Antimalware Day

2022. november 03. 13:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok mindennek van már világnapja, például a hóembereknek, a nutellának, méheknek, a vakvezető kutyáknak, a TBC elleni küzdelemnek, de van az informatikai biztonságnak (ITBN) is. November 3-a viszont az Antimalware Day.

A dolog eredete 1983. november 3-ra vezethető vissza. Emlékezetes lehet talán sokaknak Frederick Cohen neve az első számítógépes vírussal kapcsolatban. Cohen, a Dél-kaliforniai Egyetem számítógép-tudományi kar hallgatója az első dokumentált kísérletezést végezte el 1983-ban végezte egy Unix alapú VAX 11/750 gépen, a programkód alig nyolc óra alatt íródott.

A kísérleti vírus aztán olyannyira jól sikerült, hogy egy rendszert átlagosan 30 perc alatt képes volt megfertőzni. Kutatásairól könyvet is írt, ebben részletesen kidolgozta a vírusok viselkedésének matematikai modelljét.

Bár a vírustörténelemben egy másik, jóval korábbról származó dátum is jogosan szerepelhetne, nevezetesen a PDP-10 mainframe gépeken futó, 1971-ben megjelenő Creeper "vírus".

Ez szintén egy PoC, azaz kísérleti kód volt, melyet Bob Thomas nevével kapcsolnak össze - arra törekedett, hogy az akkori ARPANET hálózatban terjedjen gépről gépre. Kárt egyáltalán nem okozott a terjedésen kívül, csak látványosan kiírta a képernyőre, hogy: "I'm the creeper, catch me if you can!".

Visszatérve Cohenre, november 3-a emiatt, Dr. Fred Cohen és Prof. Leonard Adleman munkájának tiszteletére lett az Antimalware Day, azaz a vírusok elleni védekezés világnapja. Ez a nap a "számítógépes vírus" első használatának és a számítógépes vírusok elleni védelemnek és az ellenük irányuló folyamatos keresésnek a napja lett.

A két számítógépes tudós 1983. november 3-án történelmet írva egy olyan koncepciót demonstrált, amelyet bármilyen csatlakoztatott rendszer megfertőzésére használhattak volna. Ezt a prototípust később Prof. Adleman nevezte el számítógépes vírusnak.

Ez a nap a rosszindulatú programok elleni küzdelem kezdetét is jelenti számunkra, vagyis nem csak a szakmának, hanem minden felhasználónak is. A kártékony kódok ma már nemcsak klasszikus vírusokat, hanem mindenfajta számítógépes fenyegetést is tartalmaznak. Mára már 1.2 milliárdnál is több egyedi kártékony kód, vírus, féreg, és trójai ellenében egy folyamatosan zajló küzdelemben igyekszünk megóvni számítógépeink, hálózataink, internetes eszközeink, informatikai rendszereink biztonságát.

A címlapra még egy fél mondattal visszatérve Adleman számítógépes szakértő volt az 1992. Komputerkémek (Sneakers) című filmnél.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása