VirusTotal feltöltő immár Macintoshon is

2014. május 28. 09:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Megszokhattuk már, hogy Windows alatt mennyire kényelmessé igyekeznek tenni a felhasználók életét, és egy-egy gyanús fájl feltöltéséhez ott már régóta nem kell böngészőre váltva weboldalra ugrani, majd a mintát kiválasztva feltölteni, hanem ehhez elég egy beépülő modul, meg egy jobb egérgomb is.

A VirusTotalnál úgy érezték, most jött el az idő arra, hogy extra figyelmet fordítsanak az OS X rendszerre és mindez itt is megvalósulhasson. Aki időnként böngészgetni szokta a VirusTotal blogját, az jobbára csak olyan bejegyzésekbe futhat bele, mint újabb n+1-edik kereső motor került bele a rendszerbe, vagy hogy valamilyen rész terület - például URL hivatkozások vagy PDF állományok - vizsgálata egészült ki új elemzési móddal. Ezúttal azonban a Google-nál úgy gondolták, hasznos újítás, hogy a publikus API használattal egyszerűbbé váljon az élet végre Macen is, és a jobb klikk + helyi menüből fájl kiválaszt kombó itt is tehesse végre a dolgát.

Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy a Windows-hoz képest nagyságrendekkel kisebb mértékben, de egyre gyakrabban fordulnak elő kártékony kódok, legyen szó Angry Birds alkalmazásnak álcázott Mac malware-ről, vagy akár a GateKeepert kijátszó valódi, érvényes Apple Developer ID-vel aláírt kémkedő trójairól. Az idők folyamán ugyanis lassan mindenkinek be kellett látnia, hogy a Macintosh sem sebezhetetlen, ezt talán a 600,000 tagot számláló Flashback botnet tette igen világossá.

Az ötven feletti - egész pontosan 52 - különböző antivírussal megvizsgált gyanús állományok riportjai nagyban segíthetnek a maces tábornak abban, hogy egy-egy dokumentum, kéretlen levélben érkezett fájlmelléklet esetében eldöntsék, megbízható-e vagy sem. Az Asztalról akár Drag and Drop-pal is működő feltöltés mindenesetre mostantól hatékonyan gyorsíthatja ezt a műveletet, és nem csak egyesével kiválasztott fájlokat, de egész mappákat is kijelölhetünk a vizsgálatra. A feltöltő modult a készítők a két legfrissebb OS X 10.8 Mountain Lion és 10.9 Mavericks rendszerekkel tesztelték. Természetesen várnak minden visszacsatolást, észrevételt, esetleges hibajelzést, de szívesen látnak akár új funkció ötleteket, javaslatokat is.

Végül meg kell azt is említeni, hogy a dolog azért kétélű, mert egyrészt valóban felhívja a figyelmét a Mac tábornak, hogy fordítson több figyelmet a védekezésre, ám másrészt valamennyire kontra-produktív is lehet ez, hiszen így a kártevő készítők is gyorsabban és egyszerűbben tudják majd tesztelni az új kódjaikat a jövőben, hogy azok minél hatékonyabban játsszák ki a vírusirtók felismerését.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása