Tinder + Svindler = Tinder Svindler

2022. március 02. 17:14 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A közelmúlt egyik érdekes filmje a Netflixen a fenti film, de sok más igazi csalóról is készülnek mozik, sorozatok - például Az örökösnő álarca mögött című sorozat, amely Anna Delvey álörökösnő New York-i üzelmeit mutatja be testközelből. Visszatérve a tinderes témára, eléggé felkapott lett a sztori, ám több rétege is van mindennek, na meg tanulsága is lehetne bőven.

Először jöjjön akkor az alaptörténet, amelyben egy Shimon Hayut, vagy másik álnevén Simon Leviev egy milliárdos izraeli gyémántkereskedő fiának adja ki magát, és a Tinderen üzemszerűen keresett párt.

Itt nem feleséget, élettársat vagy barátnőt kell érteni, hanem tudatosan, ravasz módon behálózott 30-40 körüli jól szituált nőket, akikkel többnyire csak néhány alkalommal találkozott, ám akikkel ennek ellenére sikeresen elhitette, hogy köztük a kötődés ennek ellenére mély.

A férfi igazi szociopata, sikeresen manipulálja az áldozatait, akiket lenyűgöz a látszat: drága szállodai szobák, magánrepülőgép, sportkocsik, jólét, látványos költekezés. A sztorit - amely valós eseményeket mutat be - több helyen is elemezték, például a Tangó és Kes - Túl nagyra fújta a lufit a Tinder-svindler című podcastban, de igen érdekes, és több szempontú megközelítések születtek a témáról az Önkényes mérvadó #232 adásában is.

Az a megközelítés, hogy ha nem is profi aranyásók a pórul járt áldozatok, de azért mindenképpen jól akartak járni kétségkívül igaz, és a látszat alaposan megtévesztette őket. Ami 90%-ban egy már előre elkészített, luxuséletet villantó Tinder és Insta oldal volt, ami mögé mindenki odaképzelte az álmait, a vágyait.

Ha valaki erre felkapja a fejét, és a romantikus csalás kategóriájú átverések jutnak az eszébe, az korántsem véletlen, ezekről már többször is szó volt itt a blogposztok között is. A csalónk igen profi módon válogatta ki az áldozatait, és gyaníthatóan időben is egyszerre szédítette őket: a már megismert áldozatoktól kért kölcsönökből finanszírozta a rá következő hölgy meghódítását, szállodát, utazást, ajándékokat, vacsorákat.

A már éppen anyagilag kihasznált nőktől időt kért állítólagos sürgős üzleti ügyei, utazásai ürügyén, illetve egy szintén előre elkészített felvételsorozattal - amelyben ő és a testőre megsérült, és egy mentőben ülnek - rejtélyes fenyegetés miatti menekülésre hivatkozva kért kölcsön pénzt, vagy rendelt repülőjegyeket a naiv áldozatoktól.

Az is profi módszer volt, hogy az állítólagos életveszélyre hivatkozva azt kérte az áldozatoktól, hogy saját biztonságuk érdekében azonnal töröljék közösségi oldalaikat, hiszen ezzel a számára kompromittáló közös képek is eltűntek, és zavaró tényezők nélkül jobb eséllyel tudott rástartolni a soron következő randijaira. Felicity Morris filmjét mindenkinek érdemes megnéznie, aki jobban bele szeretne látni az ilyen társkeresős csalások rejtelmeibe. Érdekes része volt a filmnek, hogy bár az elkövetőt már 2011. óta körözték Izraelben, végül a 2019-es elfogásakor és kiadatásakor mégis mindössze 15 hónapos börtönre ítélték közokirat hamisításért, amiből csak 5 hónapot ült le, és azóta is aktív a Tinderen, csapatával ott folytatta, ahol abbahagyta.

Kicsit a Wall Street farkasai filmhez hasonlóan, utána ő is egy tanácsadó céget alapított - reméljük nem a fenti módszereket tanítja ott a jelentkezőknek. Egy pert most idén mindenesetre kapott a nyakába az igazi Leviev családtól, miután a filmből kiderült, hogy visszaélt a nevükkel.

Végül a jótanácsok hasznos rész, ami fájóan kimaradt a Netflixes filmből, pedig szintén fontos. Ehhez felidézzük egy korábbi posztunkat, amelyben már sok mindent összefoglaltunk ezzel kapcsolatban. Idegeneknek sose adjuk ki részletes személyes adatainkat, igazolvány számainkat, igazolványaink fotóját. Soha ne utaljunk előre ismeretlen személyeknek, akik a valódi, offline találkozást ettől a pénztől teszik függővé. De ugyanez áll azokra is, akiket csak rövid ideje ismerünk, vagy csak úgy gondoljuk, hogy ismerünk.

A filmben többen is 2-3 személyes találkozó után banki hiteleket vettek fel azért, hogy odaadják a csalónak. Banki adatainkat - megtakarításaink mértékét, bankszámlaszámunkat, stb. - szintén kezeljük bizalmasan, mert ez is pénzügyi visszaélésekre adhat lehetőséget.

Az ismétlődő, egyre agresszívabb pénzkövetelés mindenkor keltsen kételyt, és jól tesszük, ha esetleg már belesodródtunk volna egy ilyen történetbe, akkor feljelentést teszünk a hatóságoknál. Hasznos ötlet az inverz képkeresés is, például a TinEye időnként életmentően hasznos észrevételeket tud tenni, a hirdető félről itt sok minden, akár egy csomó más személyazonosság is kiderülhet.

És persze az is hasznos, ha a biztonságtudatosságunk mellett a hozzáállásunkat is felülvizsgáljuk, és hasznos elgondolkodnunk azon, ha például hét év alatt még nem találtuk meg az áhított nagy őt, akkor esetleg a saját elvárásainkkal is lehet valami túltolás, és talán mégsem egy milliárdos herceg fog majd eljönni értünk fehér lovon.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása