Spamkínálat, futottak még

2018. június 20. 13:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Benéztünk a spam mappánkba, milyen és mennyi kéretlen levél, reklám, átverés, kártékony link, kód érkezett mostanában. Bár a régmúlthoz képest a magyar nyelvű kísérletek is sokat fejlődtek az utóbbi időben, azért a zöm most is angol nyelvű, és természetesen a naivitásunkra és a pénzünkre hajtanak.

Egy újszülöttnek minden vicc új - tartja a mondás, így az e-mail lottós átverés is velünk maradt. Röviden a lényege, hogy bár nem is tudtunk arról, hogy húzás van, és a játszunk, kapunk egy értesítést a nyerésről. Valamelyik Kretén magazinban volt egyszer egy karikatúra bölcsesség, miszerint: "Szamovárt ajándékozni jó, szamovárt  ajándékba kapni nem jó." Azt azért elmondhatjuk, hogy 750 ezer angol fontot (hozzávetőlegesen 275 millió jó magyar forint) kapni viszont tényleg jó, bár a remek hír fényéből azért sokat elvesz, hogy mindez nem igaz, csak jól hangzik.

A levél szerint nyertünk, és már csak annyi van hátra, hogy elküldjük személyes adatainkat (Brüsszel közben nagyokat csuklik), vagyis teljes nevünket, lakcímünket, foglalkozásunkat (munkanélküli ezek szerint nem nyerhet az e-mail lottón?), telefonszámot, életkort egy olyan  Barr Charles Wright nevére szóló hotmail címre, hogy mindeközben egy tök másik venezuelai címről érkezett maga az üzenet. Az esetleges gyanútlan válaszolókat pedig a nyeremény átvétele előtt valószínűleg több körben illeték, kezelési-, ügyvédi és közjegyzői költség címen előreutalás kérésével lehúzzák a csalók. Remélhetőleg ez mára már mindenkinek egy küszöb alatti inger, itt a "Ki nyer ma kérdésre?" a csalók, illetve a biztonságtudatos nem válaszolók az esélyesek.

Több példányban érkezett a csomagküldős csalásból, ebben arról értesítenek, hogy egy sürgős küldeményt szállítanának ki számunkra holnap reggel, a bankkártyánk emiatt állítólag már be is lett regisztrálva, és ehhez a DHL-nek még szüksége lenne pár személyes adatunkra, úgy mint: teljes név, ország, pontos lakcím, telefonszám. És hova máshova "kellene" ezeket elküldeni, mint Mr.Terry White számára, ami még véletlenül sem DHL-es, hanem egy szimpla AOL-os cím. Haladócsoportosak már biztosan begépelték a mellékelt telefonszámot, ami egy tipikus, sokak által bejelentett Benini csalók által jegyzett szám. 

Ebből a fajtából - változatlan telefonszámmal, de több féle e-mail címmel - érkezett több darab is, így Terry White mellett sorban áll még a yandexes Mr.JOHN SCOTT és Mr.Adams Johnson is, sőt Terry White mutat másik szuper rafinált és ellenállhatatlan e-mail címet is, éspedig dhlofficemail01 KUKAC yandex.com. Mindeközben pedig a feladónál egy japán illetőségű személy látszik, Mrs Monice Kas. Itt valószínűleg a személyes adataink begyűjtése lehet a cél ahhoz, hogy aztán ezekkel később majd testre szabott adathalász próbálkozások érkezhessenek számunkra. Reméljük, ennyi temérdek árulkodó jel mellett itt sem megy már lépre senki.

Végül olyan levelet is találtunk, amely szintén nagy összegben utazik, mert hát 2.7 millió USD értékű részvény (752 millió HUF) nem kicsit megzavarhatja az elménket. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint hogy a kéretlen üzenet által javasolt módon felvesszük a kapcsolatot a Western Union igazgatójával, Michael Perryvel. Aki valamilyen rejtélyes ok folytán még véletlenül sem céges címet használ, hanem egy Gmailesről ír nekünk (westernunion2277 KUKAC gmail.com), hát persze, így szokott működni gazdagéknál.

De ez a mondat is kellően zűrzavaros: "Though, Dr.James Fred has sent $5000 in your name today so contact Frak Thomas or call him +229-95808348 as soon as you receive this email and tell him to give you the Mtcn, sender name and question/answer to pick the $5000". Szóval betolhatjuk neki éppen a személyes adatokat katonás rendben: név, ország, cím, telefon, sőt itt is hívhatunk egy másik, abszolút "megbízható" benini telefonszámot, de ebből tutira nem lesz pénz megint csak.

Itt gyanús lehet még nem csak a hitvány módszer, hanem a túlságosan hatalmas összeg is. Emlékezzünk csak, mint mondott Vanek úr az Elveszett cirkálóban: "Ne mondjon ennyit, drága martalóc! Szóval húsz fontot kap az illető! Ne mondja azt, hogy százat! Maga rosszul hallotta! Annyi font csak számtan példában létezik!" :-)

Szóval a legfrissebb AV Test adatok szerint az egyedi kártékony kódok száma mára már 780 millió felett van. Az is látható, hogy a kéretlen levelek, üzenetek sokszor mellékelnek kártevőre mutató linket, vagy vírust tartalmazó csatolmányt. De ezek hiányában sem lélegezhetünk fel, mert sajnos csalási kísérletekből is tömeges mennyiség érkezik naponta. 

Ha viszont csak annyit teszünk ezekkel, hogy rápróbáljuk a valóság mérlegére, hihető-e, nem dobja le magáról; illetve a tárgysorra, e-mail címre, telefonszámra, üzenet szövegre rákeresünk a neten, már sokkal beljebb vagyunk, hiszen rálelhetünk az akár évek óta keringő próbálkozásokra és megtanulhatjuk, hogy ingyen ebédet még soha senki nem evett.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása