Telenor számla érkezett vagy mégsem?

2019. február 01. 11:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Régi hamis számlás sorozatunkat folytatjuk egy friss adathalász spam üzenettel. Korábbi "Telekom számla vagy mégsem?" valamint a későbbi "Telekom számla vagy mégsem II." után ezúttal a Telenoros változat bukkant fel. A csalók okosak, kisebb összegben fociznak abban a reményben, hogy így talán többen is átsiklanak az állítólagos fizetési felszólításon. A magyar szöveggel sincs túl sok baj, de a kamu weboldal már nem annyira zorall.

Veterán blogkövetők már nem esnek bele ilyenbe, de mindig vannak, akiknek hasznos lehet az ilyen fizetési felszólításokkal kapcsolatos figyelemfelhívás. Először is nem is biztos, hogy ügyfelek vagyunk, de ha mégis, úgy érdemes megnézni a feladót - az itt látszólag nem egy ungabunga cím, utána pedig az egér hoverrel a linkek fölé mozogva a hivatkozások címét.

Ami ugyebár itt köszönő viszonyban sincs az eredeti "https://www.telenor.hu/" címmel, sem pedig annak IP adataival, bár legalább egy SSL-t hegesztettek bele látványpékségnek.

Emellett a levélben a szép magyar nyelvünk szerves részét képező, ám itt fájón hiányzó "ő" és "ű" betűk is lehetnek olyan apró jelek, amelyek szépen mutatják, hogy ilyen mukinyulas hibákat a hivatalos hazai szolgáltató nem igen szokott elkövetni.

Belépni a hamis, nextru.com-os oldalra természetesen nem annyira érdemes, ott a belépési adatainkat igyekeznek a hasonmás oldallal ellopni.

Meg kell azonban említeni, hogy az ilyen típusú csalásnak néha akár ennél mélyebb okai is lehetnek, például a megszerzett személyes adatok (név, lakcím, születései adatok, telefonszám, stb.) birtokában a tulajdonos nevében, de annak tudta nélkül a mobilszolgáltatónknál végrehajtott SIM kártya csere.

Az ilyen SIM Swap típusú csalás célja, hogy ezzel már a csalókhoz érkezzen bankkártyával kapcsolatos kétfaktoros autentikációs értesítés. Rövid idő alatt átutalják a pénzt saját köztes számláikra, és mire a tulajdonos észbe kap, és panaszra menne, könnyen lehet, hogy ez már késő lesz.

Ami hasznos tanács ezzel kapcsolatban jól jöhet: ilyen kamu számláknál legyünk óvatosak és biztonságtudatosak, szerepeljen azon bármilyen csekély összeg, legyünk figyelmesek, ne dőljünk be! Lehet gyakorolni is az adathalász felismerést a Google oldalán az anti-phishing kvízzel.

Telefonunkon legyen valamilyen vírusvédelem, ami kártékony kódokat felismeri és távol tartja. Ne osszunk meg személyes információkat magunkról - például lakcím, telefonszám, ne fotózzuk le bankkártyánkat, igazolványainkat és osszuk meg a képet a közösségi oldalakon. Ismeretlen linkekre sose kattintsunk, és használjunk mindenhol erős, egyedi, és rendszeresen cserélt jelszót.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.e.h.t 2019.02.01. 16:26:13

Annyira új ez a Telenoros átverés,hogy már tavaly júliustól kapom ezeket az e-mail-eket....

Lazy Bones 2019.02.01. 19:10:19

Ilyet kaptam magam is nemrég. Jól derültem rajta, nem lévén Telenor előfizető, de a családban sincs ilyen.

Fazakas László 2019.02.01. 19:17:07

Én például a héten az E-ON-tól kaptam teljesen hasonlót.
Igaz, valójában semmiféle kapcsolatom nincs velük, mivel mindkét villanyszámlám az ElMű-nél van, ráadásul a számla sorszáma és az összeg sem igazán egyezik. Olyan értékem nekem SOHASEM volt!
De azért ezek csak bepróbálkoznak. Hátha bejön, mint az Austria Lotto.
www.facebook.com/photo.php?fbid=138229493872532&set=a.105220583840090&type=3&theater

Dragomirov 2019.02.01. 19:44:23

Az E.ON-tól én is kaptam, bár nem vagyok ügyfelük. A honlapjukon már van figyelmeztetés.

SarahConnor 2019.02.02. 08:49:13

Én a Telekomtól kaptam, természetesen semmi közöm hozzájuk, nem is volt soha. Roppant gyenge kamulevél volt, a hátralékomra figyelmeztettek úgy, hogy megszólítani sem tudtak. Kedves előfizető voltam, még csak nem is tisztelt :( Arról nem is beszélve, hogy a kamu, vásárlós-regisztrálós emailcímemre jött, amit sehol nem adok meg, csak Wish-en, meg Ebay-en.
Kaptam postán is T-com-os levelet, 23ezer forint kellett volna nekik, bankszámlára. A levél hátoldalán ezüst betűkkel volt leírva, hogy nem kell ám befizetni, ha nem akarsz megszívatva lenni (gondolom, azzal fedték le magukat).
süti beállítások módosítása