ISIS vagy? Akkor jól letiltjuk a fiókod

2015. november 23. 13:08 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A mai zűrzavaros, terroristáktól sújtott időkben nem szerencsés, ha valakinek kislánykorában az Isis, azaz Ízisz nevet választották. Aki ugyanis eredetileg az ókori egyiptomi istennőről, Hórusz anyjáról kapta a nevét, most könnyen kitiltásra kerülhet például a Facebookról az anonim nevek elleni keresztes harc során az automatizált szűrések miatt.

Islamic State of Iraq and Syria, innen ered az ISIS terrorszervezet elnevezése. Ezzel szemben akit viszont a varázslás, a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője után, a nőiesség és a hűség szimbólumáról anyakönyveztek így, most furcsa kalandokba keveredhet.

Ez történt egy San Francisco-i illetőségű mérnöknővel. Egy bizonyos Isis Anchalee ugyanis egy Twitter posztban panaszolta el, hogy váratlanul letiltották a Facebook fiókját.

Ekkor lefotózta az útlevelét és elküldte azzal a kéréssel, hogy neki valóban ez a neve, legyenek szívesen kapcsolják vissza az accountot. Szemlátomást azonban nem zajlott valami gördülékenyen ez a folyamat, mert eredményt csak a harmadszori ismételt elküldés után sikerült elérnie.

Ekkor már egy Omid Farivar nevű munkatárs is nyilvánosan bocsánatot kért tőle a nyilvánvaló hiba miatt, és ígéretet tett a probléma mielőbbi megoldására.

Furcsa neves történetből persze előfordul több is. Legutóbb például egy vietnami-ausztrál állampolgárt tiltott le a Facebook, mert azt gyanították, hogy nem a valódi nevét használta a regisztrációnál. Azt valóban el kell ismerni, hogy a szülők nem igazán állhattak a helyzet magaslatán, amikor fiúknak a "Phuc Dat Bich" nevet választották.

Ám ennek ellenére neki valóban ez volt az anyakönyvezett neve. Így amikor felszólítást kapott a Facebook üzemeltetőktől, akkor ő is lefotózta az útlevelét és ekképpen bizonyította az igazát - úgy tűnik, hasonló esetekben tényleg ez lehet a végső eszköz.

A végére jöjjön egy régebbi Twitteres sztori, és bár nem névvel kapcsolatos, de ez a bannolás sem tanulság nélkül való. Tartalmi okok - például csalás, adathalászat, vírusterjesztés, feltörés gyanúja,  vagy éppen szerzői jog sértés - többek közt ezek is felmerülhetnek okként, ha egy Facebook vagy Twitter-fiókot váratlanul felfüggesztenek.

Egy érdekes eset történt még 2009. október 8-án, amikor is Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója meglepődve vette észre, hogy a rengeteg követővel rendelkező fiókját váratlanul felfüggesztették. Később kiderült, hogy ez egy eredetileg augusztus 3-i, adathalász weboldalra figyelmeztető, linket is tartalmazó bejegyzése miatt történt.

A megoldás akkor több kérdést is felvetett. Egyrészt a link szándékosan nem volt kattintható szintaktikával írva - szóközök voltak benne.

Másrészt ha ez egy olyan Twitter-szolgáltatás, amivel az ügyfeleket kívánták az üzemeltetők megvédeni, akkor miért volt a hosszú, több, mint két hónapos késés a reagálási időben?

További érdekessége még a történetnek, hogy bár a szakembernek komoly neve van, és világszerte sokan elismerik a tevékenységét, mégsem kértek tőle elnézést utólag sem.

A letiltott, majd visszaállított fiókja miatt pedig a követői is jóvátehetetlenül elvesztek, mivel ezeket az adatokat végül nem voltak hajlandók számára helyreállítani.


twitter facebook isis Phuc Dat Bich Anchalee mikko hypponen letiltás

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.23. 18:12:39

Egyre jobban gyűlölöm ezeket a monopol helyzetben lévő "szolgáltatókat" (twitter, google, fészbúk, illetve újabban a yahoo).
Mocskosul visszaélnek sok esetben a helyzetükkel és minden kultúra hiányzik belőlük.
Első ilyen élményem, amit már rengeteg helyen leírtam, egy ismerős fotósokból álló társaság blogjának a blokkolása a blogger.com-on by gúgli. Indok nincs, support nem válaszol, több évi munka ment kis híján a kukába.

Minap olvastam, hogy egyesek a yahoo mailes postafiókjukat nem érik el, ha adblockert használnak - miközben épp a yahoo volt az egyik oldal, ahonnan reklámba ágyazott vírusokat lehetett kapni...

Twitternek sem ez volt az első ilyen húzása, azt hiszem... úgy érzem, lassan kellene valami internetszerte érvényes jogrendszer, megfelelő jogkörű hatóságokkal... :(
süti beállítások módosítása