Magyarország közepesen fertőzött

2016. június 01. 13:43 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, a szomszédos országok most nagyobb veszélyben vannak. Az ESET Telemetria rendszere kiugró észlelési csúcsot mutatott az elmúlt napokban több Európai országban is, és a megfigyelő rendszer már több kontinensen is észlelte a zsarolóvírusok újabb hullámszerű terjedését, amely most Európát fenyegette a legjobban. Magyarországot a jelenlegi hullám közepesen érintette a 36%-os észlelési aránnyal a lista 15. helyén találjuk.

A mezőnyt egyébként Luxemburg vezeti 67%-os előfordulási aránnyal, a mini államot Csehország és a velünk szomszédos Ausztria követi a sorban. A most kiugró számban észlelt JS/Danger.ScriptAttachment trójai egy kártékony JavaScript fájl amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni.

Ezek elsősorban zsaroló kártevők, mint például a Locky, amely észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

A biztonsági programokat, például az ESET termékeit a felhős Live Grid szolgáltatással használó internetezők biztonságban vannak. Ezek az újfajta megoldások már hatékonyan kiszűrik és blokkolják ezeket a kártékony kódokat, amelyek különböző zsarolóprogramokat próbálnak letölteni és futtatni készülékeinken.

A JS/Danger.ScriptAttachment trójaihoz hasonló működési elvvel a JS/TrojanDownloader.Nemucod kártevő már többször veszélyeztette az európai kontinenst.

Az ESET emlegetett Telemetria rendszere már tavaly decemberben és idén márciusban is megnövekedett aktivitásra figyelmeztette a felhasználókat.

A hatékony védekezéshez a naprakész és jól konfigurált vírusvédelem, valamint a hibajavításokkal rendszeresen frissített operációs rendszer mellett az értékes és pótolhatatlan adatainkról való rendszeres mentést javasolt egy elkülönített, és fizikailag csak a mentések idejére csatlakoztatott meghajtóra, az elkészült mentéseket pedig érdemes letesztelni és kipróbálni.

A zsarolóvírusokról minden összefoglaló információ, technikai segítség magyar nyelven megtalálható a http://www.eset.hu/zsarolovirusok weboldalunkon.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása