30 éves a Brain vírus

2016. január 19. 12:39 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mennyi? 30. Mi 30? Miért mi mennyi? A számítógépes vírusok történelmében a jelképes nulla kilométerkövet a PC MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) rendszerű gépeket támadó pakisztáni eredetű Brain képviseli, megjelenését az 1986. január 19. dátumhoz kötik.

A vírusok megjelenése, és napjaink tömeges terjedése miatt a felhasználóknak is megváltozott az élete, így a biztonságos munkavégzéshez, játékhoz, vagy internetezéshez már alaphelyzetben is hozzátartozik a korszerű vírusvédelem.

De ugyanígy új kihívás elé kerültek a számítógép-programozók is, hiszen míg korábban elég volt a kódolásnál a jó végeredményre és a gyors működésre koncentrálni, addig ma már a biztonságos programozás is nélkülözhetetlen eleme lett a szakmának.

Bár a legeslegelső vírust jóval korábbra datálhatjuk - ez az 1971-ben megjelent Creeper volt, amely egy PDP gépen futva nagy látványosan kiirkálta a képernyőre, hogy: "I'm the creeper, catch me if you can!" - a PC számítógépeken széles körben tömegesen elterjedő vírusok úttörőjének mégis az 1986-os Brain számít.

A Lahore-i (Punjab) illetőségű testvérpár, Basit Farooq Alvi és Amjad Farooq Alvi orvosi szoftvereket árultak floppy lemezen, és az illegális programmásolást akarták vele büntetni. A program készítői érdekes módon vállalkozásuk nevét: Brain, és teljes nevüket, címüket valamint telefonszámukat is beleírták a vírus kódjába.

Az IBM PC-re írt vírus emellett egyben az egyik első olyan kód, amely lopakodó mechanizmust használt. A pakisztáni Brain az 5 1/4 collos floppy lemezeken a boot rekordot fertőzte meg felülírással, az eredeti adatokat pedig elmentette, és egy hét leforgása alatt szétterjedt a világon.

A Brain vírus rezidens volt, azaz egy állandóan a tárban maradó résszel is rendelkezett, és mivel a megszakításvektorokat önmagára irányította, egy lemezeditorral végzett bootszektor-vizsgálatot is képes volt átverni: ilyenkor trükkösen az eredeti, elmentett részt jelenítette meg: „tartotta a táblát”. Későbbi változatai aztán már nem csak a hajlékony, de a merevlemezt is képesek voltak fertőzni.

Mikko Hyppönen, aki az egyik legrégebbi figurája a vírusvédelemnek, egy érdekes kirándulást tett még 2011-ben. Személyesen meglátogatta ezt a bizonyos pakisztáni testvér párt, hogy interjút készítsen velük.

Nem mindennapi módon a két testvér még mindig ezen a régi címen lakott, és elbeszélgettek arról, milyen előre nem látható lavinát indított el mindez, amit video formájában is megtekinthetünk a YouTube-on.

A vírusvédelmi szakemberek szemében ezek igazi hősi idők voltak, például a vírusok száma a 80-as évek végén, de még a 90-es évek elején is elenyészően csekély, pár ezres nagyságrend volt a mai hozzávetőlegesen 350 millióra saccolt egyedi kártevő kóddal szemben.

De a világ is még másként működött, nem volt még grafikus felületű Windows illetve egér, hanem jobbára csak karakteres PC DOS felület.

A legtöbb munkahelyen monokróm Hercules monitorok üzemeltek, AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS konfigurációs beállítófájlokban dőlt el sok minden. A letöltés őse pedig a BBS, azaz Bulletin Board System nevű helyekről, betárcsázós telefonvonalon, 300-1200-3600 baud sebességű modemekkel történt.

A kezdetekkor az adatbázis frissítések is jóval ritkábbak voltak - 1-2 havonta jött csak ki új szignatúra az új vírusokkal vagy kártevő variánsokkal, a mai naponkénti, vagy még gyakoribb automatikus frissítési megoldásokkal szemben.

Szinte ugyanilyen régóta védelmezi az ESET is a felhasználók millióinak a számítógépeit. Az 1987-ben megjelent ESET NOD32 Antivirus világelső az elnyert Virus Bulletin "VB100” tesztelési díjak számát tekintve, illetve a vizsgálatok 1998-as fennállása óta eddig minden szabadon terjedő vírust vagy férget észlelt és kivédett.

Az ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security és az ESET Cyber Security (biztonsági megoldás Mac-re), valamint a mobiltelefonok és táblagépek védelmét biztosító ESET Mobile Security a legajánlottabb biztonsági megoldások közé tartoznak, a termékekben milliók bíznak meg világszerte.

A mellékelt infografikán pedig igyekszünk bemutatni a számítógépes kártevők rövid történetét a Brain vírustól kezdődően egészen napjaink botnetes kártevőiig.

Az összefoglalóból kiderül, hogy a kezdeti híres, hírhedt vírusokon, a világjárványt okozó férgeken át hogyan jutottunk el a rejtett kémprogramokig, banki kártevőkig.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása