NAV adó-visszatérítés 2. felvonás

2020. július 13. 12:57 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy a John Wick filmek sem állnak meg egyetlen fejezetnél, úgy tűnik az idei év a masszív NAV üzenetek időszaka lesz. Ezúttal ismét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében kaphattunk adó-visszatérítést ígérő levelet. Visszaigényelhetünk több, mint százezer forintot "fiskális tevékenységünk utolsó éves számítása után". Na ugye, jönnek itt a jó hírek, nem is lehet okunk panaszra.

Hogy csak néhány jelentősebb akciót emeljünk ki a tavaszi bevallási szezon időszakából, márciusban már kaphattunk a nav KUKAC info PONT com címről olyan értesítést, ami visszatérítés helyett adathalász oldalra vitt. Áprilisban arról olvashattunk, hogy több változatban is felbukkant már a százezres összegről szóló NAV nevével visszaélő üzenet, amely szintén a személyes és banki adatok lehalászására törekedett.

Itt már a PEGI besorolásért kiáltó "durva nyelvtani hibák" kategória is bejátszott, nagyon naivnak vagy figyelmetlennek kellett lenni ahhoz, hogy egy ilyet valaki benézzen.

Végül megemlíthetjük a koronavírus időszakra hivatkozó májusi próbálkozást, amely már 150 ezer forintnyi összeget helyezett kilátásba Bitcoinos pénztárcánk és személyes adatainkért cserébe. Azt leszögezhetjük, hogy ott sem valósult meg a beígért "átfogó karanténkárosodások enyhítésével összefüggő állami pénzügyi támogatás".

És akkor jöjjön a friss termés, mert úgy tűnik a mániákus elkövetők egyáltalán nem bírnak leállni, még júliusban sem. "A fiskális tevékenységének utolsó éves számítása után megállapítottuk, hogy Ön jogosult: 107611 Ft adó-visszatérítésre. Kérjük, nyújtsa be az adó-visszatérítési kérelmet, és hagyjon nekünk 3 napot feldolgozásához. Üdvözlettel, NAV © 2020.".

Hát ez a levél sem fog bevonulni a legszofisztikáltabb adathalász e-mail kategória győzteseként, úgy tűnik ezúttal sem volt nyelvi lektor, aki átnézte vagy átfésülte volna, hogy legalább egy kicsit hihetőre sikerüljön. A sürgetés rövid határidővel azért kipipálható az eszköztárban, míg a "hagyjon nekünk 3 napot feldolgozásához" fordulat sokkal inkább már vicces, akárcsak a feladó japán e-mailcíme.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozó link azonban jól láthatóan valamilyen feltört karrier-tanácsadói wordpresses weboldal plugin könyvtárára mutat. Amikor mi néztük, már le volt lőve az adathalász hivatkozást tartalmazó URL.

Mindenesetre annyit azért meg lehet állapítani, bármikor bárki kaphat hasonló e-mail üzenetet, ami lehet tökéletes ékes magyar nyelvű vagy lehet akár tele hibával, mindegy is.

Az ingyen iPhone, a Bill Gates elosztogatja a vagyonát kategóriák mellé felzárkózott immár a magyar nyelvű, gyors pénzt ígérő adó-visszatérítéses adathalászat is, vagyis jó lenne, ha 2020. már arról szólna, hogy kiemelten vigyázunk a személyes adatainkra, és biztonságtudatosan az ilyesmiknek már egyáltalán nem dőlünk be.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2020.07.13. 18:46:42

"Hát ez a levél sem fog bevonulni a legszofisztikáltabb adathalász e-mail kategória győzteseként, úgy tűnik ezúttal sem volt nyelvi lektor, aki átnézte vagy átfésülte volna, hogy legalább egy kicsit hihetőre sikerüljön."

István, ne adj nekik ötleteket. Még a végén képes lesz nekik valaki morálisan kihívásokkal küszködő honfitársunk segédkezet nyújtani az ilyeneknek...

mille.plateaux 2020.07.25. 07:23:26

A baj inkább az, hogy átlag user még ezen is képes elgondolkodni. Csomószor hívnak fel ilyenek miatt, hogy "Akkor ez most kamu??", de az igazi gond, hogy szerintem még többször nem hívnak fel...
süti beállítások módosítása