Osszunk meg mindent, és bukjunk le gyorsan :)

2015. június 17. 16:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor és sokat beszéltünk már arról, milyen veszélyt jelent, ha valaki a közösségi oldalakon túlságosan kitárulkozó, legyen az éppen nyaralásra utazó átlagpolgár, aki előre bejelenti, mikor áll majd üresen a lakás, aztán persze utólag csodálkozik. De ugyanez a kategória az is, amikor az MI6 brit titkosszolgálat főnökének felesége még a lakcímüket, és családi, baráti, nyaralási fotóikat is közzéteszi a Facebookon. De az Élet azóta is folyamatosan szolgáltatja az utánpótlást a hasonló esetekből.

Azt már 2012-ben is olvashattuk, hogy a betörők csaknem 80 százaléka aktívan használja a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél. Ennek azonban a fordítottja is igaz: ha valaki bűncselekménnyel kérkedik a közösségi oldalakon, ne csodálkozzon, ha ezzel felhívja magára a hatóságok figyelmét, ugyanis ők is nézik.

Nem igazi Darwin díjas ez a mai történet, mert szerencsére halál mentes, de ennek ellenére mindenképpen tanulságos, hogyan buknak le az eszetlen bűnözők.

Egy márciusi hétfő estén négy elkövető Edinburgh Portobello nevű utcájába hajtott Audi A1-esével az ottani Ladbrokes fogadóiroda épületéhez - ez a sportfogadó cég az egyik fő támogatója például a londoni PDC World Darts Championship darts vébének is.

A férfiak kesztyűben, napszemüvegben, sapkában, maszkban, kapucnis felsőben és fehér papírból készült szerelő kezeslábasban érkeztek, kezükben kalapács és pisztoly. Pár perc múlva a rablók már menekülnek is autójukkal a helyszínen zsákmányolt 4100 angol font készpénz (nagyjából 1.7 millió forint) és egy a személyzettől elvett Armani karóra társaságában.

Most következik akkor a dolog érdekesebb része, ugyanis egyikük, a 21 éves Gary Pacitti alig egy hét múlva máris a börtönben találta magát. Ebben természetesen saját ostobasága is nagyban közrejátszott, ugyanis a fegyveres rablás után azt írta a falára egy szmájli kíséretében: "I love money, that’s my problem.", vagyis "Kedvelem a pénzt, ez az én nagy gondom". Húga rá is kérdezett, talán történt valami, hogy ezt írtad? A válasz pedig hamarosan megérkezett: "Ladbrokes Portobello".

Később az is kiderült, hogy a rablás előtti napon ezt írta a falára: "Five year for a few grand - no thank you", amit utána viszont kiegészített azzal, hogy egyelőre szerencsésnek érzi magát: "feeling lucky".

A fogadóirodában található helyszíni megfigyelő kamerák felvételei és egy szemtanú leírása alapján egy kb. 167 cm magas férfit is kerestek, aki a fehér kezeslábasban vett részt a fegyveres rablásban, pisztolyt tartva a kezében. A fegyverről később kiderült, hogy nem volt igazi. Pechjére, a meneküléshez használt autóban - melyet Danderhall-ban hagytak hátra, megtalálták azt a porvédő maszkot is, amit Gary viselt, és rajta sikerült beazonosítani Pacitti DNS mintáját.

Mivel már visszaeső volt, ez is segített a kézre kerítésében. Érdekes módon a letartóztatása után is bekommentelt még a fentiekhez: "Looking at a nice 7 year... you win some, you lose some".

Hát nehéz nem veszíteni úgy, ha valaki saját magát adja fel a hülye posztjaival és a kommentjeivel. A bűntársakról annyit lehet tudni, hogy egyelőre még szökésben vannak.

Graham Clueley viccesen azt is megjegyzi, hogy ha a hatóságok a másik három elkövető nyomára akarnak bukkanni, akkor talán nem ártana körülnézni Gary Facebook ismerősei között, hátha simán ott találják őket. Bár ha még ez is sikerre vezetne, az már azért eléggé durva lenne ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása