Védelem mostantól már okostévékhez is

2018. február 28. 13:54 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A 2018. február 26-i, Barcelonában megrendezett Mobile World Congress eseményen mutatkozott be először az ESET Smart TV Security alkalmazás. A fejlett technológiát alkalmazó védelmi megoldás a hálózatba kötött televíziók és más, az Android TV operációs rendszert futtató eszközök számára nyújt védelmet a rosszindulatú, célzott támadások ellen.

A statisztikák szerint 2020-ra akár 30 milliárd eszköz kapcsolódhat az internetre. Miközben ezek az eszközök számos kényelmi szolgáltatást nyújtanak a háztartásokban, komoly fenyegetést is jelentenek a felhasználók mindennapi életére. Az okostévék, például a mikrofonok, kamerák és USB-portok révén egyre inkább a vírustámadások célpontjaivá válnak.

A kiberbűnözők az okostévék feletti támadással, és távolról történő behatolással nem csak a hálózaton lévő más internetes eszközeinket támadhatják meg, de onnan érzékeny személyes adatokat is ellophatnak, képesek lehetnek megfigyelni a felhasználókat, illetve teljesen át is vehetik az irányítás az adott eszköz irányítása felett.

Branislav Orlik, az ESET mobilbiztonsági szakértője szerint a biztonságukat és a magánéletüket fenyegető kockázatok fényében a felhasználóknak gondolniuk kell az okosotthonok eszközeinek védelmére is ugyanúgy, ahogy laptopjaikat és mobileszközeiket védik. Ezeket az eszközöket nem kezelhetik egyenértékűként egy átlagos tévével, órával vagy hűtőszekrénnyel.

Az Android TV operációs rendszert futtató okostévék kétség kívül hozzájárulnak az androidos kártevők terjesztéséhez, amelyek évek óta, folyamatosan támadják az Android rendszert futtató eszközöket. Ez a fenyegetés már az Android TV-s rendszereket is veszélyezteti, ahogy ezt korábban már láthattuk a TV képernyőket lezáró és a feloldásért váltságdíjat követelő zsaroló (ransomware) kártevőkkel kapcsolatban.

A Smart TV Security alkalmazás számos funkció révén nyújt védelmet a felhasználóknak. Az antivírus védelem az egyre növekvő Androidos kártevők ellen nyújt védelmet, a zsarolóvírusok elleni technológia pedig a képernyőlezárások ellen küzd.

Ha a zsarolóvírust aktiválják, a felhasználó figyelmeztetést kap, hogy kapcsolja ki készülékét, amíg a vírusadatbázis frissül és megkezdődik a víruskeresés. Amikor a Smart TV Security felfedez egy zsarolóvírust az eszközön, felhívja a felhasználó figyelmét annak eltávolítására Ahogy ezt a felhasználó jóváhagyja, a kártevő eltávolítása megtörténik. 

Emellett a csatlakoztatott eszközök vizsgálata a televízióhoz kapcsolódó más eszközök, USB-meghajtók védelmét szolgálja, míg az adathalászat elleni védelem a felhasználók személyes adatainak biztonságát védi. Ez utóbbi funkció csak a program prémium verziójában érhető el.

A Smart TV Security megoldása elérhető a Google Play áruházban, és csak a felhasználó tévékészülékéről tölthető le. A prémium védelem megvásárlása után az alkalmazás védelme kiterjeszthető az azonos Google fiókkal használt teljes androidos környezetére, beleértve az okostelefonokat és táblagépeket is.

A szakértő úgy véli, a felhasználóknak ezen a területen is biztonságban kell érezniük magukat, hogy élvezhessék a kedvenc műsoraikat és felszabadultan böngésszenek okostelefonukkal, anélkül, hogy megfigyelnék őket vagy személyes adataik veszélybe kerülnének. Az ESET az Android OS-eszközök csúcsminőségű biztonsági szolgáltatója, így a fogyasztók számára tökéletes választás lehet az otthonaikban használt eszközeik és adataik hatékony védelmére.

A bevezetésről további információ az ESET MWC weboldalán érhető el. A termékről pedig ezen a linken olvashat bővebben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása