Viva la Revolut

2022. szeptember 22. 14:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Rossz hírek érkeztek a litván fintech startup Revolut háza tájáról is, feltörték őket, és ennek során az ügyfél adatok egy részéhez is hozzáfértek illetéktelenek.

A cég nyilatkozó illetékes szóvivő, Michael Bodansky szerint az ügyfelek 0.16 százalékát érinti az az adatlopás, amelyet még szeptember 11-én késő este fedeztek fel a rendszerükben. A célzott támadás azonosítása után azonnal felvették a kapcsolatot az érintett ügyfeleikkel.

Ez egy e-mailes értesítést jelent, magyarán csak azok kaptak ilyet üzenetet, akik beletartoznak az incidenst elszenvedő csoportba. A cég nyilatkozata szerint 50 ezer ügyféladatot loptak el, ebből 20 ezer európai illetőségű.

Ebben arról írnak, hogy egyrészt elnézést kérnek, másrészt tájékoztatni akarnak az incidens részleteiről. Hangsúlyozzák, hogy pénzeszközökhöz a támadók állítólag nem fértek hozzá, mindenki pénze biztonságban van, ám a személyes adatok ellopása miatt nagy a kockázat a testre szabott adathalász, csaló támadásoknak.

Az illetéktelenek által megszerzett adatok ugyanis e-mail címek, ügyfél nevek, posta címek, telefonszámok, és egyes ügyfelek esetében pluszban fiók és kártyaadatok is.

Izgalmas mellékszál, hogy egyes banki felhasználók arról számoltak be, hogy a támogatási csevegésben szexuális tartalmú üzeneteket kaptak a hivatalos chatablakban.

Nem tudni, hogy ennek az eredeti támadáshot volt-e köze.

A Revolut a levélben arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy készüljenek fel arra, hogy a bűnözők az ellopott adatok birtokában az adathalász kampányokat indíthatnak a végfelhasználók ellen. Ne felejtsük el, hogy soha egyetlen bank sem küldene SMS-eket, vagy hívná fel a fióktulajdonosokat amiatt, hogy bejelentkezési adatokat vagy hozzáférési kódokat kérjen tőlük, ez sajnos egy bevett csalási forma, tehát érdemes vigyázni, gyanakodni.

A tájékoztatás szerint az incidenstől függetlenül viszont minden ügyfél továbbra is a szokásos módon használhatja a számláját és a bankkártyáját.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2022.09.24. 07:54:36

CityPolice confirm 17-year-old arrested over hacking incident; source says the crime is related to intrusion on Rockstar Games and possibly Uber Technologies.
twitter.com/MatthewKeysLive/status/1573298480520404992
süti beállítások módosítása