Ország, város, ransomware

2023. február 20. 10:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem műveltségi társasjáték, hanem valós komoly fenyegetés, amely korábban is sokféle célpontot választott már: reptér, olajvezeték, multicég, mezőgazdasági gépgyártó, informatikai gyártó, kórház, iskola - és sajnos komplett városok, önkormányzatok is megbénulhatnak emiatt.

A kaliforniai Oakland vált legutóbb zsarolóvírus áldozatává, ahol a február 8-i támadás után szükségállapot kihirdetése vált szükségessé.

A városvezetés a vészhelyzet miatt kénytelen volt ideiglenesen leállítani számos nem létfontosságú szolgáltatói hálózatot, miközben legalább a rendőrség, mentők, tűzoltóság és a 911-es segélyszolgálat késedelmes reakciókkal ugyan, de szerencsére végig működőképes maradt.

A városvezetés a nem kiemelten sürgős ügyeket - adók, bírságok, engedélyek, stb. - offline formában igyekszik feldolgozni a vírus miatt leállított számítógépes rendszerek hiányában.

Azt viszont nem hozták nyilvánosságra, pontosan melyik ransomware csoport áll a háttérben és mekkora váltságdíjat követeltek a támadásnál, de a hatóságokat, bűnüldöző szerveket és ügynökségeket azonnal bevonták a nyomozási és helyreállítási munkálatokba. A helyi sajtó beszámolója szerint a város informatikai részlegének létszámhiánya is belejátszhatott abba, hogy mindez megtörténhetett.

Sajnos az ilyen jellegű támadások egyáltalán nem új keletűek, gondoljunk csak a mostani fizikai térben is zajló háborút megelőző ukrajnai infrastruktúrák elleni kibertámadásokra, amelyek áramszünetet, adatlopást és adattörlést igyekeztek okozni.

Ugyancsak komoly hatása volt, amikor tavaly egy egész ország, Costa Rica ellen zajlott egy valószínűsíthetően politikai indítattású akció. Ebben számos állami intézményt, többek közt az ottani pénzügyminisztérium hálózatát, a helyi adó- és vámhivatalokat, kereskedelmi központokat, közműveket, egészségügyi intézményeket ért kiterjedt ransomware incidens, amelynél a megtámadott célpontok hosszú ideig kényszerültek leállni.

Amerikai városok tekintetében sem újdonság ez a fajta incidens, szakértők szerint korábban már legalább hat különböző önkormányzatot volt érintett ebben az évben a ransomware támadás kapcsán, és közülük legalább négy esetben adatokat is elloptak.

Az érintett áldozatok közül úgy tudni, hogy Lake City, Florence City, és Riviera Beach City kifizette a követelt váltságdíjat a zsarolóknak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása