Vigyázatlanok vagyunk a neten

2014. január 15. 11:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss felmérés eredményei azt mutatják, nem igazán teszünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy óvjuk a biztonságunkat. A több, mint 22 ezer felhasználó megkérdezéséből született tanulmány szerint például a netezők több, mint fele nem telepít antivírust a gépére. A brit kormányzat most szeretne ezen javítani, és egy oktatási kampánnyal jelentkezett.

A hagyományos PC környezetben 22.672 fogyasztó közül csupán 44%-uk mondta azt, hogy rendelkezik biztonsági szoftverrel, és emellett rendszeresen telepíti is a megjelenő Windows és egyéb operációs rendszerekhez tartozó biztonsági frissítéseket, hibajavító foltokat. Pedig köztudottan a biztonság ebből a három területből állhatna össze: védelmi szoftverek, rendszeres hibajavító frissítések és biztonságtudatos viselkedés. Ezek csak és kizárólag együttesen nyújthatnak megfelelő védelmet, hiába az antivírus, ha közben lyukas az operációs rendszer, vagy ha valaki mindenre kattint, mindent telepít, ami csak jön és mozog.

Ennél is rosszabb azonban a helyzet a mobilrendszerek világában. Hasonló felvetésre ugyanis ott ugyanez az arány csak mintegy fele, egész pontosan 21%, azaz itt már tízből csak ketten használnak valamilyen biztonsági szoftvert, és tartják közben frissen a rendszerüket. Emellett hasonló arányban, az emberek ötöde nincs tisztában a lehetséges fenyegető kockázatokkal, míg 32%-uk azt sem érti, egyáltalán mire is jó egyáltalán egy internetbiztonsági szoftver.

A számítógépes bűnözők elleni harc nem nyerhető meg pusztán technikai eszközökkel, és törvényekkel, muszáj a biztonságtudatosság, oktatás területén is folyamatosan megjelenni. Életünk, munkakörülményeink teljességgel megváltoztak a korábbi évekhez képest, és ebben mindenkinek: magánembereknek, munkavállalóknak, kis vállalkozásoknak egyaránt muszáj beletanulniuk, és folyamatosan képezni magukat, hogyan védjék meg adataikat, cégüket, bizalmas információiakat az incidensektől, támadásoktól. A Cyber Streetwise felvilágosító kampányoldalon rajzokkal, videókkal is kiegészítve próbálják mindezeket szemléletesen, könnyed közérthetőséggel, tanácsokkal is kiegészítve összefoglalni brit felhasználók számára.

Mi itt most rajzfilm helyett inkább korábbi, hosszúsága miatt két külön fejezetre bontott hosszabb írásunkat linkeljük be, amely persze nem ölel fel minden fenti területet, de a magánélet, privát szféra tekintetében legalább sok olyasmiről ír, ami a napi vírusos, kártevős, adathalászos posztjainkban méltatlanul kevés említést kap. A "Minden, amit a privacy-ról tudni akartál... I. rész" főként a Facebookkal, hamis profilokkal, túl könnyen kitalálható jelszavakkal foglalkozik, míg a "Minden, amit a privacy-ról tudni akartál... II. rész" a személyes adataink kezeléséről, Google kereséseinkről, alapértelmezett megosztási beállításokról és hasonló elgondolkodtató dolgokról szól, bemutatva, hogy milyen kockázatok, veszélyek jelentkezhetnek azon túlmenően, hogy például vírussal fertőződik a gépünk.

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2014.01.16. 01:07:26

A vírusirtó egy felesleges, erőforrászabáló,indokaltlan marhaság.
Csak arra jó, hogy rátukmáljanak a vevőkre egy újjab felesleges softwaret, egy csomó pénzért.

Én sose használok, és mégsincs tele a gépem vírusokkal.És jééé, a windows sem omlik össze folyton. Az előző Vista 6,5 évig volt a gépemen. És ha mégis tele lesz egyszer? Majd újratelepítem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.16. 06:53:27

@zsoci: akkor tudtodon kívül vírusos a géped.

2014.01.16. 08:00:03

@zsoci: ne írj itt ileneket, mert mindjárt jön az informatikai szakértők hada és életfogytiglanra ítélnek :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.01.16. 08:24:23

Én úgy vélem, még sosem volt szükség ennyire vírusirtóra, mint most. Leesnek a karakterek az alsó sorba, zenél a Yankee Doodle, újraindítgatja a gépet a Blaster - kit érdekel?

De ha mondjuk a trójai programok dömpingjét nézzük, és nem számítjuk a kémkedést, adatlopást, akkor ha kitörlik az adatokat, fotókat, dokumentumokat, munkákat, az a felhasználók 95%-nak igenis fáj.

A CryptoLocker például alig negyedóra alatt visszaállíthatatlanul ledarálja ezeket a fájlokat gépedről:
*.odt, *.ods, *.odp, *.odm, *.odc, *.odb, *.doc, *.docx, *.docm, *.wps, *.xls, *.xlsx, *.xlsm, *.xlsb, *.xlk, *.ppt, *.pptx, *.pptm, *.mdb, *.accdb, *.pst, *.dwg, *.dxf, *.dxg, *.wpd, *.rtf, *.wb2, *.mdf, *.dbf, *.psd, *.pdd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.indd, *.cdr, *.jpg, *.jpe, *.jpg, *.dng, *.3fr, *.arw, *.srf, *.sr2, *.bay, *.crw, *.cr2, *.dcr, *.kdc, *.erf, *.mef, *.mrw, *.nef, *.nrw, *.orf, *.raf, *.raw, *.rwl, *.rw2, *.r3d, *.ptx, *.pef, *.srw, *.x3f, *.der, *.cer, *.crt, *.pem, *.pfx, *.p12, *.p7b, *.p7c

Ismerve az általános mentési hajlandóságot, gyakoriságot ez sokaknak könnyen okozhat tragédiát. A Windowst újra tudod telepíteni, a saját elveszett munkát viszont nem, olyat nem árulnak a boltban ;-)

G4B33 2014.01.16. 14:22:16

@Csizmazia István [Rambo]: Yankee Doodle.. még a régi szép időkben elkaptam már azt a vírust..:D

Tomi1977 2014.01.17. 14:00:44

Szia Rambo!

2 dolgot szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatosan:

Nekem alap dolog, hogy legyen a gépen vírusirtó. Viszont, amit nehezen tudok megemészteni, az a Windows frissítése. Épp most telepítem a gépemet, de nem tudom mi legyen, bekapcsoljam-e vagy ne a frissítést. Most Windows 7-et használok és Office 2010-et, de tudom, egyszer ezeknek a programoknak is eljön az ideje, amikor a Microsoft nem készít hozzá javításokat, úgy, mint most azt az Xp esetében teszi majd.
Mit csináljon az, aki megkedvelt egy programot, hozzánőtt, és nem akar újra váltani? Márpedig ha annak idején nem váltok majd, akkor veszélynek leszek kitéve. Én azonban nem tudom megszokni a Windows 8-at, felesleges dolgokkal van tele, nincs szükségem az Office 2013 új szolgáltatásaira sem.
Csak a terméktámogatás miatt mindig új verzióra beruházni és bővíteni a gépet nagyon sok pénz. Nekem legalább is.
Másik kérdésem, hogy baj-e, ha régebbi NOD 32-őt használok? A 4.2-őt nagyon megszoktam, rendkívül gyors, kevesebbet fogyaszt, mint az új.
Köszönöm válaszodat előre is!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.01.17. 18:15:10

Szia Tomi1977!

A Windows, Java, Flash stb frissítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a közismert és széleskörben kihasznált sebezhetőséget bezárd a gépeden, enélkül - és persze vírusirtó és óvatosság nélkül - nincs biztonság, ez van.

Az XP szeretetet megértem, nekem is van egy 9 éves notebookom XP-vel, 2 alaplapcserén vagyok túl, ha bekrepál, akkor hagyom is, de addig elketyeg, én is szeretem. Azért ha április 8 után nem lesznek biztonsági javítások, rosszabbodni fog a vírushelyzet szerintem, és állítólag a kártevőterjesztők is csendben visszatartják a közben felfedezett 0day-eket addig, hogy biztosan nem legyen rá foltozás.

A NOD-dal az a helyzet, hogy bátran használhatsz újat is, a 6-os és 7-es újra gyorsabb, és kevesebb erőforrást igényel, ebben volt egy pici visszaesés korábban. Szóval az újak is simán futnak XP-n, nálam például a 7-es Smart Security. Korábbit használni lehet ugyan, de biztosan kompromisszum ez a biztonság rovására, hiszen az újabb, illetve javított modulok csak az új verziókban üzemelnek.

Ha mégis váltanál Windowst, nekem a 7-es szimpatikus - magánvélemény - a 8 nekem se jött be, igaz hogy ezek persze erősebb hardvert igényelnek. (Egyébként meg ha szeretsz kirándulni az OS-ek világában, a Linuxok közül is lehet LTS, azaz hosszú távon támogatott disztrókat találni, példál még a PAE előtti gépekre is pl. a Linux Mint 13-ast, és hasonlókat.)

Tomi1977 2014.01.20. 21:54:35

Szia!

Nagyon köszönöm válaszod! A Win 7-et használom már régóta, csak a frissítés kérdése volt bennem tisztázatlan. Közben utánaolvastam,a frissítést tényleg nem lehet megúszni. Biztonsági cégek is úgy nyilatkoztak, hogy nem tudják garantálni a biztonságot frissítetlen gépen, a kártevők egyszerűen megkerülik a védelmet.
süti beállítások módosítása