Kamuológiai útmutató webshopokhoz

2018. november 27. 11:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Közeleg a várva várt karácsony, sokan keresgélnek a kényelmes fotelből ajándékot maguknak és szeretteiknek az internet segítségével, ez pedig sosem volt még egyszerűbb. Bár így az év vége felé már többször is írtunk korábban arról, hogyan vásárolhatunk biztonságosan, például itt. És egy másik előző témában pedig arról értekeztünk, hogy a Google Play alkalmazások közül hogyan szűrhetjük ki a gyanús appokat, ezt meg emitt. Most a két téma szerelemgyereke kerül említésre, hogy az Amazonon - vagy bármely más webshopnál is - mik lehetnek azok a gyanús jelek, amik segíthetnek leleplezni a ferde szándékokat és csalásokat.

A Fekete Péntek közeledtével emelkedett a kütyü, és elektronikai eszközök iránti bevásárló kedv, ám érdemes volt észnél lenni, mert sok helyen nem történt valódi árengedmény, hanem csak a pirossal áthúzott állítólagos régi ár helyére írtak valami parasztvakító, brutálisra sikeredett hatalmas, ám sosem létezett számértéket.

Innen máris eredeztethető egy hasznos tanács: valamilyen árfigyelővel - például az árukereső, árgép vagy olcsóbbat - érdemes megnézni, lekérdezni az utolsó időszak változásait. Vagyis legyünk tisztában valamelyest a piaci árakkal, hogy a valóban csökkentett, igazán akciós árakat lehozhassuk a hihető kategóriába.

Ha magát a weboldalt, webshopot nem ismerjük - tehát nem egy nagy, neves oldalon vagyunk, hanem például éppen az árfigyelő jelzi, hogy itt nagyon kedvező az ár - akkor érdemes utánanézni a boltnak.

Ha nagyon sok negatív véleményt, kritikát találunk, vagy éppen toborozzák a pórul járt áldozatokat a csoportos perindításhoz, akkor ez legyen intő jel, és ne csábuljunk el a hihetetlenül kedvezőnek látszó ártól, vagy ha azt ígérik, hogy előreutalásnál ingyen szállítják házhoz a terméket.

Ugyancsak figyelmezető jel lehet, ha bár az értékelés szépen mutat, de nincs benne semmilyen szórás, mindenki csakis csillagos ötösre tartja az eladót, vagy a terméket. Ebben az esetben joggal vélelmezhető, hogy valaki hamar gyorsan és egy személyben ilyen primitíven akart beletrollkodni a különben sok különböző felhasználótól származó, és legalább minimális eltéréseket mutató, életszerű visszajelzésekbe.

Emellett az is gyanús lehet, ha egyáltalán nincsenek látható visszajelzések, könnyen lehet ugyanis, hogy csak negatívak születtek, amit az eladó egyszerűen kitörölt, kicenzúrázott.

Aki foglalkozott valaha is programozással, az tudja, hogy valamit már egyszer megírtunk - legyen az sima kód, vagy objektum - szeretnénk a legközelebbi feladatnál építeni rá, felhasználni függvénynek, eljárásnak, ne kelljen mindig mindent újra csinálni a nulláról. Nos ez az "újrahasznosítás" jelen van a termékértékeléseknél is, lehet olyat találni, hogy egy teljesen másik termékkel kapcsolatos áradozó visszajelzéseket látunk, és csak a részletes beleolvasás után jövünk rá, ez nem is az általunk jelen esetben keresett árucikkre vonatkoznak, csak bizalomépítő díszletként szolgálnak.

Pár Google kereséssel alaposabban is utána lehet nézni ezeknek, sokszor a Wayback Machine is tud segíteni egy időben korábbi weblapállapot megtekintésében, míg a TinEye reverse kereső pedig az adott fotó más helyeken történő szereplését segíti felkutatni - ez utóbbi mutatta meg a Choco Lite kamu fogyókúrás kampány hazugságait, ahol Nagy Eleonóra és Herczeg László "elégedett vásárlók" egy másik ország ajánlatainál már Vaszilij Kutuzov moszkvai, vagy éppen Xénia Orekszovna irkutszki lakosként vannak bemutatva.

Létezik-e egyáltalán maga a termék, és van-e az raktáron? Kínzó kérdések ezek, különösen ahogy egyre kevesebb idő van hátra az ünnepekig, válnak fontossá. Ha például olyan ajánlattal találkozunk az Amazonon, amelynél a termék mégsem közvetlenül az Amazontól, hanem egy külső féltől érkezik, akkor meg kell nézni közelebbről ezt az eladót, tud-e valóban szállítani. Lehet, hogy nincs neki raktáron, de lehet hogy hamis, vagy hamisított termékekben utazik.

Zárásképpen egy régebbi posztunkat linkeljük be a végére, ez egy jó kis univerzális összefoglaló, a naprakész géptől a frissített vírusirtón át a https-es oldal fontosságáig sok ma is hasznos szempontot, tudnivalót sorol fel az ünnepeken és hétköznapokon végzett biztonságos online vásárláshoz.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása