2023. első csalásai

2023. január 10. 12:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Több próbálkozás is érkezett e-mailben, SMS-ben, amelyek a tavalyi trendeknek megfelelően csomagküldéssel, nyereménnyel, webáruházas rendeléssel voltak kapcsolatosak.

Folytatódnak a klasszikus receptek alapján történő adathalász támadások, amelyek valamilyen futárcég vagy a posta nevében igyekszik megtéveszteni a felhasználókat.

A korábbi évekhez képest sajnos egyre gyakoribb a telefonhívással (például banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók) vagy a FedEx-es támadáshoz hasonlóan az SMS üzenetek is hordozói lehetnek a kártékony linkeknek.

Első munkadarabunk éppen egy ilyen SMS üzenettel érkezett, amely külföldi postacsomag vámkezelésére hivatkozva igyekszik fizetésre bírni bennünket. Akár a kíváncsiság vezérli (na vajon mi lehet ez?), akár a düh (mit kell már megint befizetni, ezt nem hiszem el) önti el a gyanútlan felhasználó agyát, mindenképpen rossz választás ad a link.

Bár látható benne a "magyarposta", de a hivatalos doménhez semmi köze ( https://www.posta.hu ), és valójában egy rövidített linket látunk, amelynek a feloldása aztán végképp messze áll mindenfajta hivatalos weboldal címtől. A poszt írásakor az oldal már nem működött, lelőtték időközben.

Nyerni jó, nyerni szép, és ha már a Mikulás nem hozott nekünk sok ezer eurót, akkor reménykedhetünk, ha ilyen ígérettel bélelt üzenet mégis csak beesik az e-mail fiókunkba. Sajnos a klasszikus csalásokra utaló intő jelek szinte mindegyike ott sorakozik: összevissza című feladó, tipikus tömegesen kiküldött körlevél kinézet, gyatra magyarság és helyesírás toporognak a levélben.

Nyertünk egy olyan lottón, amelyen nem is játszottunk, és a nyersfordításnak látszó szöveg szerint állítólag 115 ezer eurónyi összeg (cirka 45 millió HUF) vár bennünket, ha felvesszük velük a kapcsolatot. Az elköszönés már önmagában is egy mesés darab: "Várom te hamarosan".

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan e-mail is érkezett, amely egy függőben lévő megrendelésre hivatkozik. Nyilván itt is arra játszanak, hogy a delikvens megijed, és gyorsan ki akarja nyomozni, ki és mit rendelt az ő nevében, ami esetleges anyagi veszteséget okozhat. A levél belsejében aztán már semmiféle függő megrendelés nem látszik, sokkal inkább egy kéretlen spam üzenetnek látszik, amely valamilyen edénykészletet igyekszik ránk sózni.

Egy másik hasonlóban pedig kiválasztottak bennünket a "hü(lye)ségprogramukra" és ezt teljesen ingyenesen. A link már ezeknél a levélnél sem üzemelt, így az nem derült ki, valóban árultak-e valamilyen terméket, esetleg hamisítványokat, vagy rögtön valamilyen adathalász, vagy kártékony weboldalra került az, aki erre korábban rákattintott.

Régen régen volt a Hofinak egy vicce: "40 kilós és füvet eszik, mi az? Jövőre te." Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha ehhez hasonlóan a "napi több tucat ilyen üzenetet kap, ki az?" kérdésre azt jósolhatjuk, hogy sajnos ezek mi leszünk mindannyian.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása