Védelmi tippek az iskolakezdésre

2014. augusztus 26. 11:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lassan vége a nyárnak, és vele a szünidőnek, ami egyúttal sok gyerek számára az iskola kezdést, illetve a folytatást is jelenti. Érdemes lehet átismételni, mire vigyázzunk, hogy személyes adatainkat ne lophassák el, számítógépünket és mobiljainkat pedig hogyan használhatjuk a legbiztonságosabban.

A statisztikák szerint a személyiség-, illetve adatlopási eseteknél a diákok sokkal sebezhetőbbek a felnőttekhez képest, jóval többször lesznek áldozatok, akár úgy is, hogy mindezt észre sem veszik. Mit tehetünk most, hogy újra vár bennünket az iskolapad, könyvtár, középiskola, egyetem, labor, vagy kollégium - ehhez adunk néhány tippet.

Első helyen mindenképpen védjük fizikailag is a készülékünket, legyen az akár asztali gép, notebook, tablet vagy mobil. Ne hagyjuk őrizetlenül az osztályban, az iskola területén, de még az étkező asztalnál se. Sose hagyjuk bekapcsolva, ha nem vagyunk mellette, és ne tároljuk ezeket még rövid időre sem a gépkocsiban. Védjük mindig PIN kóddal, jelszóval a belépésünket és mindig legyen időzített automatikus zárolás is, amely meggátolja, lockolja a hozzáférést, ha más valaki próbálkozna.

A fizikai védelem emellett azt is jelenti, hogy arra is vigyázni kell, hogy a kezünkből se kaphassa ki senki, illetve sok lopásnál szaladnak el a márkás notebook táskával, aminek aztán bottal üthetjük a nyomát. Ha nem akarjuk feltűnően vinni a noteszgépünket, egy semleges kinézetű hátizsákban hordva segíthetünk ezen.

A fenti ponthoz kapcsolódva mindig legyen rendszeres mentésünk külső adathordozón, amely egy esetleges lopás vagy elvesztés esetén a pótolhatatlan saját munkáinkat - például leckék, vagy diplomamunka - megőrzi. Itt sokan hajlamosak csak a számítógépes adatokra gondolni, pedig a telefonos címjegyzékünk is tartalmaz sokszor pótolhatatlan bizonyuló adatokat. Érdemes lehet titkosítva tárolni mind a mentéseinket, mind pedig a készülékeken a saját adatainkat. Emellett használhatunk nyomkövető alkalmazást is, ennek legismertebb módja az androidos mobilok esetén a készülék távolról való keresése, esetleg üzenet a tolvajnak/megtalálónak, illetve végső esetben az eszköz távoli blokkolása, távtörlése is elvégezhető.

Ugyanezt igénybevehetjük hagyományos PC esetében is, például a 6-os verziótól már lopásvédelemmel is ellátott ESET Smart Security szoftverrel is. Ennek segítségével lehetőségünk nyílik információt nyerni az elvesztett vagy ellopott eszköz későbbi aktivitásáról, megtekinthetjük például az automatikusan készülő képernyőképeket, illetve az eszköz webkamerájával készült képeket is, bekapcsolt WiFi esetén pedig az IP-cím alapján még az eszköz feltételezett fizikai helyét is megtudhatjuk.

Az adathalászat ellen a hatékony védekezéshez saját biztonságtudatosságunkon felül mindenképpen érdemes valamilyen internet biztonsági program használata is. A jelszavakról már sokszor esett szó, itt most röviden csak annyit mondunk, hogy ez minden helyszínen legyen különböző és megfelelően erős - bővebb útmutató erről a témáról itt olvasható.

Ezenkívűl hasznos óvatosnak lenni a publikus Wifi hálózatok használatánál. Ehhez alkalmazzunk VPN programot, de ha ezt mégsem tesszük, legalább az étterem, kávézó, iskola, reptér, pályaudvar nyitott wifijénél sose bankoljunk, ne indítsunk innen vásárlást, és ne lépjünk be a levelezésünkbe jelszóval védett accountjainkba. Ha mégis szükséges lenne idegen gépen valahová bejelentkezni, úgy hazaérve első dolgunk legyen az idetartozó jelszavunk haladéktalan megváltoztatása.

Emellett érdemes vigyázni az iskolában közösen használt gépeknél is, ahol sosem tudhatjuk, ki ült ott előtte, ki és mit telepített fel oda, így készüljünk a legrosszabbra. Jobb helyeken egyébként bekapcsoláskor mindig tiszta állapot keletkezik egy lementett alap image fájl alapján, ez esetben például egy újraindítás is tisztába teheti a dolgokat.

A közösen használt gépnél használat után érdemes lehet kitörölni az előzményeket, vagy eleve Privát ablakban látogatni az oldalakat, amely így (elvileg) nem gyűjti és tárolja el helyben a böngészési információkat.

Összefoglalva bár a gyerekek, illetve fiatalok sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget saját személyes adataik fontosságának, az incidensek tanúsága szerint a bűnözők nem válogatnak, életkortól függetlenül ellophatják személyazonosságunkat, bizalmas adatainkat. A fenti egyszerűen alkalmazható tippek betartásával viszont máris sok ezzel kapcsolatos esetleges fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása