőnek fizetni nem szabad. Voltak a korábbiakban olyan esetek is, amikor programozási hibák, a titkosítás gyenge implementációja, rövid kulcsméret miatt például a GPCode korai változatait könnyű volt visszafejteni. A 2000-es éve közepe óta azonban egyre erősebb titkosítással - 330, 660, majd 1024 - élnek a bűnözők, így mindenkinek melegen ajánljuk a saját munkák dokumentumok, levelezés rendszeres, külső adathordozóra való mentését - ezzel előzhetjük meg leginkább a kárt a naprakész antivírus használata mellett.

Vannak aztán egyéb szóra érdemes újdonságok is a Bitcoin háza táján. Ahogy arra mindenki emlékezhet, Mikko Hypponen is részletesen megemlékezett a Hacktivitys előadásán arról, hogy a botnetes kártevők egyre gyakrabban Bitcoin bányászatra használják a megfertőzött zombigépek kapacitását, ezzel pedig brutálisan magas összegeket keresnek. A Silk Road incidens óta pedig újra a figyelem középpontjába került a virtuális fizetőeszköz. Többek közt a kínaiak is erőteljesen vásárolják, ennek oka pedig az, hogy számukra megnyugtató lenne egy olyan valutához hozzáférni, melyet nem tudnak az eladósodott nyugati országok jegybankjai túlzott pénznyomtatással elinflálni. Emellett állítólag Amerikában is egyre gyakrabban ajánlják a befektetési guruk is a Bitcoint, de az oroszok és a japánok is növekvő mértékű tőzsdei tranzakciókat végeznek ezen a területen.

Ezen kívül bővültek azok a lehetőségek is, amelyre korábban Bitcoint költhettünk: drog, hackerszolgáltatás, illegális gyógyszer, fegyver, politikus, arany vagy pizza ;-) Ugyanis hamarosan megnyílik Kanadában a világ első Bitcoinos ATM-je is, naponta maximum 3000 kanadai dollárnak megfelelő összeget lehet majd itt beváltani, a felhasználók azonosítása pedig tenyérleolvasó segítségével történik. Az automatát a vancouveri-i Bitcoiniacs üzemelteti, a cég ügyvezetője Mitchell Demeter úgy nyilatkozott, decemberig még öt hasonló automatát terveznek üzembe helyezni világszerte. A mi szemszögünkből ez leginkább úgy lehet majd érdekes, ha lesz majd egy kicsit közelebb, Európában is, például mondjuk a bécsi út másik végén ;-)

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huncutkukac (törölt) 2013.10.29. 06:47:32

Perszepityu.
Érdekes, hogy 1994 óta van számítógépem, de eddig ilyen problémába soha nem futottam bele.

De azért csak erőlködjetek.
Talán van, aki ezt beveszi...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.10.29. 07:30:00

Szia Huncutkukac!

Örülök hogy így van, de gondolj azokra is, akiknek csak tavaly óta van számítógépük, ők azért nálad jóval kevesebb tapasztalattal, gyanakvással, egy szóval rosszabb esélyekkel indulnak.

Illés Dávid 2013.10.29. 18:49:21

@Csizmazia István [Rambo]: nekem 2004 óta van számítógépem, és az ügyfeleimnél rendszeresen belebotlok ezekbe a szennyekbe.
Legutóbb a hacktivityn bemutatott magyar rendőrség pornót talált a gépen vírusba botlottam bele, amit anno még itt a te blogodon olvastam :)
süti beállítások módosítása