Összeomlott kártyavár

2022. május 30. 11:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Igen hosszú ideig volt aktív az Infraud Organization bűnszervezet, amelynek fő tevékenysége pénzügyi információk, ellopott személyazonosító adatok, bankkártyák, hamis dokumentumok, személyazonosításra alkalmas adatok, bankszámla- és hitelszámla-információk megszerzése és értékesítése volt.

Igazi nemzetközi bűnszervezetként működtek, a 2018-ban az őrizetbe vett vádlottak között orosz és amerikai állampolgár is volt, a 13 letartóztatás pedig részint az Egyesült Államokban, és további hat másik országban zajlott: Ausztrália, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Koszovó és Szerbia voltak érintve ebben.

Bár ez az őrizetbevétel fontos lépésnek számított, ám fontos megjegyezni, hogy a teljes szervezeti taglétszám jóval tízezer feletti volt. A mellékelt szervezeti felépítés alapján látható, hogy még a vezérkarból is sok csuklóról hiányzik egyelőre a bilincs. Az "In God We Trust"-hoz hasonlóan az "In Fraud We Trust" szlogen alatt hirdették több mint 7 éven át alvilági szolgáltatásaikat.

A 2010-ben Szvjatoszlav Bondarenko által alapított Infraud Organization banda weboldala a .cc az ausztráliai Kókusz-szigetek, valamint a .ws azaz Nyugat-Szamoa doménjein is üzemelt, később aztán más címekre költözött. Az Infraud tagjai több mint 4 millió ellopott hitel- és betéti kártya megvásárlásáért és illegális eladásáért voltak felelősek, amivel összesen több, mint 568 millió dolláros veszteséget okoztak magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és a pénzügyi intézményeknek.

A bűnözők a banki adatlopás és feketekereskedelem mellett kémkedésre, adatlopásra alkalmas rosszindulatú számítógépes programok értékesítésében és terjesztésében is vétkesek voltak.

Ezek alapján a mostani ítélet szerint John Telusmát, egy 37 éves New York-i férfit ítélték négy év börtönre, mert bűnrészes volt lopott hitelkártyák adásvételében az infraud kártyaportálon. Telusma egyike annak a 36 személynek, akiket az amerikai hatóságok még 2018. februárjában vádoltak meg a nemzetközi bűnszervezetben játszott szerepük miatt.

A szervezet tagjai a nickneveken felül személyesen nem ismerték egymást, hogy az esetleges lebukás esetén elkerüljék a kapcsolattartás miatti következményeket.

A bírósági dokumentumok szerint Telusma 2011. augusztusában csatlakozott az Infraud szervezethez "Peterelliot" álnéven, és összesen öt és fél évig volt aktív csapattag. Az egyik legtermelékenyebb bandatagnak számított, rendszeresen és nagy tételben szállította a lopott banki adatokat.

Az Egyesült Államokban már korábban is születtek ítéletek ez ügyben, többek közt például Szergej Medvegyevet, az Infraud másik társalapítóját 10 év börtönre ítélték, Valerian Chiochiu malware fejlesztőt szintén 10 évre, Arnaldo Sanchez Torteya és Edgar Rojas VIP-tagokat nyolc évre, az ATM csalással foglalkozó Jose Gamboát nyolc, míg a Pius Wilson VIP-tagot hét év börtön büntetésre ítélték.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása