Eladják a Twittert. Vagy mégsem?

2015. július 23. 14:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Halhatatlan "Vagy mégsem?" rovatunkat ezúttal egy olyan hír élesztette fel, amely alaposan felbolygatta a kedélyeket. A Bloomberg nevében megjelent beszámoló szerint érkezett egy 31 milliárd dolláros felvásárlási ajánlat a Twitterre. A hírt később a valódi Bloomberg cáfolta, ám a csaló elkövetőket egyelőre még nem azonosították. De valakiknek ez biztosan szépen hozott a konyhára.

A Bloomberg News híreit utánzó hamis közlés arról számolt be, hogy a Twitter kapott 31 egy milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatot, és emiatt a cég vezetése most komolyan tárgyal a bankárokkal.

A részvény árfolyamok hirtelen meglódultak, és körülbelül 8.5 százalékkal emelkedtek, azonban a cáfolatok nyomán alig 20 perccel később már visszaálltak a korábbi normál közeli állapotba, igaz 3%-kal így is az előző napi szint felett álltak a papírok. Azt mindenesetre most sokan megtanulhatták, hogy a bloomberg.com semmiképpen nem azonos a bloomberg.market webhellyel.

A Bloomberg az értesülést rövid időn belül hivatalosan is cáfolta, és Ty Trippet szóvivő rámutatott, a hasonló nevű weboldal semmilyen kapcsolatban sincs a szerkesztőségükkel. A bloomberg.market weboldalt mindössze pár napja, július 10-én regisztrálták be egy anonimizált panamai címről, feltehetően éppen emiatt a csalás miatt.

Az U.S. Securities and Exchange Commission közben vizsgálja az esetet. Az ilyen típusú incidensek esetén a mesékben és a véletlenekben nem annyira lehet hinni, hiszen a kitervelők haszna biztosan realizálódott a papírok megfelelően időzített kereskedésében.

Mi is írtunk már hasonló esetekről, legkorábban még 2008-ban. Akkor egy üzletszerűen ilyen csalásból élő bandát ítéltek el az Egyesült Államokban.

De szintén 2008-ban történt, hogy az akkor már nagy beteg, de még nagyon is élő Steve Jobs hamis halálhírét költötték, mire az Apple részvények 10 perc leforgása alatt 10%-ot estek. Ugyanígy felfordulást és tőzsdepánikot okozott, amikor pedig 2013-ban a "Két robbanás a Fehér Házban és Barack Obama megsérült" üzenet jelent meg a feltört AP hírügynökség Twitter oldalán.

A másvalakinek a nevében való posztolás, levélírás, vagy híradás mindig is kedvelt fogása volt és lesz a csalóknak, ezt tudomásul kell venni.

Ám azt is el kell fogadni, hogy ez nem mindig adathalászat, vagy közvetlen vírusterjesztés miatt történik így, van amikor pontosan a részvényárfolyamok időleges manipulálása az elsődleges cél. Itt viszont csak a kereskedelem utólagos megfigyelésével és elemzésével lehet megpróbálni kiszűrni az esetleges bennfentes nyerészkedőket.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása