Hetedik hónapja vezet a mentéseket törlő kártevő

2014. május 21. 15:36 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2014. áprilisában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

A mezőny első része jobbára változatlan, így továbbra is a mentéseket törlő Win32/Bundpil féreg vezet, amely immár 2013. októbere óta folyamatosan listavezető. Ennek kapcsán és más hasonló, törléssel vagy elkódolással operáló kártevő kapcsán nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a saját munkák rendszeres mentésének fontosságára. Ebben a műveletben az is fontos, hogy ne egyetlen mentést írjunk felül, hanem rendelkezzünk párhuzamosan több különböző dátumú mentéssel, ezek mindig külső adathordozóra készüljenek, és legyenek is időnként letesztelve, ellenőrizve, kipróbálva.

A Conficker féreg és az Autorun vírus úgy tűnik, bebetonozta magát, hiszen 2008 óta rendszeres tagjai már a toplistának. Érdekes emellett a második helyezett LNK/Agent trójai, amely különféle utasítássorozatokat fűz össze kártékony szkriptekké. Emellett visszatért a februárban megismert Win32/TrojanDownloader.Waski a kilencedik helyre. Ez egy olyan trójai letöltő program, amely egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, és ezek alapján próbálkozik további malware kódokat letöltésével az internetről a HTTP protokol segítségével.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az ehavi toplistás kártevők fele trójai, vagyis ezek esetében látszólag valós, legitim programok azok, amikra a megtévesztett felhasználók maguk kattintanak, tehát érdemes vigyázni. Végül a negyedik helyezett HTML/ScrInject trójait is érdemes megemlíteni, amely valójában egy olyan RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Működése közben azonban hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni a számítógépünkre.

Az ESET Radar Report e havi kiadásában a fő hangsúlyt a 2001. októberében megjelent Microsoft Windows XP operációs rendszer támogatási időszakának lejárta kapta. Érdemes lehet felülvizsgálni beállításainkat, eddigi frissítéseink állapotát, ugyanis bár sok mindent tehetünk, a rendszeres hibajavítások megszűntével a biztonság már csak viszonylagos. Sajnos az is tény, hogy Magyarországon nem csak a magánszemélyek esetében, és a kisvállalkozásoknál, de a közigazgatásban, kórházakban is még mindig kiemelkedően magas a sebezhetővé vált XP rendszerek aránya.

Emiatt ha nem is azonnal, de előbb-utóbb mindenkinek váltania kell egy másik, biztonságosabb, illetve rendszeresen javított operációs rendszerre. Ez már csak amiatt is fontos, mert a biztonsági cégek információi szerint a kártevőkészítők a már felfedezett, de eddig még nem publikált zero day sebezhetőségeket "bespájzolták", hogy aztán mostantól a biztonsági frissítések befejezése után hatékonyan tudjanak vele támadni, illetve fertőzni.

Áprilisi fontosabb blogposztjaink között írtunk egy részletes összefoglalót, mire érdemes figyelni akkor, ha hatékonyan szeretnénk megóvni magánszféránkat az interneten. Biztonsági tippjeinkben a megbízható programok telepítése, a naprakész vírusirtó, az erős jelszavak használatán felül a titkosítás, a nyitott wifi használat veszélyei és a saját munkáink rendszeres mentése is szerepelt.

Ahogy az ESET riportban is olvashattuk, április 8-a volt az a dátum, amikor a Microsoft meghúzta a végső határidőt az immár 13 esztendős Windows XP technikai támogatásának végére. Igaz, meglepetésre aztán mégis kiadott egy az Internet Explorer 6, 7 és 8-as verzió sebezhetőségét javító "utolsó utáni" XP javító foltot, ám mindenkinek érdemes vagy a mielőbbi váltáson gondolkodni, vagy a meglévő rendszerének alaposabb védelméről gondoskodni. Ehhez mi is adtunk egy alapos, és minden technikai részletre kiterjedő útmutatót.

A social engineering, azaz megtévesztés sok kárt tud okozni. Tantörténetünkben egy olyan incidensről számoltunk be, ahol egy túlzottan naiv és hiszékeny nő az online társkeresésnél "megismert", ám a valóságban még sosem látott újdonsült partnerének anyagi segítséget nyújtott, aki aztán nyomtalanul eltűnt a pénzzel. A társkereső oldalakon a csalók ma már iparszerűen és célzottan keresik a 40 feletti, jól szituált hölgyeket, ezért érdemes gyanakodni, és az ilyen kétes pénz kérésekre határozott nem-et kell tudni mondani.

Rájárt a rúd áprilisban az Android rendszerre, emiatt aztán kétszer is foglalkoztunk vele. Az egyik esetben egy Facebook-on terjedő átverés okozhat bajt, ha valaki elhiszi rákattint. A Windows-os böngészőt megfertőző kártevő ugyanis banki adatokra vadászik. Az esettel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet, hogy kéretlen levélben, vagy üzenetben sosem küldenek a bankok olyan programot, vagy linket, amely pénzügyeink intézésére való, hanem minden programot csakis a megbízható Google Play áruházból töltsünk le.

Végül a másik Androidos esetnél arról írtunk, hogy az ESET kutató egy olyan új, egyelőre orosz nyelven észlelt kártevőre figyeltek fel, amelyik egyszerre íratta fel az áldozatot emelt díjas SMS-re és lopta el közben a személyes adatait is. Az ilyen eseteket akkor van nagy esélyünk elkerülni, ha nem csak, hogy használunk olyan biztonsági programokat, mint például az ESET Mobile Security for Android, hanem minden program telepítésénél alaposan ellenőrizzük az igényelt engedélyeket is, illetve sose kattintsunk kéretlen levelek, üzenetek mellékleteire, linkjeire.

Vírustoplista
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014. áprilisában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 15.90%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

01. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2.83%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

02. LNK/Agent trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.96%
Működés: A LNK/Agent trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description

03. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.66%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

04. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.66%
Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

05. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.58%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

06. Win32/Qhost trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.54%
Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Qhost.PEV/description

07. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.31%
Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a hosts fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

08. Win32/Ramnit vírus  
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.26%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

09. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.07%
Működés: A Win32/TrojanDownloader.Waski egy trójai letöltő. Egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokol segítségével.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_TrojanDownloader.Waski.A/description

10. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.03%
Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Dorkbot.B/description

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása