Csomagot kaptam life...

2023. január 03. 09:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Röviden visszatekintünk az előző év első három legfelkapottabb témájára, akkor az alábbiak váltották ki a legnagyobb érdeklődést, kattintást. Az Opus együttes számának magyar félrehallásához hasonlító cím ("Levelet kaptam life") itt korántsem véletlen, hiszen mindhárom dobogós helyezett éppen ezt a témát karcolgatta.

Visszafelé haladva a harmadik legolvasottabb posztunk az a "Magyar Posta csomagunk jött - vagy mégsem?" című márciusi cikk volt, amely egy Wordpress sebezhetőséget kihasználva terjedt a neten. A kamu üzenet arról tájékoztatott bennünket, hogy kézbesítésre váró csomagunk miatt állítólag gyorsan fizetnünk kell pár száz forintot.

Az átverés nem is nagy összeg miatt érdekes, hanem megpróbálja kicsalni a személyes és banki adatainkat: teljes név, teljes cím, irányítószám, bankkártya száma, lejárati dátum és a 3 jegyű CVV biztonsági kód.

Ezüst érmes második helyezettünk az az októberi beszámoló lett, amelyből kiderülhetett, hogy "Ismét csomagunk érkezett - vagy mégsem?". De inkább mégsem. Itt az egyik versenyző a Deutsche Post nevével visszaélő e-mail hasonló logikával, meghiúsult csomagkézbesítésre hivatkozva várt kattintást egy link-rövidített rosszindulatú adathalász weboldalra.

Ezzel egyszerre érkezett a GLS nevében egy igen hasonló átverés, ahol az adathalász oldal címegyeztetést kért, amin aztán a bűnözők megkísérelték begyűjteni a személyes és bankkártya adatainkat. Itt a sürgetés-nyomatékosítás-ijesztgetés arra hivatkozott, hogy ha elmulasztjuk a kért adategyeztetést, akkor napi 1500 forint tárolási díjat számítanak fel, ami persze nem volt igaz.

És végül a favorit, 2022-es esztendő top #1 befutó bejegyzése a "Csomagja érkezett - sokadik menet" című poszt volt. Újra a német posta nevében érkezett a próbálkozás, szóval ez a címegyeztetősdi egy neverending story, tömegesen küldik ki, hátha lesz aki bedől ennek.

Nyilván 2023-ban is folyamatosan fognak érkezni a hasonló adathalász próbálkozások, érdemes tehát mindenkinek nagyobb figyelemmel kezelni a gyanús kéretlen üzeneteket: feladót, linket, mellékletet csekkolni, helyesírási hibákra figyelni, idegen doméneknél gyanakodni.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.03. 16:32:36

Nekem a magyar posta részéről jött egy levél...

Head Honcho 2023.01.05. 01:44:48

Az egész a honfitársaink ijesztő technikai világtalanságára épül. Sajnos van mit az átlagmagyarnál megszólni...

Frakki60 2023.01.05. 13:55:42

Az INTERNETEN folyamatosan érkező nyereményekről már nem is szólva!! Különféle csomagküldő szolgálatok, internetes áruházak, közműszolgáltatók nevében értesítenek arról, hogy egy többszáz-ezer forint értékű okostelefont nyertem, aminek minden költségét (adóvonzatát) állják, "csupán" a csomagolási és posta költségre kell elutalni ELŐRE!!!! 790 forintot. Hogy a bánatos mennykőben van az, hogy ez a - az ajándék/nyeremény értékének töredéke nem fér bele a költségvetésükbe?!?! Aztán miért is nem lehet UTÁNVÉTTEL fizetni??? (Mindenhol máshol ez működik) Gyanítom, hogy nagyon sokan fizetnének UTÁNVÉTTEL lényegesen többet is érte...
süti beállítások módosítása