2 nap múlva lejáró MVM gázszámla vagy mégsem?

2022. augusztus 10. 07:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokat látott "vagy mégsem" rovatunk újabb epizódja következik, benne a 700%-os gázáremelés miatti amúgy is ideges időszakban érkező állítólagos tartozás. Vajon be kell fizessük a látszólag tavalyról maradt kiegyenlítetlen számlát?

Röviden összefoglalva: amatőrök próbálkoznak. Bővebben pedig, kapunk egy "EMLÉKEZTETO 2 nap múlva lejáró földgázszámláról" tárgysorú e-mailt látszólag az MVM Next-től, de a levél azért sok sebből vérzik. Nem elég hivatalosnak lenni, hivatalosnak is kell látszani - ezt a tételt máris bukta a küldő, aki a "support KUKAC decayeuxlasecurite PONT fr" címről lőtte fel a küldeményét az űrbe.

Mellesleg az e-mailtrace is arra jutott, nem volt itt sem túlagyalás, valóban a franciaországi Anzinból küldték a levelet. Bár az ékezetek szinte teljesen rendben vannak az egész levélben, egyedül a subject sorban nem sikerült a mutatvány a nagybetűs karaktereknél.

A mellékelt megjelenített számlaszám viszont legalább valóban az NKM Földgázszolgáltató Zrt. Gázdíjhoz tartozik, igaz nagy jelentősége nem lesz, szerepe itt csak formaság, hiszen bankkártyás fizetést várnak tőlünk. Az összegre mondhatjuk hogy viszonylag jól megválasztott, nem olyan hatalmas, hogy mindenki azonnal gyanakodjon.

Szerződéses folyószámlaszámra és számla sorszámra kockadobással be van írva valami random érték, nem pedig az igazi saját, valahogy kiszivárgott valódi adatokkal vettek minket profin célba. És persze a "Befizetem bankkártyával" sor itt a leglényegesebb link, amely vajon hova mutat? A "creativewebmind PONT com PER en" weboldalra, hát így ebben a formában ez sem kerül majd bele az adathalászat nagy aranykönyvébe.

És akkor itt most már kőkeményen a bankkártya adatok bekérése jön, úgy mint kártyabirtokos neve, kártyaszám, lejárati idő és a háromjegyű CVV biztonsági kód. Vegyük észre, hogy az e-mailben kért eredeti 14,541.- forint helyett valamiért itt már "csak" 1,340.- forint szerepel. Barion, SimplePay vagy egyéb alternatív lehetőséget nem ajánlanak fel, csak a kártyaadatok bamba begépelését várják.

Ha valaki elég paranoid, és minden netes számláját virtuális (unembossed) kártyával fizeti, amire amúgy sem tölt fel összegeket, csak közvetlenül a vásárlás előtt, az viszonylag nyugodt lehet, sőt sok banknál már az ilyen kártyával történő tranzakciók is csak egyedi visszaigazolás után élesednek, magyarán jóvá kell hagyni őket egyesével. Ennek ellenére ilyen kamu helyekre sose gépeljünk be még ilyen adatokat sem.

Egészen vicces még, hogy a különben elég jó magyarsággal, és majdnem helyes ékezettel érkező spam külön figyelmeztetést mellékel számunkra, amelyben csalókra figyelmeztetnek minket. Vajon kik lehetnek ezek?

"FIGYELMEZTETÉS ADATHALÁSZATRA!
Vigyázzon adataira, ne dőljön be az MVM vagy az NKM nevével visszaélő csalóknak!
Bővebb tájékoztatás: www.mvmnext.hu/Adathalaszat"

Miközben a mellékelt link viszont ugyanúgy az ő adathalász oldalukra mutat.

Jól láthatóan a mostani csalási próbálkozás egy tavalyi hasonló spam felmelegítése, aktualizálása, hiszen most mindenki mérgezett egérként mérőórát jelent, kapkodva befizet még a korábbi "rezsicsökkentett" áron.

A kampány a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek azonnal lejelentve, azóta ezt az oldalt már sikeresen lelőtték, de persze további előfordulása más domén címekről még azért bárhol előfordulhat, tehát érdemes figyelni.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.08.10. 09:42:11

Annyira sükebókának tartom a "zembereket", hogy a csalók biztos kaszálnak így is.
süti beállítások módosítása