1.3 milliárdba fájt a romantika

2023. február 10. 10:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Közeleg a Valentin nap, miközben sosem voltak távol a romantikus csalók. Ez most egy jó alkalom arra, hogy abban is felébredjen az egészséges gyanakvás, aki éppen most ismerkedik meg egy olajfúrótornyon dolgozó gazdag munkással vagy valamilyen exotikus országban szolgáló jóképű katonatiszttel.

Az vagy, amit elhiszel - akár így is szólhatna a mondás, ami abban a világban, ahol kis túlzással minden információnkat a net futószalagja tárja elénk, szinte jobb, mint az eredeti szólás.

Az alapműveltség részeként kellene szerepelnie annak, hogy afrikai hercegek örökségéért nem utalunk előre "kezelési vagy ügyvédei költséget", ha valaki a bankunk nevében telefonál, nem diktáljuk le neki minden személyes adatunkat és a bankkártya számunkat a 3 jegyű ellenőrző kóddal egyetemben. Viszont ha mindezeket mindenki remekül tudja, akkor mégis kik a károsultak?

Szóval úgy néz ki, mégsem megy ez annyira jól, hasonlóan az adathalász támadások felismeréséhez, amiben mindenki profinak gondolja magát, ám a statisztikák szerint összes végfelhasználó 7%-a kattint rá ezekre, ráadásul a kattintók fele az ilyen helyzetekben óvatlanul még a jelszavát is megadja a csaló bűnözőknek.

Kötelező tananyag ebben a témában a Tinder Svindler mozifilm és Az örökösnő álarca mögött című sorozat, amelyek nem csak érdekes történetek, de a tipikus lehúzási módszereket is igen szemléletesen mutatják be.

Ha a friss számszerűségeket nézzük, előtte érdemes rápillantani a korábbi adatokra is: 2017-ben 15 ezer panasz volt az USA-ban, és "csak" 211 millió dollár kár érte az átvert ismerkedni vágyókat, míg 2018-ra ez már 362 millió USD összegre emelkedett, ami 70%-os növekedés az előző évhez képest.

És akkor vissza a jelenbe, ahol az látszik, hogy a 2022-es évben a romantikus csalók 1.3 milliárd dollárt tudtak kihúzni az óvatlan balekok zsebéből.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) legfrissebb számsora szerint tavaly 70 ezer ember jelentett ilyen bűncselekményt, ami áldozatonként átlagosan hozzávetőleg 4400 USD, forintban nagyjából 1.6 milliós összeg volt. A leggyakoribb hazugságok szerint olajfúró torony vagy tengerjáró hajó, illetve a hadsereg a Brad Pitt, Bradley Cooper kinézetű csalók állítólagos munkaadója.

A történetek aztán lassan csepegtetve a következő irányokba mehetnek el. Intim képet kérnek, amivel aztán zsarolhatják a küldőt (sextortion) - ez a bűncselekmény a 18-29 kor közöttieket sújtja leginkább, 2019. óta nyolcszorosára nőtt az ilyen csalások száma

Biztos kriptovalutás befektetést ajánlanak, ahol hamis kimutatásokkal hitetik el, hogy az áldozat élete nagy lehetőségét használhatja ki a gyors meggazdagodás reményében. De a lehetőségek száma végtelen, ezek közül is kiemelkedik az a fősodor, amelynél az online bizalmaskodásnál még nem jött el az első személyes találkozás, mégis házasságot ígérnek, aztán "közbe jön valami": állítólagos betegség, váratlan számlazárolás, családtag halála, közúti baleset, amikre hivatkozva kölcsönkérnek több alkalommal is kisebb-nagyobb összegeket.

Ha pedig valaki már benne van ebben a spirálban, sajnos hajlamos újra és újra fizetni, mielőtt végleg rádöbbenne, hogy totális zsákutcába került. Ez a Tinder Svindler hölgyek esetében is nagyon jól megfigyelhető volt.

Sajnos valószínűtlenül kicsi az esélye annak, hogy az így ellopott pénzt visszaszerezhessük, és akkor még az érzelmileg megalázó helyzetről, és a csalódottságról nem is beszéltünk. Így a védekezéshez, sőt sokkal inkább a megelőzéshez érdemes megjegyezni, hogy idegeneknek sose adjuk ki részletes személyes adatainkat, igazolvány számainkat, sőt igazolványaink fotóját sem. Soha ne utaljunk előre ismeretlen személyeknek, akik a valódi élő találkozást ettől teszik függővé. Banki adatainkat - megtakarításaik mértékét, bankszámlaszámunkat, stb. - szintén kezeljük óvatosan.

Figyeljünk a tipikus intő jelekre! Például ragaszkodnak ahhoz, hogy mi ne kereshessük őket, csak ők jelentkezhetnek, vagy ha nem hajlandóak többféle elérhetőséget is adni - például telefonszám, Skype, valódi e-mail fiók, stb. Mindig keressünk rá a neten a történetre, külön a képekre is érdemes, ha viszont már beleestünk egy ilyen csapdába, mindenképpen tegyünk feljelentést.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása