Ezer százalék lett, maradhat?

2022. október 17. 13:24 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Adathalászat, személyazonosság lopás, közösségi média fiókok eltérítése, az eredeti tulajdonos kizárása. Ezek a fajta bűncselekmények minden képzeletet felülmúlóan emelkedtek az utóbbi időben - erről számolt az Identity Theft Resource Center összefoglalója.

A beszámoló szerint az utóbbi 12 hónapban 1000 százalékkal nőtt személyiséglopás mértéke a közösséi oldalakon. Arányaiban az Instagram felhasználók voltak döntően leginkább a célkeresztben, míg az esetek negyede, 25% érintette a Facebook/Meta fiókokat.

A fiókok eltérítése (zárolás, váltságdíjért való visszaadás, illetve a fiók illetéktelen használata) személyes kellemetlenséget biztosan okoz, ám sok esetben komolyabb következményekkel is szembesülnek az áldozatok. Ezek között említhető az ismerőseik célzott megtévesztése, vagy a fiók eredeti tulajdonosának nevében lejárató üzenetek küldése, amelyek egyes profilok esetében anyagi és erkölcsi veszteségeket is okozhatnak: bevetél kiesés, munkahelyi elbocsátás, stb.

Az ITRC összesen mintegy 1,600 személyesadat-lopás áldozatát kérdezte meg a felmérés során. Az áldozatok közül 40% észlelte, hogy személyes adataikat ellopták, veszélyeztették vagy konkrétan visszaéltek velük a 2021. áprilisa és 2022 márciusa közötti időszakban.

A jelentésből az is látható, hogy az ilyen fajta incidenseknél igen sokszor, esetek 70%-ában véglegesen kizárták az eredeti tulajdonost a saját korábbi fiókjából, de az is dominánsan, 71%-ban megfigyelhető volt a közösségi fiókok eltérítésénél, hogy a fiók ismerőseit megkörnyékezték a bűnözők, és különféle csalásokkal, pénzkérésekkel jelentkeztek a fiók korábbi tulajdonosa nevében.

Az áldozatok mintegy negyede (27%) számolt be arról, hogy konkrét értékesítési bevételtől eset ki a profil lopás miatt, különösen jellemző lehet ez influencerek, vagy valamilyen közösség kommunikációs platformja esetében. Az influencerek egy Instagram, YouTube vagy a TikTok fiókjuk elvesztése következtében nemcsak egy hosszú idő alatt sikeresen felépített követői közösséget veszít el, de ezzel együtt konkrét anyagi bevétele is kieshet.

Bár az átlagos elvesztett pénz mennyisége jellemzően 500 dollár alatti összeg maradt, a kifejezetten jövedelmező áldozatokra célzott támadások száma a korábbi 9 százalékról 30%-ra emelkedett. Egyúttal figyelmeztető dolog az is, hogy a válaszadók 50%-a többször is áldozatul esett már személyiség lopásnak.

Az adathalász támadások közül időnként könnyű kiszűrni a csalásokat, ha például egy olyan bank nevében keresnek meg bennünket kéretlen üzenetben, amelynek nem is vagyunk ügyfelei.

Ám ahogy azt például a Covid lezárási időszakában láttuk, a látszólag a csomagüldő szolgálatok által írt üzeneteknek sokan bedőltek, és ugyanígy a közösségi oldalak nevében történő visszaélések esetében nehezebb a megítélés, hiszen a többség beregisztrált már ezekre a platformokra, és valóban jelen van.

Összességében visszautalunk egy korábbi átfogó posztunkra, amelyben összefoglaltuk, miket érdemes megtenni az adathalászat hatékony elkerülésében, megelőzésében.

Röviden összefoglalva az erős egyedi jelszavak használata, a több tényezős hitelesítés széleskörű alkalmazása és a biztonságtudatos hozzáállás segíthet ebben a legtöbbet.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása