Fontos-e letakarni gyermekeink webkameráját?

2021. szeptember 03. 13:38 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Laptopok, okostelefonok, játékkonzolok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem számít, hogy egy barátunk az utca, vagy a világ másik végén él, a webkameráink segítségével bármikor beszélgethetünk (majdnem) szemtől szemben.

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont nem csak az emberi kapcsolatok profitálnak ebből a technológiából - a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogyan használhatják ki, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek asztalainkra és zsebeinkbe.

Emiatt ami a múltban még paranoiának tűnhetett, ma már teljesen ésszerűnek bizonyul: néhány évvel ezelőtt, amikor Mark Zuckerbergről készült egy fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, senki sem gondolta, hogy túlzásba esett volna.

Éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

Az ESET szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel a technikával a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életük legbensőségesebb helyzetei után. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten.

Már maga az ötlet is hátborzongató, pláne ha belegondolunk, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ily módon kihasználni. Elővigyázatos szülőként érdemes megfogadnunk a szakértők alábbi tanácsait:

- Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerájukat, mindig takarják le azokat. Így ha támadók fel is törik azt, többnyire használhatatlan lesz számukra. Erre a célra már öntapadós webkamera takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.

- Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt”.

- Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat, például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.

- Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amelyekkel a csalók visszaélhetnek.

- Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.

- Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!

Az ESET családi oldalán gyermekeknek szóló játékos videókat is találunk, amelyekkel az egész család együtt ismerheti meg a legfontosabb IT biztonsági témákat.

A vírusvédelemben pedig most segítséget nyújt az iskolakezdési akció is, melynek keretében 1 helyett akár 3 eszközt védhetünk a támadások ellen, ezzel is nagyobb biztonságban tudva családtagjainkat. További részletek a weboldalon: https://www.eset.com/hu/iskolakezdesi-akcio-2021/

47 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 13:14:49

És mi van a BIOS-ban letiltott kamerákkal? (Notebook)
Op.rendszerbő tudná engedélyezni egy malware?

Hát a mobilokkal, amiknek elég macerás eltakarni a kameráját, ha rendeltetésszerűen használom a készüléket?

steery 2021.09.04. 13:34:57

Hatékonyabb lenne törvényi szabályozással rákényszeríteni az összes számítógép, laptop és mobiltelefon gyártót, hogy tegyenek a készülékeikre egy mechanikus kapcsolót, tolózárat, amivel a kamera és a mikrofon is fizikailag kikapcsolható és ez a kapcsoló állásán könnyen felismerhető, jól látható. A fizikai megszakítás az egyetlen dolog, amit nem lehet meghekkelni a távolból. Ugyanis a kamerára ragasztott papírcetlik egyrészt leeshetnek, másrészt a mikrofon ettől még nyugodtan használható hallgatózásra. Csodálom, hogy sehol nincs még ilyen törvény, holott a probléma már lassan 20 éve létezik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 14:26:03

Nem szabad bedőlni a pedofilhisztinek. Lélegezz szabadon, ne légy liberális.

kuki123 2021.09.04. 14:28:06

Nagyobb multi cégeknél, főleg fejlesztő részlegeken évek óta, sőt legalább 10 éve már le kell ragasztani a kamerát,
Laptopon, mobilon, adathordozó nyílást(SSD/HDD/micro sdcard/usb) leragasztják stb.

kuki123 2021.09.04. 14:28:52

@Le a spammerekkel: kutya gumit nem ér.
Ha valaki fel akarja törni feltöri

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 14:35:36

@kuki123: ezt most melyikre? A mobilra vagy a BIOS tiltásra?

kuki123 2021.09.04. 14:37:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen és a védekezés adatbiztonság mennyire fontos, nagyon fontos

de a pedo hiszti egy vicc én is így gondolom.
Tegyük fel látja a pedo a kamerán a gyereket, mit lát?
Semmit a gyerek arcát, ha csak nem a felnyitott laptop előtt vetkőzik át...
Nyilván lecsukja ha nem játszik rajta...
A sima asztali gép kamera már más helyzet az fix...hát ...igen azt talán többet lát.
De az látni fogja a feleséget is meztelenül...nekem le van ragasztva laptopon,

A mobilon is ügyelek arra, hogy csak akkor használjam ha fel van öltözve..ha olyan van wifi kikapcsolva, időnként resetálva..
De pl céges alkalmazás is simán lehallgathat.
A múltkori izraeli kémkedés botrányon meg se lepődtem.
Az okos telefonok biztonsága szart se ér.
Ön ámítás, csak a basic szintet üti meg, hogy X ember ne férjen hozzá, hacker vagy aki ezzel foglalkozik az
lazán.
Hemzseg a kiskapuktól az android os

Örömhernyó 2021.09.04. 14:41:38

@steery: A "probléma" nem létezik. Az a baj, hogy a meztelenséget, szexualitást démonizálják.

Mechanikus kapcsoló, tolózár...
Utcán is burkában vagy nikábban kellene járniuk a gyerekeknek, az a biztos!
Rólam annak idején, gyerekkoromban készültek meztelen képek, zavart később, de nyilván azért, mert káeurópai nevelést kaptam, a szexről, meztelenségről elég korlátolt nézeteket hallottunk.
Aki gyerekekre izgul, az az utcán is megnézi, lefotózza, nem kell neki a meztelenség, azt hozzá tudja képzelni, hisz minden gyerek teste elég hasonló.
Aki felnőtt nőkre izgul és elég perverz, annak se kell feltétlenül a meztelenség, megnézi magának a ruhába öltözött nőket és simán kiveri rájuk a farkát.

Nekem mutogathatnak meztelen gyerekekről készült fotókat, semmi hatással nincs rám. Aki meg pederaszta vagy pedofil, az az utcán látott gyerekelre is felizgul.

Egy marginális kérdés, valójában álprobléma "megoldására" találsz ki kissé túltervezett "megoldásokat". Mindenre alkossanak törvényt! Az a biztos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 14:43:03

@Örömhernyó:

Na most, egy pedónak van egy rakás LEGÁLIS tartalom a neten és a tv-ben, szóval biztos nem fog vebkamerákat hekkelni.

Bircanyíró 2021.09.04. 14:52:24

Létezik bármilyen statisztika arról, hogy világszerte eddig hány esetben fordult elő illetéktelen hozzáférés magánszemélyek webkamerjához? Gyanítom, hogy statisztika ide vagy oda, ez a szám rettenetesen alacsony, talán nem is látszik! A Pentagon és CIA hálózatába is történtek már sikeres hacker-betörések, pedig azokat elég komoly tűzfalrendszerek védik. De mondok más példát: néha a lottón is nyernek szerencsés emberek milliárdokat! Mindezzel azt akarom mondani, hogy attól, hogy valami elméletileg és technikailag lehetséges - sőt néhány konkrét példa is van rá - attól még a bekövetkezés esélye lehet olyan irgalmatlanul csekély, hogy foglalkozni is kár vele. Tehát attól, hogy A Pentagon hálózatába is betörtek már, egyáltalán nem következik, hogy ez a te otthoni gépeddel is meg fog történni, az, hogy valaki nyert a lottón, nem jelenti azt, hogy ha veszel egy szelvényt (vagy akár ezret), akkor te is nyerni fogsz. Ugyanígy van a webkamerával is: az elméleti és technikai lehetőség megvan ugyan, de az esély hogy veled ez megtörténik, majdnem egyenlő a nullával. A baj az, hogy a bulvármédia kártékony hatása miatt az emberek mára teljesen elvesztették a realitásérzéküket!

És mielőtt valaki azt mondaná, hogy oké, de a csekély esély is esély, tehát védekezni kell ellene! Az ilyen mentalitásúaktól azt kérdezem, hogy a házukból való kilépés előtt vesznek-e fel bukósisakot, vagy be mernek-e ülni egy autóba, vagy zuhanyoztak-e már a fürdőkádban biztonsági felszerelés nélkül? Csak azért kérdem, mert az esélye annak is megvan, hogy valakinek a fejére esik egy tetőcserép, karambolozni fog, vagy elcsúszik a kádban és kitöri a nyakát! Sőt, meggyőződésem, hogy ezek sokkal gyakrabban történnek meg, mintsem hogy valakit a webkameráján át kukkoljanak illetéktelenek!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 15:11:27

@Bircanyíró: konkrét statisztikát nem ismerek. Rengeteg médindzsunka kamera eleve backdoorral érkezett/érkezik, ezeket nagyon hackelni sem kell, elég ha a támadó tudja, milyen címen érhető el.
Konkrét esetről tudok: Budapesten sok éve volt néhány publikus forgalomfigyelő kamera.
Ezeket kb. mind leszarták az üzemeltetők, így egy vagy két év elteltével rongyosra hackelték és vírusterjesztésre használták őket a rosszfiúk.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 15:12:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem, ezt ti hazaáruló nácik próbáljátok úgy beállítani, ahogy te is, de az hazugság.

Bircanyíró 2021.09.04. 15:17:17

@Le a spammerekkel: PUBLIKUS forgalomfigyelő kamerát említesz, ráadásul néhány éves sztorit! Ez bizony az én véleményemet tűnik alátámasztani, nevezetesen hogy MAGÁNFELHASZNÁLÓ, otthoni privát gépén nem túl sűrűn fordul elő, hogy illetéktelenek buzerálják a webkamerát. Egyébént ha a webkamerához hozzáférnek, akkor akármi máshoz is, tehát nem csak a kamerát kellene leragasztani, hanem a billentyűzetet, sőt a bekapcsológombot is! :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 15:19:42

@Le a spammerekkel:

Akkor elmagyarázom. A liberalizmus egy ideológia, s nem azt jelenti, hogy szabadság.

Érted, Soros-troll?

Bircanyíró 2021.09.04. 15:22:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a fasizmus is egy ideológia, érted újfasiszta bértollnok?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 15:34:07

@Bircanyíró:

Bértollnok még sose voltam.
Egy időben fasiszta voltam, már nem vagyok az.

Igen, a fasizmus egy ideológia.

Bircanyíró 2021.09.04. 15:51:43

Munkásságodat ismerve kellően autonómnak tűnsz, hogy akár el is higgyem neked, miszerint nem vagy igazi bértollnok, DE mindazzal, amit a blogtérben művelsz mégis úgy tűnik, hogy egészen határozottan egy bizonyos irányvonal szekerét tolod, mindenütt jelen lévő hozzászólásaiddal folyton ugyanabba az irányba "manipulálod", a vitákat, terelésekkel, csúsztatásokkal nyilvánvalóan az antiliberális, nacionalista kurzus érdekeit szolgálod, akkor is ha nem bíztak meg ezzel és nem fizetnek ezért. Ugyanakkor gyanút ébresztő az a munkaóra, amit a blogtérben töltesz, ugyanis ha nem ebből élsz, akkor ott a kérdés, hogy miként marad időd bármi másra?

Bircanyíró 2021.09.04. 16:05:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az előzőt válaszként akartam küldeni, de talán így sem félreérthető hogy kinek szól...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 16:17:15

@Bircanyíró:

Mindenki egy bizonyos áramlatot támogatva ír.

Tudsz olyan közírót mondani, aki reggel liberális, este fasiszta, közben meg dél körül kommunista?

Nem az lenne a gerinctelenség, ha valaki irányvonal NÉLKÜL írna?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 16:18:11

@Bircanyíró:

"folyton ugyanabba az irányba "manipulálod", a vitákat, terelésekkel, csúsztatásokkal"

Ahogy minden közíró teszi, minden irányzatból, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 16:19:02

@Bircanyíró:

" az antiliberális, nacionalista kurzus érdekeit szolgálod"

Az antiliberális igaz. A nacionalista nem. Antinacionalista vagyok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 16:22:50

@Bircanyíró:

"gyanút ébresztő az a munkaóra, amit a blogtérben töltesz, ugyanis ha nem ebből élsz, akkor ott a kérdés, hogy miként marad időd bármi másra"

Ha akarsz időt valamire, beosztod az idődet, s lesz rá időd. Mindennel így van ez. A dohányos pl. mindig talál időt dohányzásra, az alpinista hegymászására, a zenebolond meg zenehallgatásra.

Egy rakás dolgot nem csinálok, amit az átlagember csinál. Pl. nem hallgatok modern zenét, nem nézek sóműsorokat, nem olvasok bulvármédiákat, nem dohányzom, nem nézek pornót, nem bulizok, nem iszom alkoholt, nem sportolok, stb. Így sok időm marad.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 19:21:42

@Bircanyíró: nem érted. Ezek sima web kamerák voltak, csak ipari külsővel.
A lakásokban előforduló kamerák jó része ugyanígy nincs megfelelően védve.
És a kamerák feltörése nem úgy megy, mint az NCIS-ben, hogy valaki veri a billentyűket, aztán "sikerült főnök!", hanem malware-ek segítségével, amik kihasználják a böngésző egy ismert sérülékenységét, hozzáférve a kliens op.rendszeréhez, ott már két pillanat megtalálni a kamerát és rákapcsolódni.
Nem triviális feladvány, de a mai gépekkel elég gyorsan kivitelezhető, ha nincs rendesen karbantartva a gép/mobil.

Almandin 2021.09.04. 19:27:19

@kuki123: Ez rémisztő. Elvileg engem már akkor lefotóztak pucéran. Ugyanis sokszor zenét hallgatok a laptopomon, közben elmegyek zuhanyozni, majd a szobában öltözöm fel. Szörnyű a gondolat, hogy a privát szférámba leskelődnek idegenek.

Almandin 2021.09.04. 19:30:51

@Örömhernyó: Nem ismered a kukkolók lelki világát. Amúgy nemcsak a gyerekek vannak veszélyben. A kukkolót a leskelődés, a tiltott dolog izgalma vezeti. Másrészt ha valakit lefotóznak meztelenül a gépe előtt, akkor meg is zsarolható, tehát sokan ezzel keresnek pénzt sajnos.

Almandin 2021.09.04. 19:34:11

@steery: Ebben teljesen igazad van.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.04. 19:48:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kár, hogy hazaárulóságod még sosem prezentálta. A mocskolódásod nem érv, szarember!

Who111 2021.09.05. 08:25:06

A kamerának mikrofonja is van ám. Csaxóltam... A legegyszerűbb egy kétáramkörös kis mechnikus kapcsoló, egy a kamerának, egy a hangnak. A tudomány mai állása szerint szakadt drótban nem megy áram. Ezt az egyet nem lehet szoftverből megoldani. Ezért az a legbiztonságosabb számítógép, aminek a netkábele ki van húzva. (Idézet a WiFi előtti időkből...)

eßemfaßom meg áll 2021.09.05. 10:11:22

@Bircanyíró: "a vitákat, terelésekkel, csúsztatásokkal nyilvánvalóan az antiliberális, nacionalista kurzus érdekeit szolgálod," Pont annyira mint amennyire Brendel szolgálja a európai értékrendű progresszívek érdekeit. Kb mint ablakos tótnak a hanyattesés olyan hasznosak ezek azoknak akiket támogatni szeretnének.

eßemfaßom meg áll 2021.09.05. 10:12:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem mindenki sejtette eddig is, hogy igen szar életed van.

eßemfaßom meg áll 2021.09.05. 10:19:00

@Almandin: "Másrészt ha valakit lefotóznak meztelenül a gépe előtt, akkor meg is zsarolható, tehát sokan ezzel keresnek pénzt sajnos."
Sokkal egyszerűbb elküldeni egymilliárd mailcímre, hogy "En egy hekker vagy aki feltörte te kamera és készít felvétel ahogy te masturbation. A felvétel elkuldom minden ismerősőd ha nem kuldesz nekem 0,002 BTC erre a cim:"

Örömhernyó 2021.09.05. 10:36:59

@Almandin: "Másrészt ha valakit lefotóznak meztelenül a gépe előtt, akkor meg is zsarolható, tehát sokan ezzel keresnek pénzt sajnos."

Hogyan is zsarolható meg valaki, akit lefotóztak meztelenül?
2021-ben valaki még szégyelli, hogy van teste és néha meztelen?
Ha engem lefotóznának meztelenül, első körben felháborodnék, mert erre neveltek, aztán belegondolnék és a képeimet nem szégyellném jobban, mintha mondjuk előnytelen arckép készült volna rólam titokban.
Hogy te is értsd: Ha arról készül titokban felvétel, hogy autókat rongálok, felgyújtok egy hajléktalant, bankot rabolok, akkor azzal zsarolható vagyok. Ha a meztelen testemről készül titokban felvétel, azzal nem vagyok zsarolható.

Azok az emberek, akik zsarolhatónak érzik magukat a meztelen képeikkel, valami lelki betegségben szenvednek. Ez nem jelenti, hogy titokban lehessen másokat fotózni.
Engem mondjuk az is irritál, ha engedély nélkül bárhol kép készül rólam, ruhában. A képen megörökített meztelenségem a felháborodásomhoz nem sokat tenne hozzá.

Más: ma már olyan deepfake technikák vannak, amivel komplett videókat, filmeket lehet kreálni valakiről. Hanggal, beszéddel, bármit az illető szájába lehet adni.
A gyerekek meg aztán teljesen ugyanúgy néznek ki meztelenül serdülőkor előtt, ha egyet láttál, kb. az összeset láttad. Tudom, voltam gyereky fürödtem meztelenül, majd alig ruhában más gyerekekkel (a sötét, kegyetlen, embertelen szocializmusban ez normális volt, senkit se botránkoztatott meg).

Egy pedó az utcán, ruhában látott gyerekre is kiveri. A médiában rengeteg csinos kisfiú és kislány szerepel sorozatokban, a Disney csatorna nézőinek szerintem jelentős része pedó.

Ami a kukkolót vonzza az a tiltott gyümölcs, hogy a kultúránkban szokatlan, tabu a meztelenség. Finneknél az egész család együtt szaunázik, sőt kollégákkal együtt ülsz szaunában egy szál semmiben. A vidéki afrikaiaknál, pápuknál, amazóniai indiánoknál a csöcsök a térdeket verdesik, senkinek nek jut eszébe kukkolni. Nem lenne baj, ha felnőne az emberiség.

eßemfaßom meg áll 2021.09.05. 11:45:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igazad van, ez csak a "kiváló" definíciójának kérdése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.05. 12:32:03

@eßemfaßom meg áll:

Nyilván a szó liberális értelmében életem nem kiváló. Amire büszke vagyok.

sóhegy049 2021.09.05. 18:53:28

3 réteg fekete szigszalag, mikrofonaljzatba egy üres jack-dugó és VPN.

Örömhernyó 2021.09.06. 06:10:02

@sóhegy049: Amúgy ennyi. VPN, Tor, üres jackdugó, kamerára egy sötét matrica vagy szigszalag.

Luna Bell 2021.09.06. 12:33:10

I am professional blogger and I am also search engine optimization consultant at transmediadesign.org/.

Almandin 2021.09.06. 21:36:23

@Örömhernyó: A logikád szerint akár ki is mehetnénk pucéran az utcára, mert "nem kell szégyellni a meztelen testet". Nos, még a legprimitívebb őserdei népek is viselnek ágyékkötőt, egyszerűen nem illik pucéran járni. Szeméremérzet is van a világon. Én se szégyellem a saját testemet, de nem is mutogatom mindenkinek.
Ehhez mit szólsz, szerinted ez is normális, csak a rendőrök fújták fel?
velvet.hu/elet/2021/09/05/a-strandon-elegitette-ki-magat-egy-no-mindossze-20-masodperc-alatt/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.06. 21:41:43

@Almandin: csakhogy az őserdei népek praktikus okokból hordanak ruha jellegű dolgokat, nem a valláskárosult neveltetésük miatt.
süti beállítások módosítása