SIM-csere itt, átverés ott

2021. január 07. 11:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyre sűrűbben fordulnak elő úgynevezett SIM swap csalások, 2015 óta jelentősen, négyszeresére nőtt az ilyen típusú támadások száma, és ma már bárki a csalók áldozatává válhat. A kiberbűnözés ezen típusa egy olyan kifinomult módszert takar, amelynél első lépésben a gyanútlan és sok esetben óvatlan felhasználótól célzott adathalászattal szereznek meg érzékeny személyes adatokat. Ezek birtokában azonban jelentős anyagi károkat képesek okozni.

2020-ban a média két hazai esettel is mélyebben foglalkozott, melyekben több tízmillió forintos összegeket csaltak ki az áldozatoktól. Ezek jellemzően úgy kezdődnek, hogy az áldozat telefonszáma elnémul. De hogyan is működnek a SIM swap csalások? SIM-eltérítésnek, SIM-megosztásnak, SIM-cserének is hívják a kiberbűnözésnek ezt a típusát, melynek lényege, hogy átveszik az irányítást az áldozat mobiltelefon előfizetése felett.

Annak érdekében, hogy sikerrel járjon a támadás, a kiberbűnözők először célzottan adatokat gyűjtenek a kiszemelt áldozatról, sokszor éppen a saját maga által publikusan megosztott információmorzsákra támaszkodva. Az áldozat személyes adatai az ismert adatszivárgásokból, illegális kémprogram telepítéséből vagy olyan megtévesztéses pszichológiai manipulációkból (social engineering) is származhatnak, mint például a netes és a telefonos adathalászat, ahol közvetlenül a célpontból csalják ki az érzékeny információt. Így megszerezhetik többek között jelszavainkat, felhasználóneveinket, számlavezető bankunk nevét, a folyószámlaszámunkat vagy éppen születési adatainkat, édesanyánk nevét, lakcímünket, személyazonosító okmányaink számát.

Amikor már elegendő személyes információ van a kezében, a csaló kapcsolatba lép a kiszemelt áldozat mobiltelefon-szolgáltatójával, és a megszerzett személyes adatok segítségével megszemélyesíti a telefon valódi tulajdonosát. Az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársat megkéri, hogy a telefonszámát a kiberbűnöző tulajdonában lévő másik SIM-kártyára vigye át. A csaló általában arra hivatkozik, hogy a telefonját ellopták vagy elvesztette, esetleg más méretű SIM-kártyára van szüksége.

A SIM swap csalásnál úgy veszik át az irányítást a telefonszámunk felett, hogy a bűnözővel még csak nem is találkozunk. Amint a fenti folyamat befejeződött, az áldozat azonnal elveszíti a hozzáférését a mobilhálózathoz és a saját telefonszámához, telefonja elnémul, és ezután már a támadóhoz futnak be hívásai és szöveges üzenetei.

Az ilyen típusú támadások esetében általában az a cél, hogy hozzáférjenek a célpont online fiókjaihoz. A csalók így óriási pusztítást képesek végezni az áldozat virtuális és magánéletében, beleértve akár a bankszámláinak kiürítését is. Beléphetnek az áldozat közösségi média fiókjaiba is, és olyan privát beszélgetéseket, érzékeny adatokat tartalmazó üzeneteket tudnak letölteni, melyek hosszútávon szintén negatív hatással lehetnek az áldozat életére. Akár közzé is tehetnek a nevében sértő üzeneteket, állapotjelentéseket, melyekkel szintén nagy erkölcsi károkat okozhatnak.

A kiberbűnözők kifejezett célja lehet a pénzszerzés: mivel hozzájuk érkeznek be az áldozat telefonhívásai és szöveges üzenetei, megkapják a banki oldalakon kért, kétfaktoros hitelesítéshez szükséges kódokat is, melyekkel hozzáférhetnek a bankszámlájához. Magyarországon 2020-ban két, nagy port felvert eset is történt SIM-cserés lopással: az egyik esetben 30 millió, másiknál 51 millió forintot tüntettek el az áldozat bankszámlájáról ezzel a módszerrel, ingatlan vásárlási ürüggyel. Szakértők szerint - részben a 2020-ban bevezetett azonnali utalási rendszer miatt - egyre több ilyen jellegű átverésre lehet majd számítani.

Hogyan védjük meg magunkat? Az ESET szakemberei azt tanácsolják, hogy minél kevesebb információt osszunk meg magunkról a közösségi média oldalakon, ne tegyük közzé sehol a teljes nevünket, címünket és telefonszámunkat. Védjük a magánéletünket, ne osszuk meg, hogy merre járunk, miket szoktunk csinálni. A csalóknak valójában elég három adatunkat ellopniuk és máris képesek eltulajdonítani a személyazonosságunkat - ráadásul sokak esetében ez a három adat a Facebook profilon is megtalálható.

- A kétfaktoros azonosítás kapcsán is érdemes más lehetőségekben gondolkozni, nem csak a szimpla SMS és a telefonhívások szolgálhatnak erre a célra, hanem használhatunk dedikált hitelesítési alkalmazást vagy speciális hardveres hitelesítési kulcseszközt is.

- Az adathalász e-mail szintén népszerű módszer arra, hogy a kiberbűnözők bizalmas információkat szerezzenek. Ezt leggyakrabban úgy érik el, hogy valamely megbízható intézménynek adják ki magukat, bízva abban, hogy a potenciális áldozat gondolkodás nélkül válaszolni vagy kattintani fog a hamis üzenetre. Bár az adathalász e-mailek közül sokat képesek a spamszűrők azonosítani és blokkolni, azt sem árt tudni, hogy milyen árulkodó jelekről ismerhetjük fel, ha éppen ilyen üzenetet kaptunk.

- A távközlési vállalatok egyre több lehetőséget biztosítanak a megfelelő védelemhez: hitelesítést kínáló PIN-kódok, jelkódok és további biztonsági kérdések formájában: nézzünk utána a szolgáltatónk által kínált plusz biztonsági lehetőségeknek.

- A bankok azt tanácsolják, hogy kérjünk minden pénzmozgásról azonnali értesítést, így ameddig él a telefonunk, rögtön értesülhetünk minden eseményről, arról is, ha ellopták a banki adatainkat, és a bűnözők tesztelik azok helyességét egy kis összegű átutalással.

- Ha azt tapasztaljuk, hogy a telefonunk váratlanul elveszíti a kapcsolatot a hálózattal, csak segélyhívást tudunk róla indítani, haladéktalanul értesítsük erről a bankunkat és a mobilszolgáltatónkat.

34 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T.Jani 2021.01.08. 10:32:08

Egy ennyire bonyolult és megszervezett csalás viszont nem azt a minimálbért kereső embert fogja érinteni, akinek a hónap végén pár ezer forint van a számláján.
A bankomnál ugyan már van hardveres azonosítás is, de ekkora energiát befektetve azt is simán ellopják vagy kicserélik egy hasonlóra, ami addig fel sem tűnik amíg használni nem akarja az ember.

octy 2021.01.08. 14:53:00

10-15 évvel ezelőtt is egészen komoly és ügyfélpanaszokat is generáló szigorúság volt már a szolgáltatók SIM csere folyamatában. Csak úgy bemondásra nem cseréltek SIM-et. Most hová tűnt ez? Olvastam olyan esetet amikor céges számoknál cseréltek SIM-et.
Honnan vittek személyit és aláírási címpéldányt? Mert ha ilyenből hamisat visznek és azt valaki meg is nézi vagy egyáltalán nem visznek, akkor buknak is vagy elküldik őket a 'csába. Annál az esetnél nem volt szó arról, hogy a személyit is ellopták volna hiszen nem is érintkeztek az áldozatokkal csak távolról.

Amúgy én arra tippelek, hogy a partner üzletek - amelyeket vállalkozó visz, nem a szolgáltató - ahol nem a szolgáltató alkalmazottai dolgoznak hanem a vállallkozó 4 órára bejelentett vagy be sem jelentett, tegnap még árufeltöltő, holnap már pizzafutár embere, ezekre a szabályokra magasról tesznek.

Nagy a fluktuáció mert nem kapnak rendes fizetést, nem is ismerik a szabályokat mert nincsenek ott annyi ideig hogy megtanulják a folyamatokat vagy a sokadik dolgozó generáció már nem adta át a tudást csak megmutatta, hová kattintson az új ember aztán ment egy jobban fizető helyre dolgozni. A biztonsági előírások meg valahol elmaradtak pár csapattal korábban.

A másik lehetőség hogy a SIM cserét elvégző dolgozó is benne van a buliban. Ezt is inkább a minimálbérrel felvett partner üzleti dolgozóknál tudom elképzelni, bár már a szolgáltatók a saját dolgozóikat is mesteri szinten szívatják a különböző kvótákkal amelyek nem teljesülése esetén kb. minimálbért kapnak.

So No 2021.01.08. 16:12:01

Itt Malajziaban mar evek ota nem kodot kuld a bank. A bank appjara erkezik uzenet, ahol jova kell hagyni a tranzakciot. Az appba meg ujjlenyomat azonositassal lehet belepni.

A tobbi helyen meg goggle authenticatort is hasznalok...

Nem mellekesen itt SIM kartyaval kapcsolatos dolgokat csak szemelyesen lehet intezni. El sem tudom kepzelni, hogy odahaza telefonon is lehet "csak ugy".

steery 2021.01.08. 16:25:35

Ebben az egészben az a legnagyobb vicc, hogy közben meg minden évben azzal zaklatják a telefon tulajdonosokat, meg a bankszámla tulajdonosokat, hogy be kell menniük adatfrissítésre meg ellenőrzésre, hogy meggyőződjenek róla, még mindig nem vagyunk terroristák, nem offshoreozunk, nem végzünk pénzmosást és más illegális tevékenységeket. Mintha ezt így, egy adminisztrációs ellenőrzéssel ki lehetne szűrni. :-D

Egy védelem van csak a kiberbűnözéssel szemben. Nem kell használni a digitális technológiákat. Mindent csak személyesen szabad intézni és csak készpénzzel szabad fizetni. A telefont meg csak telefonálásra szabad használni, az internetet meg csak ilyen cikkek olvasására és kommentelésére. :-D

ZSt0m 2021.01.08. 17:41:18

@So No: Évekkel ezelőtt olvastam egy hasonló cikket(?) blogot(?) aztán kisült, hogy az USA-ban lehet SIM ügyeket intézni telefonon(küldenek postán egy másikat) szerintem Magyaroszágon erre nincs lehetőség csak személyesen.Egy androidos app amúgy mivel biztonságosabb mint egy telefonra küldött SMS?Szerintem semmivel.

Denise Hogyisdugják 2021.01.08. 20:51:20

@So No: itt is van app-al történő hitelesítés, pl kh bank. a pénzmozgásról történő üzenet ostoba ötlet, ha swap-olják a sim-et, eleve nem is kapok üzenetet... céges sim kicsit nagyobb biztonságot nyújt, főként ha aláírók vagyunk a cégben. engem is mindig felhív a helyi tkom-nepper, ha valamelyik niggerem bemegy céges sim-mel variálni :-)

theman 2021.01.09. 07:39:31

Ez az "értesítsük a szolgáltatót" egy vicc.
Én egyszer szerettem volna letiltani a bankkártyát, kellett hozzá a bankkártya, annak száma, a szerződés száma, na meg az e-pin kód.(nem bankkártya pin)
Nem tudom ezeket ki tartja utazás közben magánál.

Zsoti 2021.01.09. 07:50:26

@ZSt0m: pl az app telefonfüggő. Csak a bankban lehet új telefonra telepíteni. Ahhoz meg személyesen ott kell lenned.

qwertzu 2021.01.09. 11:56:12

Ami a cikkből kimaradt:

Meghatalmazással csinálják.

eßemfaßom meg áll 2021.01.09. 12:35:12

@steery: "hogy be kell menniük adatfrissítésre meg ellenőrzésre, " a te párhuzamos univerzumodban lehet, a mi valóságunkban le kell ülni a gép elé és 1 perc elett elküldeni egy 5 soros adatlapot. És persze csak ha prepaid vagy, számlásnál ez sincs.

KékFény6 2021.01.09. 13:22:56

Engem sokkal jobban érdekelne az a minapi eset, amikor 16 000 mobilt "emuláltak", és az emulált telóra jött meg az azonosító SMS. Nem kellett hozzá semmilyen SIM csere (nyilván nem is tudtak volna 16 000 SIM-et cserélni). Na, azt hogyan csinálták, hogyan lehet mobilt "emulálni"?

steery 2021.01.09. 15:31:40

@eßemfaßom meg áll: Az én valóságomban ez (még) nem lehetséges. Muszáj személyesen bemenni, nem lehet gépen keresztül intézni a dolgot. Küldenek róla előre értesítőt sms-ben. Persze lehet, hogy már megváltoztatták az eljárást, csak még én nem értesültem róla, mert messze van még a következő ilyen zaklatós-alkalom.

Vén motoros 2021.01.09. 16:41:07

@So No: Már akinek okostelefonj aven. Nekem internetképtelen butatelefonom, arra csak SMS küldhető. (Nem, mintha nem tellene okostelefonra, csak nincs rá szükségem.)

Denise Hogyisdugják 2021.01.09. 16:48:08

@Vén motoros: vénségére ne legyen már ilyen... sokaknak nem telik rá, mégis ott az új szifon vagy samu :-) az sem szégyen, ha nem telik rá. nekem sem telik saját yacht-ra az adrián mégsem szégyellem magam miatta.

Vén motoros 2021.01.09. 17:10:20

@Denise Hogyisdugják: Már kaptam többször is ajándékba okostelefont, de továbbajándékoztam. Az én forgalmam átlagban heti egy teefon (akkor is engem hívnak), és heti 4-5-6 SMS -ezek e.banki utaláshoz szükséges kódokat tartalmaznak. Utcán nem netezek.. Minek? Otthon a 200Mbit/sec-os drótos netemen lógok, havi 40-50 gigabájtos forgalommal. Van vonalas (valójában IP-VoIP) telefonom, a kényelem érdekében egy bázisállomással és két DECT mellékállomással, hogy lakáson beül ne legyek helyhez kötve. De a drótoson se szeretek telefonálgatni. Inkább napi jópár e.mailben tartom a kapcsolatot kevés számú baráttal-rokonnal.)

kárárámaispj 2021.01.09. 21:03:24

@steery: De, már 2 éve is lehetett neten meg telefonon is igazolni magad.

kárárámaispj 2021.01.09. 21:07:35

Egyébként nem értem a cikket. Tehát megtudják a nevem, címem, anyám nevét, esetleg igazolványszámomat.
Szólnak a nevembe a szolgáltatónak, hogy kéne másik sim. Az meg kiküldi. Addig az én telefonom nem működik. Ez nem tűnik fel nekem? Pár nap a postázás. Ha meg bemennek a bótba, akkor ott nem elég anyám nevét bemondani, kell mutatni igazolványt.

Aztán. Ha ott van náluk az én simem, (én meg vagyok valami lakatlan szigeten és nem tűnik fel, hogy senki nem hív, senkit nem tudok hívni, és egyáltalán nem működik a telefonom) akkor ebből hogyan lépnek be a banki appba?

Konyvtaroslany 2021.01.09. 22:33:12

@kárárámaispj: Mondjuk úgy, hogy ha a karibi luxusapartman előtt a tengerparton héderelve azt veszed észre, hogy nem működik a gsm alapú hálózaton a barangolás, attól még a luxusapartman wifije még elérhető és van net.

kárárámaispj 2021.01.10. 02:06:05

@Konyvtaroslany: Úhüm. Bocs, de ez az amikor a kisember elképzel dolgokat.
A karibi apartman előtt is szoktak hívni. Meg kapok sms-t.

So No 2021.01.10. 05:41:49

@Vén motoros:

Akkor itt Azsiaban eleg nehezen boldogulnal. Igy a COVID idokben pl. sok uzletbe be sem mehetnel. A kormany altal hitelesitett appal kell leolvasni a QR kodot. Van ahol kitesznek egy fuzetet, hogy ird bele az adataid, de sok helyen nem.

Tomegkozlekedeshez nem berlet van, hanem touch n' go card. Mobil app nelkul eleg maceras feltolteni. (Talalnod kell egy automatat, vagy egy MyNews uzletet) De mar ott is lehet QR koddal fizetni az utazasert....

www.youtube.com/watch?v=XALOxKGloK0

Egyebirant sokkal kenyelmesebb QR kod leolvasasaval fizetni a kasszanal a boltokban is.

www.youtube.com/watch?v=2hSQp7EJMNA

Sot. A banki atutalas is megy QR koddal. A masik fel a banki appjaval general egy kodot, te a sajat appodban beirod az osszeget, leolvasod az o kodjat, es kesz az utalas.

www.youtube.com/watch?v=-33gchCCt5A&feature=emb_logo

Igazabol nem latom, hogy miert ne lenne valakinek szuksege "okos"telefonra. Bar en 1986-ban kezdtem matek tagozaton informatikat tanulni, es abbol is elek, szoval elegge elfogult vagyok.

Serény Vélemény 2021.01.10. 11:09:46

@So No: hát... amikor a modellnek látszó lány a riksát kifizette a QR -os app-pal a reklámfilmszerűségben, akkor azér’ hangosan vinnyogva röhögtem! :-)

kárárámaispj 2021.01.10. 11:19:24

@So No: Oszt ha egyszer elmegy a net, akkor mindenki marad otthon.

steery 2021.01.10. 11:26:20

@kárárámaispj: Persze, lehetett, csak én nem erről beszélek. Hanem arról, amikor elkérik a személyidet, lakcímkártyádat és összehasonlítják a gépben lévővel.

So No 2021.01.10. 12:32:48

@kárárámaispj: Ez valoban jo indok. Ne hasznaljuk a netet, mert elmehet.

So No 2021.01.10. 12:34:08

@Serény Vélemény: Attol mert reklam, meg valoban igy megy. Barhol lehet igy fizetni, meg a piacokon is.

Serény Vélemény 2021.01.10. 13:01:32

@So No: Mi itt, a nagyon fejlett Európában úgy gondoljuk csak Európa és csak európaiak fújhatják a passzátszelet. Közben... EZEK SZERINT Malajziában - nagyjából minden, ami itt nekünk, magyaroknak elképesztő problémákat okoz - nagyjából hipermodern.
(Lásd még: BKV elektronikus jegyrendszer itt vs QR-kódos fizetés ott.. :-)

Serény Vélemény 2021.01.10. 13:14:24

Egyébként pedig: az üzlet az mindig és csak és kizárólag akkor üzlet, ha a benne részt vevők tudhatják azt, hogy a másiknak - a partnernek - pontosan mi a HASZNA az üzletből.
ÉS garantáltan átverés, ha nem lehet sehogy kideríteni, hogy a másiknak mi az üzletben levő érdeke, mi a profit része belőle. (Nem azt mondtam, hogy "mennyi", hanem hogy "mi").
Pl. túl olcsón árulnak valamit, aminek az értéke ránézésre is nagyobb, mint az elkért vételár.
DE nincs egy normális fénykép a lakásról a hirdetésben.
Nagy értékű ingatlant nem ingatlanközvetítőn keresztül akarnak _gyorsan_ eladni, áron alul.
Jelentős pénzösszegről való döntésre nem hagynak időt.

A postban említett csalásokban elsősorban nem a (telefon) szolgáltatók részéről volt a biztonsági rés, hanem az átvert emberek óvatosságának a hiánya okozta elsősorban a csalók sikerét.

So No 2021.01.10. 14:00:29

@ZSt0m: Az sms-ben kuldott kodot eleg sok modszerrel meg lehet szerezni. Ha az appomra erkezik egy uzenet, be kell lepnem az appba, es jova kell hagynom. Nem egy kodot kuldenek, hanem FIZIKAILAG kell csinalnom valamit. Mint minden, ez is "feltorheto", de sokkal kisebb a valoszinusege, hogy pl. olyan program kerul a telefonomra, amelyik be tud lepni a banki appba, es "gombot nyomkod".

So No 2021.01.10. 15:52:59

@Serény Vélemény: Amikor 2013-ban kikoltoztunk en is azt hittem, hogy kb. olyan allapotok vannak, mint Sandokan idejen. Aztan teljes sokk volt.

52km MRT-halozatot 2015-ben kezdtek epiteni. 2017-ban atadtak az elso felet, tavaly az egeszet.

www.youtube.com/watch?v=gItS2GYn39Q

Az azonnali banki atutalas itt mar 2013-ban megvolt. Kikoltozesem utan az egyik magyar kollegamtol kellett penzt kernem, es szombat este egy perc alatt atutalta. Hetvegen, este!!!

A mallok eleve tobszoros meretuek az othoniakhoz kepest, es tobb mall van osszekotve alagutakkal, hidakkal. Amugy is imadnak hidakat epiteni, az utcakat teljesen befedni a nap es az eso miatt.

ime

www.youtube.com/watch?v=DidjsUP_Ju8
www.youtube.com/watch?v=dAp814V8ZlM&t=0s
www.youtube.com/watch?v=pdPYwM6Erh8 (kb 8:00-nal latszik a teto a jarda felett. )

Van ahol tobb kilometernyi buszvonalat tettek fel kulon hidakra

www.youtube.com/watch?v=98iq3IiRJ7o

Amikor kijottunk, akkor kezdtek el epiteni a KL ECO CITY-t. Csak hat ev kellett hozza, hogy atadjak.

www.youtube.com/watch?v=c95MMolh-pI

Az olyan aprosagokrol, mint ahogyan egy kozkorhaz kinez, mar nem is erdemes beszelni. Amig az ember nem jon el azsiaba, el sem tudja kepzelni. Az elet pedig annyira olcso, hogy... Csak ket pelda.

A fizetesembol kb. 14 EZER kilometert tudok taxizni!
Atszamitva kb. 110 ezerert berelek egy haromszobas apartmant. A hazakhoz itt alapfeltszereles a konditerem, a szauna, a medence, kozert, portaszolgalat stb. stb. A mi kondonk raadasul mar "oreg", mert tobb mint tiz eves....

www.propertyguru.com.my/condo/riana-green-east-636

Szoval nem ertem, miert mindenki az EU-ban akar szerencset probalni.

Gma002 2021.01.10. 21:00:03

Január 8-tól A netbanki belépéshez az OTP SMS-ben küldi ki az "elfelejtett" jelszó helyett az újat az aláíráshoz rögzített telefonszámra. Eddig legalább a jelszó kicsit védett a SIM-cserés támadástól. Mostantól akinél a lopott (mobilszolgáltatótól kicsalt, új) SIM kártya (vagy eSIM), azé a számlán lévő pénz.

Vén motoros 2021.01.10. 22:07:35

@So No: Ha már itt tartunk, én 25 évig voltam a saját villamos tervező Kft-m autodidakta rendszergazdája. Építettem egy 4 munkaállomásból, dedikált printszerverből álló peer-to-peer hálózatot, ahol a printszerveren HP plotter, A3-as HP printer-plotter és A4-es HP OfficeJet, valamint 3db. HP A4-es laserjet lógott. Vírusunk nem volt a 25 év alatt, kivéve egy Office Script-vírust, amit a kolléganőm gyereke hozott be, de azt is megfogtam. Amúgy a villamosmérnökség mellett Híradásipari Technikus is vagyok. ENNEK ELLENÉRE nincs szükségem okostelefonra.
Ezek szerint te azt sem érted, amikor két jó állású, magas egzisztenciájú vezető értelmiségi lemegy egy kies tanyára, építenek egy modern újkori vályogházat,zZérus energiafelhasználással, napelemekkel, és kecskéket nevelnek, kecskesajtot készítenek, Robinson gyerekeket nevelnek. (Akiknek valószínűleg nem nőtt a kezéhez az okostelefon, és garantáltan nem lesznek LMBTIQ-k. (És nem a kecskék miatt...)
Tudod, kinek a pap, kinek a papné, nekem a pap lánya!
Na, a BUTATELEFON az én tanyám, kecském, kecskesajtom.

So No 2021.01.11. 01:11:02

@Vén motoros: Csak ket dolog.

1. Az en tervem egy Balaton kozeli kishaz, konyhakerttel, tavol az emberektol!

De amig egy nagyvarosban vagyok fejelesztomernok, addig KELL hasznalnom ezeket a dolgokat. Es mivel itt letjogosultsaga van, igy hasznalom is oket.

2. Pontosan tisztaban vagyok azzal is, hogy a net nem aldast hozott az emberisegre, hanem el fogja pusztitani. Eleg megnezni a sok onjelolt tudost, aki mindenfele temaban esz nelkul nyilatkozik. En 1990-ben a SOTE AOK-n kezdtem, jartam a kozgazra, vegul BME-re es informatikus lettem. Ezekben a temakban tobbe-kevesbe otthonosan mozgok, de meg igy sem merek "kinyilatkoztatni".

Nemreg pl. azt probaltam egy "elet iskolajat" vegzett kommentelonek elmagyarazni, hogy 20 evvel ezelott, DNS szekvenalassal evekig is eltartott egy virusgenom felterkepezese, ma mar par honap, igy nem meglepo, hogy egy oltoanyagot ki lehet fejleszteni par honap alatt. ELBUKTAM. Annyira idiota, buta reakciokat kaptam, hogy nem tudtam ra reagalni.

Szaz szonak is egy a vege. Egy nagyvarosban igenis kell ezeket a vivmanyokat hasznalni. Eleg felretenni, ha mar az ember megengedheti maganak, hogy ne hasznalja. (Bar pl. en imadok turazni, a hegyekben bringazni, es egy terkepapp akkor is jol jon...)

Vén motoros 2021.01.11. 01:38:49

@So No: "De amig egy nagyvarosban vagyok fejelesztomernok, addig KELL hasznalnom ezeket a dolgokat. Es mivel itt letjogosultsaga van, igy hasznalom is oket."

Na, itt van a kutya elhantolva. Te egy nagyvárosban vagy fejlesztőmérnök, én pedig egy nagyvárosban vagyok NYUGDÍJAS, mégpedig "nyugállományvab", vagyis nem dolgozom. Sosem éreztem rá készetést, hogy közvetlenül az AutoCAD munkaállomástól vigyenek ki Szent Mihály lován a Farkasréti temetőbe. Na, EZÉRT nem szükséges nekem az okostelefon.
(Annyit az okosságról, hogy van, ugye, a SMART személyi igazolvány, chippel. Mindenféle okosságra jó. De én olyan személyi igazolványt kértem, amely a halálomig érvényes. Ki is állították 2077-ig szóló érvényességgel, mert ugye, a számítógép nem ismer olyat, hogy mindhalálig. (Megjegyzem, a 98 éves anyám - még Kádár alatt kisállított - keményfedeles, piros, sarló-kalapácsos személyije még ISMERT olyat, hogy mindhalálig), viszont kiderült, hogy "örök" személyi NEM LEHET CHIP-s, mert a beépített chipest 6 évenként újra kell cserélni. Biztos kopik az EPROM vagy EEROM?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2021.01.13. 11:37:21

A Telenor elég jól áll a dolgokhoz, szimpatikus a hozzáállás:

"Tájékoztatjuk, hogy Üzleti előfizetők esetén a kártyacseréhez aláírási címpéldányra van szükség.
Ezen kívül abban az esetben, ha:
A SIM kártya a helyszínen van, és működőképes / egyértelműen beazonosítható állapotban van:
Elegendő a normál cégszerű meghatalmazás vagy az eljáró személy / rendszereinkben regisztrált kapcsolattartó beazonosítása.

Ha a SIM kártya nincs a helyszínen vagy megrongálódott / nem egyértelműen beazonosítható, és
nem az eljáró személy / Telenornál regisztrált kapcsolattartó jár el személyesen a kártyacsere, kártyapótlás során:
Kizárólag KÖZJEGYZŐI meghatalmazást fogadunk el."
süti beállítások módosítása