GTA6 - Ellopták a lopós játékot

2022. szeptember 19. 13:07 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Informatikai incidens érte a Grand Theft Auto játékot fejlesztő Rockstar Games rendszerét. A feltörés következtében a tesztelők játékmenet videói, illetve maguk a forráskódok is illetéktelen kézbe kerültek.

A Tea Pot (teáskanna) nevezetű hacker a GTA fórumon tett elérhetővé bizonyítékként egy olyan RAR linket, amely 90 lopott videofájlt tartalmazott.

Ezeket a nem publikus belső videókat a fejlesztők készítették saját maguknak teszteléshez, hibakereséshez.

A Grand Theft Auto V egy olyan látványos autótolvaj tematikájú videójáték, amely még majdnem tíz évvel ezelőtt, 2013-ban jelent meg PC-re, PlayStation és Xbox konzolokra.

A játékprogram igazi különlegességnek számított a maga idejében, 265 millió dollárból készült - ami kb. egy akkori hollywoodi film költségvetése - ebből 100 millió USD csak a marketing volt. A játékmeneten 300 szakember dolgozott 5 éven keresztül, 240 licencelt slágert tartalmaz, és erősen épített a jutalmazó gamificationra. A befektetett energia viszont bőségesen megtérült, hiszen a megjelenésekor már az első napon 800 milliós bevételt hozott.

A folytatást, a GTA 6-ot évek óta ígérik a fejlesztők, így hatalmas várakozás előzi meg az idáig még meg sem jelent játékot. A Bleeping Computer értesülési szerint a hacker azt is állította, hogy a már említett játékmenet videók mellett a GTA 5 és a GTA 6 forráskódjához is hozzáfért, így ezeket is ellopta.

Az 5-ös verziónál 10 ezer dollár feletti árajánlatot tart elfogadhatónak váltságdíjként, a 6-ost egyelőre nem bocsátotta áruba.

A Rockstar Games megerősítette az incidensről szóló híreket, és eltávolítási kérelmeket adott ki a YouTube és egyéb megosztó oldalakon szereplő kiszivárgott anyagokra. A 90 lopott videó összesen körülbelül egy órányi játékidőt mutat be. Ezek idő előtt lelövik a meglepetéseket, ám a forrás kód kikerülése viszont már olyan problémát is okozhat, ami további késésekhez, vagy akár a projekt meghiúsulásához is vezethet.

Korábban a Cyberpunk 2077 játék esetében volt hasonló nehézség, ahol a rajongók eleinte a nagy késéseket nehezményezték, itt a fejlesztők több halálos fenyegetést is kaptak. A megjelenés után viszont a hibák miatt voltak igen mérgesek a vásárlók.

A GTA feltörés technikai részleteiről egyelőre sajnos nincsenek konkrét információk.

A támadó azt állítja magáról, hogy korábban az Uber rendszerébe sikerült bejutnia, ahol social engineering technikával egy megtévesztett alkalmazotton keresztül jutott olyan belsős információkhoz, ami aztán az ottani sikeres támadást lehetővé tette.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása